Ország-világ

2014.11.06. 19:21

II. világháborúban elkobzott középkori kéziratot kapott vissza Lengyelország

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai állami és egyetemi könyvtárban őrzik.

A második világháborúban elhurcolt késő középkori kéziratot ad vissza jogos tulajdonosának, a lengyel Nemzeti Könyvtárnak Németország.

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai állami és egyetemi könyvtárban őrzik.

A Sermones de tempore címet viselő lengyel eredetű teológiai gyűjteményt 1944-ben lopták el a varsói Nemzeti Könyvtárból és az egészen 1945-ig Németországhoz tartozó Garbiczba (Görbitsch) vitték.

A falut 1945 májusában vette be a Vörös Hadsereg. A szovjet csapatok lefoglalták a művet és Moszkvába vitték. A kéziratot 1958-ban több, Drezdából származó műkinccsel együtt visszaadták az NDK-nak, "mint ahogy az most kiderült, tévesen" - fogalmazott a német külügyminisztérium a restitúciót bejelentve.

Lengyelország az 1990-es évek eleje óta gyűjti az ellopott és eltűnt művekről szóló információkat, ezekkel a kulturális minisztérium egy külön osztálya foglalkozik. Az elmúlt években tucatnyi festményt szolgáltatott vissza a német kormány Lengyelországnak, de továbbra is hiányzik több mint hatvanezer műkincs és műtárgy, amelyek a második világháború idején tűntek el az országból.

Novemberben Krakkóban nemzetközi konferenciát rendeznek, melynek témája a második világháború idején elrabolt műalkotások visszaszolgáltatása.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában