Ország-világ

2014.07.20. 09:37

A halott Doku Umarovról tett közzé fotót a csecsen elnök

Doku Umarov csecsen lázadóvezér a Kreml első számú közellensége. A csecsen elnök fotóval bizonyítja, a vezér halott.

[namelink name="Ramzan Kadirov"] bejegyzésében azt írta: "Mondtam már, hogy Doku Umarovot megölték egy különleges bevetésen, de különféle hatóságok és a sajtó igyekezett kétségbe vonni az információt. Azt állították, hogy nem látták a holttestet. Nekünk cáfolhatatlan bizonyítékaink voltak arra, hogy megölték, s később hivatalosan is megerősítették halálának hírét. Most - azoknak, akik még mindig azt akarják hinni, hogy ez a patkány életben von -, megmutathatjuk őt holtan".

A csecsen elnök szerint Umarov sohasem volt harcos, csak értett ahhoz, hogy elhitesse, köze van a dolgok menetéhez. "Ebben a tekintetben még Szalman Radujevet is felülmúlta" - fűzte hozzá, majd egykori csecsen lázadóvezérekre utalva megjegyezte, hogy Csecsenföldön nem lesznek újabb Umarovok, Baszajevek vagy Hattabok. "Megvan az ehhez szükséges erőnk, elszántságunk és az egység" - jelentette ki.

[namelink name="Doku Umarov"] halálhírét március közepén közölte egy kaukázusi hírportál. Az észak-kaukázusi lázadókat támogató kavkazcenter című internetes oldalon megjelent közlés szerint a Kaukázusi Emirátus nevű szervezet hivatalosan tudatta, hogy alapítója "életét áldozta hitéért".

Doku Umarovnak az évek során többször is halálhírét keltették. A februári szocsi téli olimpia előtt Ramzan Kadirov elnök közölte, hogy a számos oroszországi terrorakciót magára vállaló hadurat megölték, csak holttestét keresik.

Április 8-án aztán [namelink name="Alekszandr Bortnyikov"], a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője arról számolt be, hogy Doku Umarovot "megállították".

Az Egyesült Államok 2010-ben a nemzetközi terroristák közé sorolta Umarovot, akit az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig azon terroristák listájára vett fel 2011-ben, akik kapcsolatban állnak az al-Kaidával. Ugyanabban az évben Washington ötmillió dolláros jutalmat ígért annak, aki információkkal szolgál a hadúr tartózkodási helyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában