Ország-világ

2014.04.23. 10:17

Kalózok raboltak Malajzia partjainál, 3 tengerészt ejtettek túszul

A lőfegyverrel és nádvágó késsel felfegyverkezett hat kalóz helyi idő szerint éjjel egy órakor egy motorcsónakon közelítette meg a Malaka-szorosban haladó hajót.

MTI

Kalózok rövid időre megszálltak egy olajszállító hajót Malajzia partjai közelében a Malaka-szorosban kedden, a hajó rakományának egy részét elrabolták, a legénység három tagját pedig túszul ejtették.

A maláj hatóságok szerint a lőfegyverrel és nádvágó késsel felfegyverkezett hat kalóz helyi idő szerint éjjel egy órakor egy motorcsónakon közelítette meg a Malajzia partjaitól 16 tengeri mérföldre haladó hajót. A fedélzetre jutva a kalózok megkötözték a legénységet, majd mintegy öt és félmillió liternyi dízelolajat szivattyúztak át a tankerből két másik, a közelben várakozó hajóra. Néhány órával később, a legénység három indonéz tagját magukkal hurcolva távoztak.

A japán tulajdonú, de egy szingapúri cég által bérelt Naninva Maru 1 nevű tanker Mianmarból tartott Szingapúrba, amikor megtámadták.
Az eset megfigyelők szerint ismét aggodalmakat keltett az Indiai-óceánt a Dél-kínai-tengerrel összekötő Malaka-szoros biztonságosságával kapcsolatban. A szűk szoros az Ázsia, illetve Európa és a Közel-Kelet közötti tengeri kereskedelem legrövidebb útvonala, ott halad át a világ tengeri olajszállítmányainak mintegy negyede.

Az elmúlt három évben a szingapúri hatóságok szerint évente 12-20 kalóztámadás történt a Malaka-szorosban, szemben a 2000-ben regisztrált 220 esettel. Ugyanakkor a kisebb tengeri rablások száma az utóbbi években növekedést mutatott Délkelet-Ázsiában, elsősorban Indonézia partjai közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában