Nyugdíjasok jelentik

2013.11.02. 09:53

Spórolás palacsintától ablakpucolásig

A mai nyugdíjasokról azt tartják, még egészen kiskorukban, „muszájból” tanultak meg takarékoskodni, s így magától értetődőnek tartják, hogy a mindennapokban azóta is erre törekednek. Ezért megkértük idősebb olvasóinkat, osszák meg spórolási praktikáikat lapunkkal.

„Belénk rögződött, hogyan is lehet spórolni”

Horváth Jenőné:
Mi még abban a világban nőttünk fel, mikor nagyon is meg kellett gondolni, hogyan osszuk be fizetésünket, hogy lehetőleg mindenre jusson. Így korán belénk rögződött, hogyan is kell, és hogyan is lehet spórolni.
Panellakásban élek, kezdeném a rezsivel. Társasházunkban megtörtént a fűtéskorszerűsítés, ami azt jelenti, hogy a ház be lett burkolva, a nyílászárok ki lettek cserélve és a fűtőtestek mérővel lettek ellátva. Szabályozhatóvá vált a lakások hőmérséklete. Nekem bőven megfelel ha, a lakásban 20-21 fok körüli hőmérséklet van, így a téli fűtésem díja jelentősen csökkent, 17-19000 Ft a fűtési szezonban, plusz a készenléti díj. Villanyfogyasztásomon már nem nagyon tudok csökkenteni, a hűtő energiatakarékos, a mosáshoz a ruhákat összegyűjtöm, csak tele indítom el a mosógépet. A tv rendszeresen ki van kapcsolva nincs üzemmód állapotban. Vízfogyasztással kapcsolatosan, általában zuhanyozom, így sikerül kevesebb vizet használni, és igyekszem a csapokat rendben tartani, hogy ne csöpögjenek.
Legtöbbet a konyhán lehet spórolni. Családi kiskerttel rendelkezünk, rendszeresen főzök, igyekszem az általunk megtermelt gyümölcsöt, zöldséget hasznosítani. Pl. a palacsinta is úgy olcsó, ha nem kell megvenni 600 Ft-ért a lekvárt, csak leveszem a polcról, ha a főzelékhez nem kell megvenni a zöldséget. Mindent, ami megterem, igyekszem elrakni kora tavasztól őszig. Nagyon sok savanyúságot is elrakok a családom számára. 20 l uborka, 20 l almapaprika, ecetes karfiol és persze amit kérnek vagy megkívánnak szívesen megcsinálom. Ilyenkor vásárolom meg a burgonyát, ami kitart tavaszig, most sokkal olcsóbb.  Igaz keményen meg kell dolgozni a kertben mindenért, de amíg bírom szívesen csínálom.  Szeretem, ha mindig van feladatom, segíteni tudok gyermekeimnek.  Amióta nyugdíjas vagyok leginkább csak házi süteményeket eszünk. Családi ünnepségekre magam sütöm az ünnepi tortát.
Ami a legfontosabb számomra, a mai világban nem költök többet, mint amin van, nem vásárolok hitelre, úgy próbálom beosztani a nyugdíjamat, hogy mindenre jusson.

„Egy darab kenyér sem kerül kidobásra”

Éva:
Mi táv fűtéses lakásban élünk, tehát fizetjük a szolgáltató által küldött számlát. Energiával úgy tudunk spórolni, hogy a lakás minden helyiségében takarékos égők vannak. Nyugdíjunkat pedig megpróbáljuk nagyon-nagyon odafigyelve beosztani. Kertünk van, amit lehet, megtermelünk, eltesszük, befőzzük. Csak sárgabarackból 80 üveggel, mert ugye minden évben nincs ilyen jó termés. Hát ebből azért kerül a gyerekeknek is. Unokáink imádják. Mindent felhasználunk, elhasználunk. Nálunk egy darab kenyér sem kerül kidobásra, mint ezt nagyon sokszor látjuk a kukákban. Saját készítésű prézlit mindig frissen daráljuk. Ezt már az ember otthonról hozza magával, ezt láttuk, ezt tanultuk.

„Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!”

Mivel koromnál fogva (1945-ben születtem) az ötvenes években voltam gyerek, ezek az élmények nagyban befolyásolták az életemet. Már akkor megtapasztaltam, hogy hogyan spóroltak szüleim, nagyszüleim. S ezt az életvitelt akarva-akaratlanul is magamévá tettem, aminek most nagyon örülök.
Az árammal a legegyszerűbb a takarékosság. Nálunk a három szobás lakásban csak ott ég a villany, ahol tartózkodunk. A tv vagy rádió is csak akkor szól, ha valamit akarunk hallgatni. Vagyis, nem unaloműző vagy „társaság”. A háztartási gépeket is megfontoltan használom.
A legtöbbet az élelmiszeren lehet spórolni. Megtanultuk, hogy semmit nem szabad kidobni, minden felhasználható. Különben erről akár egy kis esszét is lehetne írni. Siralmas látni a kukákban dobott élelmiszereket.
A fűtést nem tudjuk irányítani, mert központilag kapjuk a meleget. Sajnos a mi közösségünk még nem csatlakozott az energiatakarékos programhoz. De remélem hamarosan ez is megoldódik.
Felnőtt gyerekeink és kis felnőtt unokáink vannak, így csak ketten élünk egy háztartásban. Ennek ellenére minden évben sikerül hazánkon belül nyaralni, séták közben beülhetünk egy kávéra, borra. Nagy baráti társaságunk van, akikkel rendszeresen találkozunk. Mindezt azért írtam, mert felelősségteljes költekezéssel, meggondolt hitelfelvétellel mindenki számára elérhető lehetne.

„Sok kicsi sokra megy, ezért illik mindenre odafigyelni”

István:
Néhány általunk használt spórolási megoldás:
– szelektív hulladékgyűjtők használatával csökkentjük a szemétszállítás díját
– fürdés lehetőleg zuhanyozással, sokkal kevesebb víz fogy vele
– víztakarékos WC-tartály használata
– mosógépet nem használjuk félig megtöltve, összevárjuk, hogy annyi szennyes legyen, amivel már teljes töltetet lehet mosni
– városon belüli közlekedésre nem használjuk az autót, gyalog, vagy busszal járunk
– hetente egyszer van nagybevásárlás, de előre összeírjuk mire van szükség, spontán nem veszünk termékeket
– viszont akciókat, kuponokat, kártyás vásárlási kedvezményeket igyekszünk hasznosítani
– befőttek elrakásával csökkenthetjük költségeinket
– energiatakarékos izzókat használunk mindenhol, ha lehet helyi világítást, nem az egész szoba világítását (pld. olvasólámpa)
– mivel gázt átalányt fizetünk, előnyben részesítjük a villamos készülékekkel szemben a gázosokat
– nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani, hogy a lakás felújítási, karbantartási munkáiból amit lehet, magunk végzünk el
– ha sikerül elmenni üdülni, interneten igyekszünk megtalálni a legkedvezőbb lehetőséget
– nem dőlünk be a telefonos szuperajánlatoknak, amik infónk szerint általában félrevezetőek, csak szinte rosszakat hallani róluk

Az őszi napsütés is számít

– A radiátor mögé alufóliát tenni a falra, hogy befelé terelje a meleget.
– Ablaktisztításra a drága tisztítószerek helyett ecetes víz.
– Szelektíven gyűjteni a szemetet, hogy ne a mi szemétdíjunk növekedjen.
– Telefonszámlát kímélni, így inkább skype-ot használni.
– Az őszi napsütést beengedni a függöny elhúzásával.
– A lámpát csak akkor kapcsoljuk fel, amikor abban a helyiségben tartózkodunk.
– Háztartási gépeket, TV, rádió, éjjelre áramtalanítani.
– Ajtó, ablak szigetelése.

„Érdemes volt lecserélni a háztartási gépeket”

Energiaszolgáltatás terén csak a villannyal tudok spórolni. Nálam lekapcsolható elosztók vannak, és mind a tv-nél, mind az internetnél este lekapcsolom az elosztót, és mindaddig így marad, amíg nem használom újra az eszközöket. Sajnos a gázzal nem tudok egyénileg takarékoskodni, mert tömbfűtés van, és vannak olyan lakók sajnos még mindig, akik a radiátor lekapcsolása helyett az utcára engedik a meleget, pedig kétcsöves fűtés van. A vízzel tudok takarékoskodni, mert zuhanyozok, és amikor úszni járok, akkor erre a fürdőben kerül sor.
Háztartási gépeim energia-takarékosak, és a lecserélésük után tapasztaltam a villanyszámlám csökkenését. A szolgáltatóknál igyekszem a hűségidőt elfogadni az alacsonyabb díjfizetés érdekében. Olcsóbb is lehetne a tv-szolgáltatás, ha a kedvelt csatornák nem a legdrágább csomagban lennének.

„A megmaradt ételt lefagyasztom”

Ildikó:
Kandallóba csak délután 4-5 órakor gyújtunk be és csak egy-két kosár fát tüzelünk el, szerencsére a kedvező időjárásnak ez a mennyiség most elegendő. Gázfűtést csak a hideg napokon indítjuk el, de a tél beálltával már gázzal is kell rendszeresen fűteni. Sajnos a gáz fűtőértéke egyre kevesebb, így egész télen mindkét fűtési módot használjuk. Általában 20-22 fok meleg van a lakásban. Azzal spórolunk, hogy a gázt reggel használjuk, felfűtjük a lakást, délután pedig a kandallót gyújtjuk be. A meleg vizet villanybojler biztosítja, úgy állítottuk be a hőfokot, hogy minél kevesebb áramot fogyasszon (kb. 35 fok).
A vízzel úgy spórolunk, hogy mosogatógépet vásároltunk, így a mosogatás gazdaságosabb, kevesebb víz fogy. Nyáron, mint a többi kerttulajdonos mi is összegyűjtjük az esővizet és azzal öntözünk. Árammal úgy is spórolhatunk, hogy a TV-t csak akkor kapcsoljuk be, ha a program érdekes számunkra. Villanyt csak akkor kapcsoljuk fel, ha szükséges (este nem olvasunk, ez rontja a szemet ) és energiatakarékos izzókat használunk.
Bevásárolni cédulával megyek és csak azt veszem meg, ami szükséges. Beosztom, hogy hetente mennyit költhetek. (Persze, néha túlköltekezem magamat, de a következő héten korrigálom. Ilyen lehet egy váratlan esemény, névnap, szülinap stb., kirándulás). Alapvető élelmiszerek drágák, az olcsóbbat veszem és húsból kevesebbet. A megmaradt ételt lefagyasztom.
Öltözködés terén csak a legszükségesebbeket vesszük meg. Ruhát csak különleges alkalom miatt és egy-egy új darab a nyári vagy téli szezonra, cipő vagy csizma, de ezt is megfontolom, hogy szükséges-e. Idősebb korban is szeretünk csinosan megjelenni és néha fel kell dobni a ruhatárunkat. Sajnos sokan vannak, akik nem tudnak megélni, pláne spórolni a nyugdíjukból, őket adományokkal (ruhanemű, élelmiszer) lehetne segíteni. Aktuális lenne, mert nemsokára itt a karácsony! Karácsonyi ajándékot úgy választok, hogy az személyre szóló meglepetés legyen és örömet okozzon.

„Csak indokolt esetben autózom”

Klára:
Takarékoskodom azzal is, hogy csak indokolt esetben autózom, és inkább igénybe veszem a számomra már ingyenes közösségi közlekedési szolgáltatást. A szolgáltatások nagy részét e-számlám keresztül fizetem, így megspórolom az eseti utalás, vagy a csoportos beszedési megbízás költségét, ami a tranzakciós illeték bevezetésével megemelkedett. Hiába igyekszik az ember a korszerűbb banki szolgáltatásokat igénybe venni, ha ezt ma már újabb terhekkel növelik.
A különféle biztosításokat általában évente vagy félévente fizetem, így is megtakarítható az utalások költsége, ezt a díjszabásnál is kedvezően veszik figyelembe.
Konyhai praktikákról nem nagyon tudok beszámolni, mert egy személyes háztartást vezetek, és hét közben általában a volt munkahelyem éttermében ebédelek nagyon elfogadható áron és finom ebédet. Főzésre csak hét végén kerül sor és amikor a családom vendégül látom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!