Nyugdíjasok jelentik

2013.10.24. 14:11

Nem le-, csak átszállás

Nyugdíjas olvasóinkat arról kérdeztük meg, hogyan dobják fel mindennapjaikat, hogyan töltik idejüket, hogy harmóniában élhessenek.

A nyugdíjasoknak már nem kell sietniük – gondolják sokan –, mégis sokuknak zsúfoltak a mindennapjaik. Többen egyedül élnek, de a magányt igyekeznek szabadságnak felfogni. A megkérdezett megyénkbeli idősek úgy vélik, a nyugdíjba vonulás csak azt jelenti, hogy az ember más vonatra száll, csak átszáll, de a vonat halad tovább! Több nyugdíjaskorú olvasónk arról számolt be, hogy reggelente általában egy kicsit tornázik. Vannak, akik állataikat látják el vagy kertészkednek. A séta, az internetezés is napközbeni kellemes időtöltést jelent nekik.

Idősebb nyugdíjas segítése

Reggel egy kicsit torászom. Vannak állataim azokat ellátom. Tyúk, kutya, cica. Kertészkedek, veteményezek. Séta, internet a pihenésem napközben. Minden héten egy félnapot unokázunk a férjemmel együtt (ikrek). Minden hónapban a távolabbi unokámat látogatom meg egy nap. Hetente masszázs, havonta két kozmetika, pedikűr, fodrász. Napi szinten 1-2 óra segítség egy nálunk 20 évvel idősebb házaspárnak.

Már nem kell reggel rohanni

Mi minden napunkat a közös reggelizéssel, utána kávézással kezdjük. Ami régen nem volt így, mert mindenki sietett munkába. Általában előre megtervezett napok vannak. Megyünk a kertbe, mindig van valami tennivaló. Programjaink változóak. Én (feleség) házi teendőket végzek, amibe természetesen a férjem is besegít. Járunk színházba, barátokkal és kéthetente a kávéházba, ahol egyre színesedő programok vannak. Járunk az egyetemre, oda is kedves ismerősökkel, barátokkal. Amikor valaki valami jó programot talál, megírja a másiknak és ha „van idő rá” oda is megyünk. Én már négy éve járok egy alapítványhoz, önkéntes munkát végzek. Unokáinkkal most egy kicsit kevesebbet találkozunk, már nem bébik. De ha kell, szívesen segítünk. Dióhéjban így telnek napjaink.
Éva

A szép idő doppingol

Hogy a napom jól kezdődjön, azt egy jó alvás alapozza meg. Ha rendesen tudtam aludni és pihenten ébredek, máris megvan az első pozitív dolog. Egy bőséges, finom reggeli, egy kávé elfogyasztása biztosan jó kedvre derít. Nagyon érzékeny vagyok az időjárásra, ezért ha süt a nap, szép az idő, akkor az egyúttal dopping hatású. Szeretek a régi kollégákkal elbeszélgetni, ezért ha van lehetőség néhány órára beülünk valahova egy sütire, egy üdítőre. Nagyon fel tudják dobni az embert a régi közös emlékek, történetek felelevenítése.
Jó hangulatot teremt, ha mehetünk a Nyugdíjasegyetem előadására. Az előadás hasznossága mellett itt is találkozhatunk ismerősökkel, megoszthatjuk egymással gondolatainkat, örömünket-bánatunkat. A jól sikerült előadás után mindig feldobott hangulatban folytatódik a nap.
Remek hangulatjavító egy kiadós séta a városban. Szerencsére szépen fejlődő városunk mindig tartogat valamilyen élményt, újdonságot, látnivalót.
Fontosnak tartom, hogy a napunkat lehetőleg előre tervezzük meg. Ha sikerül minden tervet végrehajtani, az már eleve megelégedettséget ad az embernek. Lényeges, hogy ismerjük lehetőségeinket, korlátainkat, mert csak akkor tudunk szerintem reálisan tervezni.
István

A fény maga a mosoly

Napjainkat elsősorban a nap dobja fel. Felébredünk és az ablakunk mely dél-keleti fekvésű ragyog a napfénytől, már jó a napunk, persze minden nap ajándék ami ránk virrad. A hálószobánk másik ablaka nyugati tájolású így mi a nappal kelünk és fekszünk. Tavasszal a hajnali madárcsicsergés ébreszt bennünket, egymásra nézünk kedvesemmel, mosolygunk és jó reggelt kívánunk egymásnak. Este a lebukó nap fénye köszönt a másik ablakból jó éjszakát.
Téli hideg napok elviselésében is a fény segít. A kályha lobogó lángja, a deres, havas tájon csillogó fény látványa meghozza a napi örömöt. Lakhelyünket körbe járja a fény és ez az éltető erő segíti leküzdeni a  esetleges gondokat.
A szabad természet rabjai vagyunk, nagy sétákat teszünk, gyönyörködünk a föld és az ember alkotta szépségekben. Fény és árnyék mindenki életében megjelenik különböző mértékben. Fény maga a mosoly. Mosolygó ember még ha idős is könnyebben él, és a környezete is könnyebben befogadja. Minőségi élet alapja. Lényeges dolognak tartom, hogy az embernek bármely korban is él, midig legyen feladata, legyenek tervei. Legyen valami kedves feladat: horgászás, versírás, rajzolás, faragás bár mi csak a nap hasznosan tejen, ez éltető.
Fenti soraimban írom, fény kell az élethez, mi festők, alkotó emberek nem léteznénk fény és árnyék nélkül, mert ahol a fény ott az árnyék is jelen van, de ha  a fény csak kis foltokban van jelen, mégis uralkodóbb. Legszebb fény amivel naponta találkozom kedvesem mosolygó szemének fénye. Ezt látom lányaim, unokáim szemében és ez keresem minden ember szemében. Ha valamit tenni tudok az életemben ez az amiért élni érdemes az örömtől fénylő szemek.
Mécs László kedvenc költöm versének utolsó soraival zárom levelem:
Én tükre vagyok minden mosolyoknak,
én azért élék, hogy visszamosolyogjak
virágra, lepkére, bokorra, rengetegre,
farkasra, bárányra, szivárványra, fergetegre,
fényre, holdra, csillagokra, szegényekre, gazdagokra,
szenvedésre, vidámságra, jó napokra, rossz napokra,
rózsafára, keresztfára, visszamosolyogjak mindenre,
visszamosolyogjak az Istenre.
Sz . Horváth Ferenc

A gyerekekre főz a nagyi

Amióta nyugdíjas vagyok – ennek bizony már 17 éve – van egy bizonyos napi programom, amit fiatal koromban úgy hívtak: háztartásbeli. Győrben élő lányom és családja – hogy elfoglaltságot adjanak – a kezdetektől fogva nálunk ebédelnek – elkerülve ezzel a gyerekek menza iránti ódzkodását. A főzés összetett feladat. Bevásárlás – összekötve a napi
levegőzéssel, sétával –, majd a tervezés., „Mit főzzek?”, és végül az elkészítés. Ezután jön a tálalás, ami lépcsőzetesen – ahány személy, annyi különböző időpontban – történik. Így aztán 17 óráig is eltart, míg ebbéli teendőim befejeződnek.
Persze közben jut időm olvasásra (Kisalföld napilap, stb.), rejtvényfejtésre (a kedvenc időtöltésem), internetezésre, este tévénézésre. Aztán eljön a tavasz, a kikelet, és irány a kert. Persze ebéd akkor is elkészítve. Fel tud dobni a jó levegő, a madárcsicsergés (hegyben vagyunk). Élvezzük a csendet. Nem járunk máshová kirándulni, férjem szerint voltunk már korábban. Ha kell, utazom Pestre a pici unokákra vigyázni – ez is fel tud dobni. És végül, de nem utolsó sorban bérletünk van a színházba és a Nyugdíjasegyetemet is szívesen látogatom. Hát így élünk mi. Örülök, hogy erőnk és egészségünk mindezt engedi.
Marika

Nem hagyják ki a tornát

Korán kelő vagyok, a férjemmel együtt szoktunk tornázni 20-30 percet naponta. Ezt nem hagyjuk ki sohasem, mert a reggeli mozgás meghatározza az egész napi tevékenységünket. Ezen felül kertészkedünk, sokat vagyunk a friss levegőn. Szeretjük a szép környezetet. Szabadidőnkben sokat sétálunk. Szerintünk a „bármilyen” mozgás elengedhetetlen annak érdekében, hogy a kondíciónkat megtartsuk. Gyógyszert egyáltalán nem szedünk!
Takács Imréné Magdi

Programkavalkád

Alapjában véve optimista vagyok, a kisebb problémák nem veszik el a kedvem, azokat igyekszem minél gyorsabban megoldani. Minden nap ajándék számomra, amit a családtagjaim, barátaim és ismerőseim körében tölthetek. Nem szeretek egy társaságban lenni olyan emberekkel, akik állandóan csak panaszkodnak, ahelyett, hogy a problémák megoldását keresnék. Számomra a nap 24 órája kevés, hogy bizonyos dolgok ne maradjanak el. Az igaz, hogy az ember az idő múlásával lelassul, de vannak halasztható dolgok. A házimunkák is halaszthatók, ha valami fontosabb, értelmesebb dolog adódik.
Minden napra jut valamilyen esemény, hasznos elfoglaltság, tervezés, visszaemlékezés, és ezzel máris jobb hangulatba kerül az ember. Rendszeresen járok női tornára, hetente kétszer úszni, hogy minél jobban karbantartsam a testem, és a betegségek elkerüljenek. A barátokkal gyakran eljutunk színházi előadásra, koncertre, az erre készülés során az ember új ismereteket szerez, utána olvas a műsornak. Böngészem az újságokban, prospektusokban megjelenő programokat, hogy a számomra érdekeseket kiválasszam belőle, és elhívjam a baráti köröm tagjait is oda. Egy-egy séta a barátnőkkel, beszélgetés a volt osztálytársakkal és csoporttársakkal, szintén alkalmas a felüdülésre, újabb tervek megvalósítására.
Alkalmanként jó kártyapartira is kapható vagyok. Szívesen tervezek az osztálytársaimnak soron kívüli osztálytalálkozót, mert az évek múlásával mindenki jobban igényli a fiatalkori társakkal való kapcsolatot.
Évente elmegyek a barátnőmmel egy hosszabb, nyaralásnak is tekinthető wellness programra, ahol ezen időszak alatt kényeztető kezelésekben is részesül az ember, van lehetősége csak saját magával foglalkozni.
Ha az anyagi lehetőségek éppen megengedik, akkor egy megfizethető, rövidebb társas útra is vállalkozom. Az erre való készülés, majd az események újraélése, a fotók nézegetése teljes felüdülést jelent számomra, ez mindig feldobja az embert.
Programjaim között szerepel más városok meglátogatása, ahol egykori csoporttársaimmal, barátaimmal egy-két napot eltöltök, és tartalmas beszélgetéseket folytatunk.
Természetesen a mindennapokból a családom sem marad ki. Segítek nekik, amiben tudok, de ragaszkodom ahhoz, hogy nekem is legyen magánéletem. Az unokáimmal is sokat foglalkozom. Tanulok velük, ha kell, viszem-hozom őket edzésekre, edzésekről, játszom velük, és keresek olyan számukra megfelelő programokat, ahová velük együtt megyek el. Például mozi, színház, kiállítás, stb. Gyakori program a születés- és névnapok megünneplése, a szűkebb-tágabb családdal való kapcsolattartás.
Mindezek mellett, ha még marad időm, akkor szívesen olvasok, rejtvényt fejtek, erre is jut minden nap egy kis idő. Televíziót ritkán nézek, de a híradókból, stúdió-beszélgetésekből követem a világ és az ország eseményeit, de ezek nem tartoznak azon események közé napjainkban, ami feldobja az embert. A számítógép használata számomra minden napi tevékenység, ott olvasom az újságcikkeket, levelezek, skype-olok, stb. Eseti megbízások alapján munkát is végzek, de ez ma már elenyésző. Nem hagyhatom ki még a Nyugdíjasegyetem látogatását sem, melyen a kezdetektől részt veszek.
Ma még nagyon aktív és lelkes nyugdíjas vagyok, és remélem, ez még sokáig így is marad!
Klára

Nem leszállás, hanem átszállás

A nyugdíjba vonulás csak azt jelenti, hogy az ember „más vonatra száll”, de a vonat halad tovább! Megváltozik az embert körülvevő világ, de a lényeg nem változik. Értelmes célok mellett kell tovább élni, nem szabad leállni. Természetesen a nyugdíjas lelassul, kicsit kényelmesebbé válik, de a lényeg, ha sokáig és értelmesen akar élni, akkor meg kell találnia azokat a feladatokat, amelyek célt és feladatot adnak és ezek éltetik az embert.
Természetesen új feladatok új célok jelentkeznek és ezeket kell  megoldani. Ebben sokat segít, ha az ember céltudatosan készül ezekre. Kinek új cél a családról való most már időkorlát nélküli gondoskodás, kinek a kert, vagy uram bocsá' esetleg a civil mozgalomba való bekapcsolódás. Ezek mind hozzásegítik a nyugdíjast, hogy továbbra is közösségbe érezze magát, oda tartozzon.
Úgy gondolom, hogy a legfontosabb, ne álljunk le, találjuk meg azt a közösséget, mely a több szabadidőnket szebbé. értelmesebbé teszi.
A nyugdíjasnak most már lehetősége van elolvasni azokat a könyveket, melyekre korábban nem volt ideje, több lehetősége van kirándulni, szabadabban élni.
A legfontosabb, legyen célunk ebben a korban is!
Horváth László

Zsúfolt, vidám napok

Öt éve jöttem nyugdíjba, 2000-ben elváltam, így egyedülállóként élem napjaimat és azt gondoltam rengeteg szabadidőm lesz. Minden napom meglehetősen zsúfolt. Először is legfontosabb a család. Iker fiaim 41 évesek, az egyik nős, a másik velem lakik. Megpróbálom könnyíteni az életüket a mai rohanó világban. Nagy kerttel rendelkezünk, amit ki is használunk. Legfontosabb a gyümölcs, ami a nyári hónapokban elég sok elfoglaltságot ad. Rendszeresen figyelem a Kisalföldet és tájékozódom a városi programokról. De mellette jut idő elsősorban kirándulásra, túrázásra, kulturális programok megtekintésére, színházra, baráti összejövetelekre.
Például a jövő hetem...
hétfő: Nyugdíjasegyetem, bevásárlás
kedd: vagongyári gyárlátogatás idegenvezető klubbal, varrónő, délután színház
szerda: barátnőimmel kerti munka
csütörtök: természetjáró klub
péntek: saját kert, Hangraforgó klub a művészeti múzeumban
szombat: háztartási munkáim, délután Németh Hajnal Auróra tárlatvezetése az Ispitában
vasárnap: vendéglői meghívás a születésnapomra
Persze minden napra házi készítésű ebéd. Május 12-én Pozsonyba kirándulunk és a hónap végén részt veszek a természetjáró egyesület akácvirág túráján. Ugyancsak a hó végén indulok görögországi nyaralásra. Júniusban szintén a természetjáró egyesülettel megyek a salzkammerguti tavakhoz. A nyár folyamán több baráti összejövetelre is sor kerül. Őszi programként a barátnőmmel elutazunk Svájcba. Szintén ősszel kertünkben szüret, barátaink segédkeznek és próbáljuk kellemesen érezni magunkat. Természetesen késő őszi programjaim vannak bőven.
Csak tanácsolni tudom nyugdíjas társaimnak, meg kell találni a napi tartalmas elfoglaltságot, hiszen szerencsések vagyunk Győr városa nagyon sok ingyenes programot kínál, csak élni kell a lehetőséggel, ki kell mozdulni, barátokra találunk és máris kellemesen telnek mindennapjaink. Minden nyugdíjas társamnak jó egészséget és hosszú életet kívánok!
Horváth Jenőné

„Amíg bírjuk, legyen mozgalmas az élet”

1. Tudatos készülés a nyugdíjas életre, még aktív korban.
– témával kapcsolatos cikkek olvasása
– már korábban nyugdíjba került barátok, ismerősök véleményének kikérése
2. A nyugdíjba vonulás semmiképpen nem jelenhet leállást az aktív életről.
– többet tudunk foglalkozni a családdal unkákkal
– több idő jut arra, amivel aktív életünk során idő hiánya miatt  nem tudtunk eleget foglalkozni (olvasás, séta akár a városban, akár a természetben)
– fontos, hogy legyenek barátok, akikkel azonosak az érdeklődési köreink
– részt kell venni a nyugdíjasklubokban és minden rendezvényen, kirándulásokon, túrákon (Példa: májusi programjaink a teljesség igénye nélkül: 3 klubfoglalkozás, 2 kirándulás, 1 falunap
– Nyugdíjasegyetem
– rendszeres visszatérő programok, hetente egy délelőtt baráti kártyapartik, nyelvtanfolyamok, stb.
Nem ritkák, azok a hetek, amikor 3-4 nap elfoglaltság is akad. Az a célunk, amíg erő, egészség rendelkezésre áll, minél tartalmasabb és mozgalmas életet szervezzünk magunknak. És még ott vannak a vállalt társadalmi megbízások.
Fenyvesi József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!