Kiállítás

2024.02.22. 08:00

A magyar ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések lesznek a középpontban Cannes-ban (videó)

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-hez is eljuttatta közleményét. Ebben közölték, hogy a külföldi működőtőke-beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ első számú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12–15. között Cannes-ban.

MW

Az ingatlanfejlesztési rendezvényen több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20.000 szakmai látogató vesz részt

Forrás: ATENOR

A Magyarország-standot, amely a magyarországi beruházások népszerűsítésére, a fejlesztési irányok ismertetésére szolgál, a HIPA és az IFK közösen alakította ki. Az ipari ingatlanpiac meghatározó ingatlanfejlesztői: a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az Infogroup (az IGPark hálózat fejlesztője) és a WING Industrial, valamint az egyik vezető iroda és lakófejlesztő, az ATENOR kiemelt fejlesztéseikkel vesznek részt a seregszemlén. Ezenfelül a kiállításon bemutatkozik Békéscsaba, Debrecen és Kaposvár is.

Magyarország szállodafejlesztései kiemelt szerepet kaphatnak a jövőben. A képen Debrecen látható a tervezett ingatlanfejlesztések után
Forrás: ATENOR

Magyarország versenyképességének erősítése a cél 

Kiemelték, a kormányzati fejlesztések és magánberuházások bemutatásának célja, hogy megalapozza a külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) további bővülését, és hozzájáruljon Magyarország tőkevonzó képességének erősítéséhez a befektetésekért folyó globális versenyben. A közlemény idézte Joó Istvánt, a HIPA vezérigazgatóját, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosát, aki elmondta, 

a 2023-as év újabb mérföldkő a magyar beruházásösztönzés történetében, miután a pozitív döntésben érintett működőtőke-beruházások összesített értéke meghaladta a 13 milliárd eurót.

Ezáltal 19 692 új munkahelyet hoznak létre 209 projektnél, amelyből 69 tekinthető kiemelt működőtőke-beruházásnak, ezek összértéke meghaladta a 11,8 milliárd eurót. A fennmaradó csaknem 1,2 milliárd euró értéket képviselő 140 projekt a kormány Gyármentő programjához köthető.
Nemzetközi szempontból Magyarország a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók révén a Nyugat és a Kelet találkozási pontjává vált. Ezt az állítást erősíti, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátoripari cégéből már öt jelen van Magyarországon – tette hozzá Joó István.
Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az IFK elnöke a közleményben úgy fogalmazott, 

minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország, az FDI beáramlása pedig ösztönzően hat a professzionális ingatlanfejlesztők tevékenységére és kiemelt nemzetközi figyelmet vonz hazánkra a befektetők részéről is.

Az IFK elnöke a 2023-as évet tekintve a kiemelkedően teljesítő területek közé sorolta az ipari ingatlanok piacát, ahol tavaly az éves kereslet volumene elérte a 867 ezer négyzetmétert, ami 2 százalékkal megelőzi a 2022-es, az eddigi rekordévet. Közölte, a teljes országos modern ipari, logisztikai állomány tavaly 5 millió négyzetméter fölé emelkedett, amelyből a fővárosban és környékén található 3,5 millió, míg a regionális hazai állomány 1,6 millió négyzetméter.

Tekintse meg képgalériánkat!

Hazánk jó célpont a hotelfejlesztések számára

Kitért az irodapiacra is, ahol megtorpanás volt tavaly nemcsak a régióban, de globálisan is: csökkent az irodák iránti kereslet mind felhasználói, mind fejlesztői oldalról. A hazai piacon a legerősebb aktivitást az államigazgatás költözése jelenti, de zajlik néhány nagy városközpont-fejlesztés is, ami az irodapiac kilátásait javítja. Takács Ernő szerint kiugrás előtt állnak a hotelfejlesztések is, köszönhetően a turizmus jó teljesítményének. 

A nemzetközi hotelüzemeltetők érezhetően keresik a budapesti beszállási lehetőségeket. Magyarország pedig kifejezetten jó célpontja a magas minőségű, négy-öt csillagos hotelfejlesztéseknek.

A közlemény idézte Treiber Olivért, a HelloParks befektetési igazgatóját, aki elmondta, 2020-as alapításuk óta Budapest körül Maglódon, Fóton, Pátyon és Alsónémediben fejlesztenek a legszigorúbb fenntarthatósági szempontok szerint energiahatékony megaparkokat. Jelenleg 244 hektáron több mint egymillió négyzetméter ipari terület beépítésén dolgoznak, átadott és folyamatban lévő projektjeik összértéke csaknem 500 millió euró. Székely Ádám, az Infogroup tulajdonosa a közleményben megjegyezte, a cégcsoport a közép- és kelet-magyarországi térség egyik legszéleskörűbb hálózatával rendelkezik: 4 helyszínen folyó, összesen 65 ezer négyzetméter fejlesztésével 230 ezer négyzetméter területet kínál ügyfeleinek. Korda Zsófia, a WING üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója a közleményben ismertette, hogy a WING ipari és logisztikai projektekért felelős üzletága, a WING Industrial. 

Jelenleg több mint 300 000 négyzetméteres portfóliót kezelnek, valamint további 370 000 négyzetméter előkészítés alatt álló fejlesztési potenciállal rendelkeznek.

Az ATENOR a hazai iroda- és lakóingatlanfejlesztéseket népszerűsíti a MIPIM-en. A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, ahol több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20 000 szakmai látogató vesz részt.

A magyar kiállítás anyagáról szóló videót itt tekintheti meg!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!