Bulvár-celeb

2023.09.21. 12:27

Nem tette hűtőbe a spagettit, hiába forralta fel, mielőtt megette, belehalt

Óriási pánikot keltett a 20 éves fiú esete.

Forrás: mindmegette.hu

Hatalmas aggodalmat keltett az emberekben a „sült rizs szindróma”, miután egy fiatal fiú életébe került egy olyan étel elfogyasztása, amit előtte nem tett be a hűtőszekrénybe – számolt be az esetről a Mirror nyomán a tenyek.hu.

A 20 éves belga fiú több napig hagyta szobahőmérsékleten a bolognai spagettijét, majd miután visszamelegítette és megette, a barátaival edzeni indult. Amikor hazaért, a feje és a hasa is fájni kezdett, nem sokkal később pedig hányás és hasmenés is gyötörte. Úgy döntött, hogy lefekszik aludni, másnap pedig a szülei találtak rá. A boncolás során kiderült, hogy

 a fiú szervezetében megjelent a Bacillus cereus nevű baktérium, ami rendkívül káros toxinokat termel. A fiú halálát végül a baktérium által okozott ételmérgezés, azaz a „sült rizs szindróma” okozta.

A szakértő felhívja mindenki figyelmét az ételmérgezés ezen formájára, amely akkor alakulhat ki, ha száraz élelmiszereket – mint a rizs vagy a tészta – hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten, vagy többször melegítik újra. Ez ugyanis tökéletes feltételeket biztosít a baktériumok elszaporodásához, amik a nyers, száraz élelmiszerekben fordulnak elő, de főzés során nem feltétlenül pusztulnak el.

Mi a sült rizs szindróma?

Az ételmérgezés egy speciális fajtája, amely csak bizonyos száraz élelmiszereknél jelentkezhet.  A fertőzés gyakran az ázsiai gasztronómiában népszerű sült rizs által betegíti meg az embereket, miután azt órákig szobahőmérsékleten hagyták, innen ered a szindróma neve. Miután tehát megfőztük a rizst vagy a tésztát, semmiképpen ne hagyjuk szobahőmérsékleten. Semmiképpen se álljon a köret egy óránál tovább szobahőmérsékleten. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe, így ugyanis elkerülhető a Bacillus cerus elszaporodása!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!