Nagy Zabálók

2016.07.20. 12:00

Tepsis csülközés a távoli Hidegségen

... a petrezselyem annyira friss, azt gondoljuk, néhány perce még a kertben élvezte a napsütést.

Mai gasztrotörténetünknek már első mondatában illik lelőni a poént, hiszen nem a Győr-Moson-Sopron megyei Hidegségen falatoztunk, hanem Erdély egyik csodás részén, a Gyimesben, közel az Ezeréves határhoz és a Rákóczi várhoz. A Wikipédia így ismeri a települést: "Hidegség nevét 1888-ban említette először oklevél: Hidegség-telep Gyimesközéplok néven, vagyis Gyimesközéplok része. 1910 és 1956 között adatai a községéhez voltak számítva: 1913-ban Gyimesközéplok tartozéka, 1970-ben Hidegségpataka (Valea Rece), 1974-ben Lunca de Jos, Gyimesközéplok község faluja."

A vendéglátás a hidegségi Fatányéros étteremben, 1000 kilométerre keletre, Székelyföldön, Hargita megyében sem néz ki másképp mint Magyarországon, és itt a jobb éttermekre gondolunk, amelyek alaposan megválogatott alapanyagokkal dolgoznak és a vendég nem egy jött-ment, aki csak beszaladt bedobni valami mirelit vackot.

 

 

Az étterem teraszán ülünk, ahonnét jól látszik a falu fölé emelkedő, 1550 méter magas Naskalat, a csángók szent hegye. Közben azt olvassuk: "Étlapunkat úgy állítottuk össze, hogy a csángó konyha remekeit tartalmazza, ezek közül is leginkább a településhez, Hidegséghez kötődő ételeket. Ide tartozik a Nagymama és a Nagytata kedvence, amely házi vajban pirított, juhtúróval rakott puliszkát jelent sajttal és házi tejföllel, pirított szalonnával vagy anélkül."

A húslevest kis bográcsban szolgálják fel, ízletes, a petrezselyem annyira friss, azt gondoljuk, néhány perce még a kertben élvezte a napsütést. Szeretjük a csombort (borsikafű) is az erdélyi ételekben, jellegzetes aromát ad. A csigatészta sárga, látott tojást, s gyanítjuk, kézzel készítették.


A tepsiben felszolgált csülök, kemencében pirított burgonyával, szintén kiválóan elkészített fogás. A krumpli ropogós és nem mirelit, a csülök jól átsült, a fokhagymás mártással pedig az összhatás és a látvány is tökéletes.

Hazafelé tartva még kikerülünk néhány, frissen kaszált fűvel és szénával megrakott lovas kocsit, majd édesen hajtjuk álomra fejünk, a kerti patak zúgására alszunk el és álmodunk hajnalig.

Étterem értékelése

Konyha: igazi házias ételek, kiváló alapanyagból 8 (1-10-ig.)
Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): hegy mellett ebédelni, máskor is megyünk 8 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!