Nagy Zabálók

2012.06.27. 12:32

Gourmet halászlé a Vidrában

A halászlevekkel magasra tette a mércét a Vidra Csárda, melyet teljes mértékben nem sikerült tartani a második fogásoknál.

Vidra Csárda, Vámosszabadi - Patkányospuszta
Besorolás: halászcsárda

Poros töltésre kanyarodunk a júniusi kánikulában a vámosszabadi határátkelő közvetlen szomszédságában. Olyan szakaszon haladunk, ahová behajtani is tilos - kivéve a Vidra Csárda vendégeinek. A kissé régimódi faépületbe lépve kulturáltan kialakított belső tér fogad bennünket, az asztalok tiszták, rendezettek.

A felszolgáló rövid időn belül asztalunkra teszi a kért hosszú lépéseket - nyilván nem drága, de minőségi bort öntöttek fel szódával -, s nyitja is az étlapot. A halas tavak mellett üzemelő csárda - érthető módon - kimondottan a halételekre épít; különböző ponty, szürkeharcsa, sügér, süllő és pisztráng fogásokkal várják a vendégeket, de kuriózumként omlós békacomb is megtalálható az ételek között.

Úgy érezzük, első körben vétek volna kihagyni a csárda halászlevét, rögtön rendelünk is kettőt: halászlét pontypatkóval és "fejedelmi halászlét ínyenceknek, a csárda halainak legjavából". Utóbbi ékes példája a remek halászlének.

Többféle friss halból főzték, gazdag halikrában: a különböző aromájú húsok remekül adják vissza a finom halászlé hamisítatlan ízét. A lé kellően sűrű is, melyet kitűnő fűszerpaprikával ízesítettek. "A halászlevet szívvel-lélekkel kell főzni" - tartja a mondás (ami persze minden finom falatra igaz), melyet a mi leveseink sem nélkülöznek.


A halászlevekkel magasra tette a mércét a Vidra Csárda, melyet teljes mértékben nem sikerült tartani a második fogásoknál. Süllőt Jean Bart módra (roston sütve, tejszínes gombaöntettel, pirított sajtbundában, fűszeres burgonyával) és roston sült harcsát bakonyi módra (tejfölös-gombás, lecsós raguval, galuskával) kérünk.

A csőben sült süllő húsa kifogástalan, a tejszínes ragu fűszerezése is jól eltalált. Kár azonban, hogy a köretként felszolgált burgonya rövid olajfürdőt követően a jéghűtőből vándorolt a tányérunkra, mint ahogy a gomba sem a piacról, hanem konzervben érkezett Patkányospusztára.

A bakonyi módra készített harcsával nincsenek hasonló gondjaink: a galuska friss és házi, a harcsa első osztályú, s a tejfölös alapú mártás is karakteres. Megjegyeznénk ugyanakkor, hogy az ételek díszítése idejemúlt - a mirelitköret, a konzerv-alapanyagok mellett ezen a ponton mindenképp érdemes volna változtatni a Vidrának.

Bár mind a halászlével, mind a főétellel kivívta tiszteletünket a szakács, desszert rendelésétől ezúttal eltekintettünk a nyári forróság miatt. Persze, ami késik, nem múlik - egy-egy halászlére biztosan visszatérünk még a Vidrába. A szimpatikus fiatalember benyomását keltő felszolgáló 8200 forintos számlát tett le asztalunkra, vagyis az ár-arány érték is rendben van.

Konyha: hamisítatlan, igazi halászlét főznek a Vidrában, 8
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): korrekt, szakszerű felszolgálás, hangulatos belső, szép tóparti környezet, 7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!