Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Mutatjuk a szuper-, vér- és farkasholdat, ami egyszerre volt látható Hegyeshalomban - újabb fotók

Mutatjuk a szuper-, vér- és farkasholdat, ami egyszerre volt látható Hegyeshalomban - újabb fotók
Kivételes jelenség szemtanúi lehetünk.

A telő hold
Holdfogyatkozás 2019
 
Teljes holdfogyatkozással indult a hét

Olvasónk fotója
 

Korábban

Igazán kivételes jelenség szemtanúi lehetünk január 20-ról 21-re virradó éjjel. Egyszerre érkezik szuperhold, vérhold és farkashold is. A mosonmagyaróvári Futura Élményközpont Planetáriumának előadóját, Vass Józsefet kérdeztük arról, hogy mire számítsunk.

Vass József, a Futura planetárimának munkatársa elmondta: az idei első telihold a szokásosnál nagyobbnak látszik majd és vöröses színe lesz.

A szakember szerint ritka jelenség lesz látható az égen január 20-ról 21-re virradóra. Egyszerre lesz látható szuperhold, farkashold, vérhold az égen.

– Utóbbiból ez lesz az utolsó, amit 2021 májusáig megfigyelhetünk. Tudni kell, hogy ez egy viszonylag ritka jelenség, ami több tényező együttállásából ered. A Hold a szokásosnál valamivel nagyobbnak tűnik majd, mert a pályájának Földhöz közeli szakaszánál lesz. Ezt hívják földközeli teleholdnak vagy szuperholdnak. A Hold tizennégy százalékkal nagyobbnak látszik a földtávolban bekövetkező teliholdénál és harmadával több fény jut el így hozzánk – tette hozzá még a szakember.
 
A Futura planetáriumának előadója, Vass József mutatja a különleges égi jelenséget.
A Futura planetáriumának előadója, Vass József mutatja a különleges égi jelenséget.

Sőt, mindez a teljes holdfogyatkozással esik egybe. Azaz a Föld a Hold és a Nap között halad el. Bolygónk ezzel beárnyékolja majd a Holdat. Szuperhold idején a Föld árnyéka nem fekete lesz a Holdon, hanem vöröses, mert a Nap fénye a Föld légkörén átszűrődve, annak molekuláiról verődik majd vissza. Így a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz. A vérhold, vörös Hold (angolul Blood Moon) jelenség holdfogyatkozáskor lép fel – magyarázta a szakember. Majd hozzátette: az év első hónapjában látható teliholdat pedig farkasholdnak is szokás nevezni.

– Telehold lesz és a körülbelül félévente előforduló kedvező Nap–Föld–Hold elhelyezkedés miatt holdfogyatkozás. Magyarországról nézve a Hold a fogyatkozás közben, hajnalban egyébként lenyugszik majd – tudtuk meg Vass Józseftől és a Kisalföldnek azt is elárulta, hogy ez a különleges teljes holdfogyatkozás, amely Magyarországról a hajnali órákban látható az égbolt nyugati részén, a horizonthoz közel esik. A Hold 5 óra 41 perckor kezd vörösessé válni és 6 óra 12 perckor lesz teljes a látvány, ekkor vöröses-narancssárga színe lesz. És 6 óra 43 perctől pedig már azért halványulni fog.

Bár a jelenséget csak Nagy-Britanniából, Izlandról és Grönlandról, illetve Amerikából lehet teljes egészében követni, azért mi is szép látványra készülhetünk – mondta Molnár Péter, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten együtt százévesek

Gyermekei mellett 2 ükunokájára, 35 dédunokájára és 22 unokájára is büszke Duskiewicz Marianné,… Tovább olvasom