Véget ért Lébényben az utolsó szervezett Szent Jakab-zarándokút

Egy héten keresztül kétszáz kilométer gyaloglás Budapestől a lébényi Szent Jakab templomig - ez a Szent Jakab-zarándokút, a magyar El Camino, amelyen szerdán elérte célját a száznál több zarándok.

kisalfold.hu

Tizedik esztendeje, hogy Budapestről indulva száznál több zarándok tette meg szervezetten a Szent Jakab-utat, a „Magyar El Caminót".


A zarándokok kedden Pannonhalmán éjszakáztak, ahol a kolostorban lerakták a terheiket jelképező, magukkal hozott köveket. Mindenütt nagy szeretettel és sok-sok étellel-itallal várták őket, Tápon pedig egy, a 10. születésnapra sütött tortával is meglepték őket.

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó

Szerda délután azonban nem csak az idei út, de egy tízéves történet is véget ért Lébény 800 éves Szent Jakab-templománál. „Az utolsó szervezett útról beszélünk – újságolta bánatosan Simon Dóra, aki Dukát Csillával, a Szent Jakab Baráti Kör elnökével együtt szervezte az utakat. – Elfáradtunk. Átadnánk a stafétabotot, ha átvenné valaki. Persze az út fennmarad, legfeljebb nem ebben a formában. De ne a végről beszéljünk, inkább legyünk büszkék arra, amit a tíz év alatt elértünk: külföldön is elfogadott zarándokútlevelünk lett, az út végig jelzett, rengetegkülföldi bandukol rajta." 


Integetve, énekelve, zászlókat lengetve, kezükben az utat jelképező sárga rózsával érkezett meg szerda délután kettőkor száznál több zarándok a lébényi templomhoz. Homokviharon és záporokon át, hűvös hajnalon, forró délelőttön, főúton és dűlőn keresztül vezetett útjuk. Volt, aki közben kórházba került, mert lába nem bírta a megpróbáltatásokat. Éppen harangszóra lépték át a templom kapuját, a Kard Rendjének felemelt kardjai alatt. Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok értek útjuk végére. A nekik celebrált szentmise után galambok hada repült az égbe. Egy tíz éves történet végére került most pont, ám a zarándokok sora holnaptól ugyanúgy útra kel, hogy Szent Jakab útját járva csodálkozzon rá az ország szépségeire, s kerüljön közelebb Istenhez, önmagához.

Tovább Spanyolországba 


A Szent Jakab-út Lébényből továbbvezet Mosonmagyaróvár, Rajka,innen pedig Szlovákia, majd Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. 

Címkék#Lébény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!