Újra a tulajé a hédervári kastély

A tulajdonos az egykori bérlőtől múlt szerdán, négy év pereskedés után vehette át a hédervári kastély kulcsát, mellyel vasárnap egy órára a nagyközönség előtt is megnyitották az évszázados ajtót.

Mészely Réka

Múlt szerdán, a késői órákba nyúlóan zajlott a hédervári kastély átadás-átvétele a korábban szállodát üzemeltető egykori bérlő, Bartha Sándor és a tulajdonos Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Non-profit Kft. munkatársai között. Három nappal azután, hogy visszakerült az épület gazdájához a kulcs, egy órára megnyíltak a kapuk a nagyközönség előtt is. Burus Tünde, az állami kft. stratégiai igazgatója kalauzolásával mintegy százan leshettek be az évszázados falak közé. Az eseményre egyébként Szabóné Németh Ágnes hédervári polgármester mellett korábbi faluvezetők, képviselők is eljöttek, illetve sokan azok közül is, akik még itt koptatták egykor az iskolapadokat.

– Jelenleg a kastélyban nincs villany, se víz, se gáz, négy éve még temperálófűtést sem biztosított a birtokon belül tartózkodó egykori bérlő. Ez is közrejátszott abban, hogy sokat romlott az épület állaga, vizesednek a falak – emelte ki Burus Tünde, aki külön felhívta a látogatók figyelmét a parketta, a nyílászárók rossz állapotára, illetve arra, hogy a második emeleten több ajtó hiányzik. Mint elmondta, négy év pereskedés után a napokban léphettek be először az épületbe, s ekkor szembesültek a kastély állapotával. Ez a stratégiai igazgató szerint rosszabb, mint a 2002-es átadás előtt volt. A felújítás milliárdos nagyságrendű lehet, hiszen az épület mellett a park is igen elhanyagolt.

Nyitott kapu. Sok érdeklődő jött el vasárnap a hédervári kastélyba.

Nyitott kapu. Sok érdeklődő jött el vasárnap a hédervári kastélyba.
– A felmérés elkezdődött, jó gazdái leszünk az ingatlannak és a parknak – ígérte Burus Tünde.
Juhász József korábbi polgármester emlékeztetett arra a kistérségi társulás által a tulajdonosnak írt levélre, amelyben azt kérték, legyen nyitott a közönség számára a kastély. Erre a stratégiai igazgató azt válaszolta, hogy nem szállodát, hanem alkotóházat szeretnének üzemeltetni – melyhez hasonlót Szigligeten és Zsennyén is működtetnek.

Itt a művészek élveznek prioritást, akik 60 százalékos kedvezményt kapnak a szállásdíjból. A fennmaradó helyekre külsősök is jelentkezhetnek. Ugyanakkor a munkahelyteremtés során a helyi munkaerőre is számítanak. Egy helybeli a csatorna mielőbbi kitakarítására hívta fel a figyelmet. Ehhez a szakember hozzátette: azon dolgoznak, hogy az épület állaga tovább ne romoljon.

Szabóné Németh Ágnes polgármester, aki szintén részt vett a múlt szerdai átadáson, reményét fejezte ki, hogy mielőbb meg fog újulni a kastély.
– Már az sem két fillér, hogy a 2002-es állapotokat visszaállítsuk. A pénzforrásokért lobbizni fogunk – szögezte le a faluvezető.

A megjelentek közül többen nehezen tudták visszafogni indulataikat. Láthatóan megérintette őket, hogy ilyen állapotban találták az egykor jobb sorsú épületet.

Takács Vivien és Novitz Róbert is csalódott a kastély és kertje rossz állapota miatt.

Takács Vivien és Novitz Róbert is csalódott a kastély és kertje rossz állapota miatt.
– Hunyók önök is – vélekedett egy férfi, amire Burus Tünde azt mondta: – Ha ki vagyunk zárva, nem sok mindent tudunk tenni.

– Ami a büszkeségünk volt, az most a szégyenünk. Nekünk most az a fontos, hogy olyan gazdája legyen a kastélynak, aki ugyanúgy vigyáz rá, ahogy egykor mi. A szívünk vérzik a kastélykertért is – osztotta meg véleményét Dánielné Németh Erzsébet, aki a falak közt töltötte diákéveit.

Az udvarban ugyan többször is járt, a kastélyban még soha a mosonmagyaróvári Takács Vivien, aki nem titkolta csalódottságát.

– Nem erre számítottam, ahhoz képest, hogy itt nemrég még szálloda működött.
A helybeli Novitz Róbert is hasonlóan látja.
– Esküvői fotózkodásra már biztos nem ide jönnék. Az egykor szépen gondozott park meg inkább erdőnek tűnik.

Előzmények

A Héderváry-kastélyt a jelenlegi tulajdonos MANK jogelődje, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány 14 évvel ezelőtt, 2002-ben adta bérbe tíz évre Bartha Sándornak, aki abban kastélyszállót működtetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!