Uborkaszezonban piros a technológiai víz

Több természetjárónak is szemet szúrt, hogy a Zátonyi-Duna ágának dunakiliti szakaszán az éppen szezonális zöldhulladékkal, némi uborkaszőrrel és meggylével "dúsítják" a folyó vizét.

Gondár Flóra

A mosonmagyaróvári Takács László azzal kereste fel lapunkat, hogy a Zátonyi-Duna-ág dunakiliti szakaszán időről időre szennyeződésekre bukkan, amikor szabadidejében vízi túrázik a környéken. – Évek óta jelen lévő probléma ez. Tavaly óta rendszeresen járom a környéket, kenuzom, horgászom. Július első szombatján a kora reggeli órákban arra lettem figyelmes, hogy egy csatornán keresztül vörös lé ömlik a Dunába. A zselés anyag még a Bozi hídnál is észlelhető a vízben, ami legalább 3 kilométerre található az említett csatornától. A vörös szennyeződés, ami talán meggylé lehet, lerakódik a növényzetre, a vízben található faágakra – részletezte Takács László. Hozzátette, ottjártakor elpusztult süllőket is látott a vízben.


Bosszantó szennyezés


Lapunk megkeresésére Fűzfa Zoltán, a dunaszigeti Pisztráng Kör elnöke elmondta, nem egyszeri esetről van szó, számtalanszor tanúja volt annak, hogy a Zátonyi-Duna-ágba engedik a zöldhulladékot. Korábban be is jelentette azt az illetékes zöldhatóságnál. Azt a választ kapta, hogy akkor kell bejelentést tenni, amikor éppen engedik bele a hulladékot a vízbe, hiszen akkor nyerhet csak bizonyítást a dolog. – Az uborkabetakarítás idején a komposztálandó szerves hulladékot mosóvízzel keverve a Dunába engedik és ott rohadásnak indul. Ez oxigénhiányhoz vezethet, amitől a vízi élőlények el is pusztulhatnak. Persze a víz megtisztul egy bizonyos idő alatt, de ha a hulladék elérné a doborgazi strandot, ott akár komoly közegészségügyi problémákat is okozhat – magyarázta Fűzfa Zoltán.


Ellenőrzik a vízminőséget


Cseh Benjamin dunaszigeti polgármesternél érdeklődtünk, aki elmondta, a strandnál kéthetente ellenőrzéseket végeznek, ezek alapján kiváló a vízminőség. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál is érdeklődtünk az ügyről. Sütheő László műszaki főigazgató-helyettes elmondta: a július elseji lakossági bejelentés alapján a szakaszmérnökség munkatársai vasárnap, július másodikán a helyszínre mentek, ahol akkor nem találtak szennyeződést a vízben. Másnap, hétfőn a csatornánál viszont piros szennyeződést észleltek, ám halpusztulást nem tapasztaltak. Ez alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízügyi Hatóságának javaslatot tettek vízmintavételre. A hatóság érdeklődésünkre megerősítette: a mintavétel megtörtént, azonban ennek feldolgozása időbe telik. (A vízmintavizsgálat eredményéről beszámolunk – a szerk.)


Elképzelhető, hogy technikai hiba folytán eltörik az üveg, s így kerül gyümölcsmag a folyóba. A közelben található konzervüzemet is megkerestük a panasz nyomán. Kalocsai Balázs cégvezető elmondta, minden szükséges engedéllyel rendelkeznek. A feldolgozás végén a hőkezelés során felhasznált hűtővizet hatósági engedéllyel eresztik a Zátonyi-Duna-ágba. Arra a kérdésünkre, hogyan válhat a hűtővíz vörössé s kerülhetnek meggymagok a vízbe, azt a választ kaptuk: elképzelhető, hogy technikai hiba folytán eltörik az üveg, s így kerül gyümölcsmag a folyóba.


Rajkai termőföldeket öntöznek


A megyei kormányhivatal győri járási hivatalának környezetvédelmi hatósága érdeklődésünkre tudatta: hozzájuk ez idáig nem érkezett bejelentés, s nem is zajlik eljárás az ügyben. Mint megtudtuk, a konzervüzem 2017 áprilisában kérelemmel fordult a hivatalhoz, a talajvédelmi tervben foglaltak szerint a konzervgyártás során keletkező zöldségek, gyümölcsök mosólevét két rajkai termőföldre kívánta kijuttatni.


A hatóság válaszában az áll: "A technológiai vizek nagyrészt a feldolgozandó gyümölcs és zöldség mosásából származnak, az elvégzett vizsgálatok alapján pedig megállapítható volt, hogy a kihelyezés az elmúlt öt évben az elhelyezésre használt területek talajában kedvezőtlen irányú változást nem okozott." A cégvezető a Kisalfölddel tudatta: a dunakiliti konzerv- üzemből tartálykocsikban juttatják el a meggymosásból származó technológiai vizet a gyártól – légvonalban – 4–5 kilométerre fekvő rajkai termőföldekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!