Most minden engedélyt beszereznek Schirilla téli fürdéséhez

Mivel hajózási útvonalat érint, még a közlekedési hatóságnak is hozzá kell járulnia Schirilla György februári halászi úszkálásához. A polgármester ígéri: idén minden szükséges engedély meglesz.

Méhes Ákos

 
Emlékezetes volt Schirilla György tavalyi halászi téli úszása, mert mint utóbb kiderült, engedély nélkül fürdött a Mosoni-Dunában. A "nemzet rozmárja" tavaly már sokadik alkalommal úszott itt a fagyos folyóban. Ezúttal azonban nemcsak rajongók, de rendőrök is vártak rá, mivel engedély nélkül úszta át a Mosoni-Dunát. Az egyenruhások a rendezvény szervezőjét, a település polgármesterét igazoltatták a parton, majd feljelentés követte az illegális téli úszást.

Minden évben gondoskodtak a biztonságról

A szabálysértési eljárás nyomán aztán megszületett a határozat is. A polgármester "cselekményével megszegte a vízi közlekedésről szóló rendelet hajózási szabályzatában foglaltakat". Ezért figyelmeztetésben részesítették. Felszólították, a jövőben tartózkodjék szabálysértés elkövetésétől, mert esetleges ismételt szabályszegése szigorúbb elbírálás alá esik.

Majthényi Tamás megfogadta a hatóság tanácsait és az idei téli úszást már alaposabban előkészíti. A polgármester mint mondja: nem volt tudomása arról, hogy a jogszabályok változása miatt engedély kell az ilyen rendezvényekhez. Egyébként minden évben gondoskodtak a biztonságról, búvárok, mentők felügyelték a rendezvényt. Tanult azonban az esetből és most minden szükséges papírt beszerez.


 Tavaly rendőrségi intézkedés lett a téli úszás vége, idén viszont minden engedély meglesz.

Tavaly rendőrségi intézkedés lett a téli úszás vége, idén viszont minden engedély meglesz.

Szükség van a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakhatósági állásfoglalására is

"Az idei úszás február 6-án lesz, éppen ezért már időben benyújtottam a kérelmet az illetékes vízi rendészeti rendőrkapitányságra" – mondja Majthényi Tamás. A kérelemhez a 2200 forintos illetékbélyegen kívül csatolni kellett egy 1:10.000 méretarányú helyszínrajzot a vízterületről, valamint a rendezvény részletes forgatókönyvét és programját is. Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy Schirilla idén is ússzon. Mivel ezt hajózási útvonalon akarja megtenni, szükség van a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakhatósági állásfoglalására is. A kérelem mellé az útügyi hatósági eljárás 10 ezer forintos díját is el kellett utalni.

Majthényi Tamás reméli, ezúttal minden szabálynak megfelelnek majd és még a vízszínt is adott lesz ahhoz, hogy Schirilla átússza a folyót február 6-án délután 3 órakor.

Figyelmeztetnek

A tavalyi úszást követően a vízi rendészet felhívást is közzétett, amiben figyelmeztettek arra, hogy télen is hatályban vannak a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályai. Óva intenek mindenkit, hogy kövessék Schirilla példáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!