Hűsölhetünk a szabadstrandokon Mosonmagyaróváron

Fekete Zoltán gyermekkora óta jár a mosonmagyaróvári Itatóra: a nyugdíjas úszómester nélkül nem indulhat a szezon. Jó hír a fürdőzőknek: idén mindkét mosonmagyaróvári szabadstrandon hűsölhetnek.

Mészely Réka

Már a kora délelőtti órákban is szinte elviselhetetlen a hőség, alig várjuk, hogy árnyékba vagy akár vízpartra meneküljünk. El is indultunk hát az Itatóra, ahol azonnal ismerős arc köszönt ránk: Fekete Zoltán, aki régóta a mosonmagyaróvári szabadstrand úszómestere. Akár azt is állíthatnánk, nélküle nem indulhat itt a nyár.

Fekete Zoltán úszómester egyszerre ˝hat szemmel˝ figyel a fürdőzők biztonságára.

Fekete Zoltán úszómester egyszerre ˝hat szemmel˝ figyel a fürdőzők biztonságára.

– Már május óta kijárok az Itatóra, de hivatalosan június 15-től indult a strandszezon, délelőtt 10-től este 6-ig itt vagyok – világosít fel Zoli bácsi, miközben tekintetét – vagy ahogy ő mondja, egyszerre öt-hat szemét is – a folyón tartja. Ha kell, sípol, fütyül, rendre (vagy legalábbis a bójákon belülre) utasít. Úszómesterként ő felel a fürdőzők biztonságáért, tőle kérnek tanácsot, segítséget.

 

Gyermekkora óta jár ki erre a strandra. 1962 óta nincs is nyara az Itató nélkül. Arról is mesél, hogy akkoriban kétszer akkora volt a tó területe, kerekes kútból ittak. Jól emlékszik, hogy még forrást is tudtak kaparni, s rövid idő után olyan tiszta víz fakadt belőle, hogy azzal is bátran olthatták a szomjukat.

 

– Mindenhol szólt a táskarádió, Cseke Lászlót hallgattuk. Most mindenki fülhallgatót visel. Egyébként hétköznapokon 40–50-en, hétvégéken 120–150-en fordulnak meg a strandon – részletezi. Sokan közülük mindennapos vendégek, külföldiek is jönnek, főként osztrákok. Kirándulócsoportok is érkeznek, s délutánonként jönnek a kisgyermekes családok.

 

Séra Stella, Vizi Laura és Miki Karolin gyakori vendégek az Itatónál.

Séra Stella, Vizi Laura és Miki Karolin gyakori vendégek az Itatónál.

– Naponta többször kötnek itt ki kenusok. Általában Rajkáról indulnak és Győr felé tartanak. Információt kérnek, hol lehet legközelebb kikötni, hol lehet kempingezni – teszi hozzá Zoli bácsi.

 

Simon Anita kisgyerekeivel látogatott ki a strandra. A közelben laknak, munka és ovi után főként az otthoni medencéjükben hűsölnek, de ottjártunkkor az Itatót választották. A kicsik szívesen játszanak a vízzel, a kavicsokkal, és lángosevéssel is összekötik a programot. A hetedik osztályba készülő Séra Stella, Vizi Laura és Mike Karolin gyakori vendég itt. „Most ugyan kicsit hideg a víz, de itt tudunk röpizni és jókat beszélgetni" – sorolják a pozitívumokat a lányok.

 

Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre megerősítette: több mintát is vettek az Itatónál és a mosoni szabadstrandon is, mindkét helyen megfelelt a víz minősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!