Hétfőtől már fogadja a legkisebbeket a lébényi bölcsőde

Tavaly novemberben fejezték be a lébényi bölcsőde épületét: az engedélyek megérkezésére azonban februárig kellett várni. Hétfőtől már fogadják a legkisebbeket.

Mészely Réka

Ugyan tavaly novemberben már befejezte a kivitelező a munkálatokat, a tényleges nyitáshoz mostanáig kellett várni a lébényi bölcsődénél. Kovács Gábor polgármester akkor azt ígérte: amint átveszik a működési engedélyt, már másnaptól fogadhatják a kicsiket. Így is történt. 


 – 193 millió forintot nyertünk az óvodánk mellett egy kétcsoportos bölcsőde létrehozására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Ezenfelül az építkezés árát még 24 millió forinttal kellett kiegészítenünk, hiszen az építőiparban jelentős drágulás történt. Ezért költségvetésünket át kellett rendeznünk. A kivitelezést egy mosonmagyaróvári cég végezte, novemberre elkészültek a munkákkal. Tizenegy szakhatósági vizsgálat történt, ezért is kellett eddig várni a nyitásra – tudatta a városvezető. 


A kétcsoportos bölcsőde az óvodával közös intézményhez tartozik. Kovátsné Uray Tímea intézményvezető munkáját Fülöp Renáta segíti bölcsődevezetőként. A szabályok szerint a beszoktatás idején kevesebb gyermekkel kezdik meg a nevelőmunkát, de február végére akár már 18–20 apróságot is fogadni tudnak. Az épület körüli tereprendezés a parkosítással, udvari játékok beszerzésével még várat magára. 

 

A lébényi családbarát program részeként megnyitottuk a bölcsődét - tudtuk meg Kovács Gábor polgármestertől.

A lébényi családbarát program részeként megnyitottuk a bölcsődét – tudtuk meg Kovács Gábor polgármestertől.


A bölcsőde megnyitása is része az idénre meghirdetett családbarát programnak. Ennek keretében a 2019-ben született apróságokat és családjukat százezer forint támogatással és ajándékkal lepik meg. Eddig erre már hárman adták bekérelmüket. Idén a már meglévő három játszótér mellett egy újabbal gazdagodhat Lébény. Ezt a Római utcában, az úgynevezett szedres területen alakítanák ki 5–6 millió forintból. Középpontban állnak idén a családi rendezvények, fontosnak tartják a sportolási lehetőségeket, a szűrőprogramokat. 


A lébényi képviselő-testület január 31-én fogadta el az idei költségvetést. 2019-ben mintegy hatszázmillió forintból gazdálkodnak. Az egyik legnagyobb fejlesztés a helyi piac lesz.


– Ötvenmillió forint támogatást kaptunk a piac kialakítására. Hamarosan kiírjuk a közbeszerzést, és reményeink szerint nyárra el is készül. Polgármesterként személyes felelősségemnek érzem, hogy a termékpálya rövidülését elősegítsem a termelő és a vásárló között, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk. Arra számítunk, hogy Lébény 20–30 kilométeres körzetéből jönnek majd ide kézművesek és őstermelők, de a helyiek is elhozzák portékáikat. Ide egy valódiközösségi teret álmodtunk meg – szögezte le a városvezető. 


Az útépítéseket idén is folytatják. A legnagyobb munka az Iskola köz rendbetétele lesz, járda- és útfelújítás mellett a vízelvezetés megoldásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!