Adókedvezmény: bővebb betegséglista

Január elsejétől az endometriózisban, mell-, méhnyak-, petefészekrákban szenvedő nők, a here- és prosztatarákban érintett férfiak is jogosultak adókedvezményre. E betegségek nagy terheket rónak egy érintettre: fizikailag, lelkileg és nem utolsósorban anyagilag is.

Mészely Réka

Öt, egészségmegőrzés területén tevékenykedő civil szervezet fogott össze tavaly Női Liga név alatt. Összefogásuk egyik legnagyobb eredménye, hogy jó néhány női betegségtípus a súlyos fogyatékosságok körébe került, s ezáltal az érintettek adókedvezménnyel élhetnek január elsejétől. 

 

Az összefogás eredménye


– A Női Ligával, sőt, előtte már 2014 óta küzdöttek ezért a kedvezményért. Kezdetben e megkeresések nem vezettek eredményre. A betegektől jövő folyamatos kérések alapján tartotta napirenden a Női Liga 

a jövedelemadó-kedvezmény ügyét, de idáig nem volt olyan hatásos érdekképviselet, amely tenni tudott volna az ügy érdekében – hangsúlyozta érdeklődésünkre Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke


Több százezren érintettek ezekben a betegségekben. Csak az endometriózisban szenvedők számakétszázezer Magyarországon. A meddő nők 25–50 százalékát érintheti ez a krónikus betegség. 2008-ban a betegség előfordulási gyakorisága 5–10 százalék volt, ez az arány 2018-ra 10–15 százalékra nőtt.


Évente körülbelül 8500 új mellrákost regisztrálnak és 2 ezer nőtársunkat veszítjük el e daganatos betegség miatt. Az emlőrákok harmadából alakul ki áttétes rákbetegség. Élete során minden kilencedik nő érintett lesz. A méhnyakrák esetében évente 1000–1200 új megbetegedés van és évente 400 nő hal meg emiatt.


Petefészekrákot körülbelül 1200 hölgynél diagnosztizálnak évente, ugyanakkor mintegy 700 nőt veszítünk el így.

Salamon Adrienn érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy tervezik a fenti betegkör bővítését: „Egyeztetünk a döntéshozókkal, például a méhtestrák és szeméremtestrák ügyében. A here- és prosztatarákban érintett férfiak is jogosultak a havi adókedvezményre."

A Női Liga tagjai összefogva képviselik sorstársaik érdekeit.

Kevesebb befizetett jövedelemadó


Ez a jövedelemadó-kedvezmény nem egy „pluszpénz", hanem az érintetteknek ennyivel kevesebb személyi jövedelemadót kell befizetniük. Egyéb súlyos betegek 2009 óta kaphattak már adókedvezményt. Nagyon jelentős eredmény most az, hogy a betegségek listája most kibővülhetett.


Az adókedvezmény összege az év elején érvényes bruttó havi minimálbér 5 százaléka, ami 2019-ben 7450 forint havonta. Munkahelyen (vagy egyéb kifizetőhelyen) a havi bérelszámoláskor írják jóvá, ha az érintett beszerezte a szükséges orvosi igazolást, és ennek birtokában kitöltötte és leadta munkahelyén az „Adóelőleg-nyilatkozat a 2019. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről" című nyilatkozatot. Az orvosi igazolást nem kell leadni a munkahelyen. Lehetőség van az éves bevalláskor utólag is visszaigényelni a kedvezményt. A visszamenőleges igénylésről még nincs meg a hivatalos adóhatósági állásfoglalás, de ez irányban is zajlanak tárgyalások. 


Nagy terhek a betegeken


– A betegség nagy terheket ró egy érintettre mind fizikailag, mind lelkileg és nem utolsósorban anyagilag is. A kezelés sokszor olyan radikális műtéttel történik, amely végleges testi elváltozásokat eredményez. A különböző szervek eltávolítása az életminőséget súlyosan befolyásolja. Egyes betegek például végleges katéterezésre, sztómával való együttélésre kényszerülnek. Ezen eszközök beszerzése megterheli a családi kasszát. De a folyamatos kontrollok utazási költségei, egyéb gyógyászati segédeszközök árai vagy kiegészítő kezelések költségei is magasak – vélekedik a lébényi László-Rosta Zsanett, akit korábban méhnyakrákkal műtöttek, s most a Mályvavirág Alapítvány munkáját segíti. 

A kétgyermekes László-Rosta Zsanett is megküzdött a méhnyakrákkal.

A kétgyermekes László-Rosta Zsanett is megküzdött a méhnyakrákkal.

– Én a havi igénybevételt választottam. Az orvosi igazolást már beszereztem, és a szükséges igénylőlappal már leadtam a kérelmet a munkáltatómnál. Így már vélhetőleg a januári fizetésem kiegészül az adókedvezmény összegével. Összességében elmondható, hogy a „megromlott" életkörülményeket, az elveszített szerveket nem tudja semmi pótolni, de bizonyos mértékben anyagilag hozzájárul az ennek ellensúlyozására kiadott terhekhez ez az adókedvezmény. Már ez is nagyon sokat jelent egy betegnek – tette hozzá a kétgyermekes fiatal édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!