Tengelytörő kátyúözön Szigetközben - fotók

Figyelemfelhívó akciókkal próbálják a tengelytörő kátyúkra irányítani a melegaszfaltot terítőket Szigetközben: a gödrökbe arra közlekedők már virágot is ültettek, mécsest tettek, körbefestették. A közútkezelő szerint ez nemcsak szabálytalan, hanem balesetveszélyes is.

Cséfalvay Attila

"Szégyen" – ezt írta Novákpusztán, a Hédervári úton készült fotója mellé az úthibákra célozva olvasónk, Karácsony Norbert. A méretes kátyúkba itt a napokban virágokat ültettek. Lassítani és szlalomozni kényszerül, aki Dunasziget és Halászi között autózik – az irdatlan gödrök elől kitérni sem lehet, ha a szemközti sávban is kocsi érkezik. Valakik néhány hete festékszóróval körbefújták a kátyúkat, felhívva a közlekedők figyelmét a veszélyre. A Dunaremete és Lipót közötti gödörtengerrel az elmúlt években már mindent megpróbáltak az arra közlekedők: volt, hogy olvasónk belefeküdt egy fotó kedvéért a brutális úthibába, virágokat is ültettek, nemrégiben este valaki világító mécsesekkel végigrakta a kátyúkat ezen a szakaszon.

 


Néhány vélemény: "Az autómtól ezen a szakaszon előre bocsánatot kérek." "Az is jobb lenne, ha felmarnák és kavicsos lenne." Sokan arra panaszkodnak, hogy a gödrök kárt tettek autójukban, kártérítést azonban nem kaptak. Marovics Géza dunaremetei polgármester szerint bár a faluban egyetlen kátyú sincs, ez a külterületi közút siralmas. Úgy látja, a szigetközi utak felújításával kapcsolatban a polgármesterekkel közösen kellene fellépniük.

 

A Szigetköz útjai sok helyütt már-már közlekedésre alkalmatlanok.

A Szigetköz útjai sok helyütt már-már közlekedésre alkalmatlanok.

 

Győr-Moson-Sopron megyében idén közel 16,7 kilométernyi mellékút felújítása szerepel a Magyar Falu Programban. "Az elmúlt egy hónap folyamatosan csapadékos időjárása a felújításra váró szakaszokon újabb burkolathibákat eredményezett, ráadásul a kátyúzási munkákhoz is tartósan csapadékmentes idő szükséges. A közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza, hogy a közutakon bármilyen külső beavatkozást, így felfestéseket, társaságunk engedélye nélkül nem lehet végrehajtani. Az ilyen jellegű akciókkal a figyelemfelhívó szándék mellett könnyen történhetnek akár balesetek is, ha az autósok például hirtelen szeretnének egy virágot kikerülni vagy egy felfestés feliratát elolvasni, amikor nem figyelnek más közlekedőkre" – közölte kérdésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. "Mérnökségi szakembereink valamennyi, a kezelésünkbe tartozó állami útszakaszon ütemezetten, folyamatosan végeznek – immár tartósabb – melegaszfaltos lokális és nagy felületű burkolatjavítási munkákat. Amennyiben az autósok szeretnének az országos Közúttal kapcsolatos bejelentést, visszajelzést adni, azt társaságunk www.kozut.hu oldalán az "E-Ügyfélszolgálat" menüponton keresztül is megtehetik."

 

 

Az önkormányzatok eközben csak sürgetni tudják a burkolatjavítást, ők – ha lenne is rá pénzük – közúthoz nem nyúlhatnak. Győr-Moson-Sopron megyében idén közel 16,7 kilométernyi mellékút felújítása tervben van a Magyar Falu Programban. Ebben szerepel a 1405-ös jelű Halászi–Lipót összekötő út több mint 2,7 kilométeres szakasza, az 1401-es jelű Győr–Mosonmagyaróvár összekötő út két szakasza (Ásványráró átkelési része, valamint az Ásványráró és Hédervár közötti terület) összesen 2,8 kilométeres szakasszal – "vagyis a lokális javításokon jelentősen túlmutató, felújítási munkákat tervezünk. Valamennyi, a programban szereplő teljes körű útfelújítási beruházásnak az előkészítő munkálatai, közbeszerzési eljárásai zajlanak." A Közút szerint folyamatos útellenőri szolgálatot látnak el, mérnökségeik rendszeresen járják a kezelésükbe tartozó utakat, azok állapotáról naprakész információik vannak, a kátyúzási munkákat is ez alapján ütemezik.

 

Gödör gödör hátán mindenütt.

Gödör gödör hátán mindenütt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!