Szigetközi Cross Challenge - Új helyszín, új kihívás

Szigetközi Cross Challenge verseny lesz a hétvégén Mosonmagyaróváron. Ötszáz résztvevő fut, mászik, evez a Wittmann parkban és a vár környékén.

Kiss Anikó

A Vermont kavicsos hegyei között született a Spartan, egy akadályfutó verseny, ami az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend. A világ leggyorsabban növekvő résztvevői létszámú sportjaként is említik. Többféle típusa van, amiket a terepviszonyok és ezzel összefüggésben az eltérő feladatok különböztetnek meg egymástól. Mosonmagyaróváron a hétvégén rendeznek először ilyet.

 Felvétel a tavalyi megmérettetésről. A szervezők szerint idén a vízi szakasz adottságai hibátlanok. Fotó: Greiner Szigetközi Cross Challenge

Felvétel a tavalyi megmérettetésről. A szervezők szerint idén a vízi szakasz adottságai hibátlanok. Fotó: Greiner Szigetközi Cross Challenge

– Nekünk, szervezőknek is több félmaraton, terepfutás és Spartan van már a hátunk mögött. Számos hasonló versenyen vettünk részt – mondta el lapunknak Süly Balázs, a Szigetközi Cross Challenge egyik szervezője.

A Spartan versenyekre jellemző akadálypálya csak egy része a programnak. A résztvevőknek többféle szakaszon kell teljesíteniük és megállás nélkül futni, mászni, evezni, és az idő számít. A szigetközi Spartan versenyen a futás és evezés a két fő versenyszakasz.


– Mind a Szigetközben nőttünk fel és azt is mondhatjuk, hogy életünk része a Duna. Innen jött az ötlet, hogy gyúrjuk össze a két dolgot: a helyi terepviszonyokat kihasználva: futás és evezés.

 

Az elmúlt években Rajkán volt a Szigetközi Cross Challenge. Idén költözünk először Mosonmagyaróvárra, a Szigetköz kapujába. Kiváló adottságok vannak itt a vízi és a szárazföldi versenyrészekhez: a Vár-tó és a Malom-ági Lajta vizeit vesszük birtokba. A futószakaszt pedig a Wittmann Antal parkban rendezzük.


2019-ben az előző évekhez képest változás van a programban. Eddig a csapatok evezéssel kezdtek és utána futottak. Idén fordul a kocka, mert futással és akadályokkal indul a verseny, majd evezéssel zárják a pályát.


– Több mint 130 csapat, 500 ember nevezett. Ebből közel 300 a férfi és 150 a nő, a többi pedig gyerek. A legifjabb korosztály a rendezvényen a 12–14 év közöttieké. A verseny résztvevői általában sportolók és nem ez lesz az első megmérettetésük. A pálya nem könnyű: kb. 6 kilométer terepfutás akadályokkal (sárban gázolás, kötélmászás és egyensúlygyakorlat). A vizes szakasz 4 kilométer, amiből az utolsó 1,5 kilométer sodrással ellenkező irányban lesz – zárta szavait Süly Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!