Tormának hitték egy súlyosan mérgező növény gyökerét egy mosonszentpéteri családban, két ember került kórházba

Nagyszombaton történt az eset - a húsvéti asztalra szerettek volna tormát tenni egy Bartók Béla utcai családi házban. Ahol a korábbi években torma volt, kiástak egy növényi gyökeret, amit hasonlónak véltek.

A fiatal férj és anyósa ettek belőle, két óra elteltével elsőként az idősebb hölgy lett rosszul, majd hamarosan a férfi is. Mindkettőjüknél heveny hányás és hasmenés jelentkezett.


Azonnal értesítették a helyi orvosi ügyeletet, megsejtve a mérgezést, amit a kiérkező orvos is igazolt.


Dr. Mihályi Zsuzsanna ügyeletes orvos elmondta, "ilyen esetben nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hiszen a méregtől a hányással, hasmenéssel nem szabadul meg a szervezet - bár sokan talán ezt gondolják. A mérgek egy része gyorsan felszívódhatott, ami további, komoly tüneteket is okozhat".


A két személyt a mosonmagyaróvári kórházba szállították, ahol jelenleg is figyelik, nem jelentkeznek további tünetek.

Forrás: JTV

Forrás: JTV

A gyökerében a tormához hasonlító növény felhasználása mindenképpen könnyelműség volt, véli az orvos: hiába a saját konyhakertünkből való, ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább tartózkodjunk a használatától, hiszen számos virág, gyom hordoz mérgező anyagokat.


Bár a növény gyökere valamennyire hasonlít a tormához, ám illata, íze nem. Már ez gyanús volt a családnak is, így szerencsére sokat nem fogyasztottak belőle. A doktornő hozzátette, a mérgező növény meghatározásában sokan siettek a segítségére, de a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai ügyeletéről is megerősítették a gyanút.


Az amerikai alkörmös elterjedt dísznövény, de városi kertekben inkább gyomként tekintenek rá. Azonban a növény minden része erősen mérgező: fitolakka-toxint, szaponin-glikozidot és fitolakkasavat tartalmaz. Bogyóinak nagy a betocián festékanyag-tartalma, ezért régebben borok színezésére is használták - ami mára tilos.


Forrás: JTV

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!