Csingis lovak karanténban

Minden évben nagy érdeklődés kíséri a Halászi főutcáján végigvonuló díszes lovas fogatokat a búcsú napján. Most vasárnap azonban még kérdéses, hogy leszenek-e ,,csingis lovak". Az állatok ugyanis még karanténban vannak.

Méhes Ákos

A faluban a régmúlt hagyományból eredő „csingis lovas" felvonulás a Márton-napi búcsú része. Szent Márton, Halászi védőszentje a legenda szerint lovas katonaként találkozott egy didergő koldussal. A lovas szent ekkor megfelezte köpenyét a számára Jézust jelképező koldussal. E legendára emlékezve tartják hagyományosan a szigetközi faluban a „csingis lovas" felvonulást a búcsúi nagymise után.


A helyi fiatalok, óvodások és a Halászi Hagyományőrző Egyesület tagjai a búcsú előtt minden évben napokig készülnek a jeles eseményre. Selyempapírból, szalmából füzéreket, színes papírból dróttal rózsákat és hosszú fonatokat készítenek, melyekkel a hintókat és a lovakat díszítik. A díszes fogatok aztán végigvonulnak a településen. A kocsikra kapaszkodó ifjú legények ostorpattogtatása és a lovakra aggatott csengők csilingelése hívja az utcára a falu apraja-nagyját. Elképzelhető azonban, hogy ezt a régi hagyományt vasárnap kényszerűségből nem elevenítik fel Halászin. Ennek oka az augusztusi lovastalálkozó. Pontosabban az, hogy az ott részt vevő összes ló karanténba került, mert az egyik házigazda állatról később kiderült, fertőző kevésvérűségben szenved.

Minden évben nagy érdeklődés kíséri a díszes fogatok felvonulását Halászin, idén azonban az igavonók zárlat alá kerültek.

Minden évben nagy érdeklődés kíséri a díszes fogatok felvonulását Halászin, idén azonban az igavonók zárlat alá kerültek.

Lapunkban korábban beszámoltunk arról („Találkozó után karantén", Kisalföld, 2015. szeptember 9.), hogy az augusztus második felében tartott háromnapos lovastalálkozót követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizonsági Hivatal (Nébih) fertőző kevésvérűség gyanúját találta az egyik lónál, így ott „forgalmi korlátozást" rendeltek el. A vizsgálat szeptember elején is alátámasztotta, hogy valóban ebben a betegségben szenved a Halászin tartott állat. A Nébih a találkozón részt vett patások tulajdonosát értesítette, hogy állataik megfigyelési zárlat alá kerültek az állomány többi tagjától elkülönítve kilencven napra. Sajnos azok a lovak is karanténban vannak, amelyek a díszes fogatokat húzták volna. Majthényi Tamás polgármestertől megtudtuk: a majorban tartott lovakat kell befogni a kocsik elé, ezek viszont most zárlat alatt vannak. A helyi fiatalok és a hagyományőrző egyesület azonban szeretné, ha idén sem maradna el a felvonulás. Ezért keresik annak lehetőségét, miként lehetne ezt megtartani.


Keresik a lehetőségeket, milyen módon tudnák megrendezni ezt a sokakat érdeklő látványosságot.

Darázs Jenőné, a hagyományőrző egyesület titkára a Kisalföld érdeklődésére elmondta: még kérdéses, hogy lesz-e idén csingis lovas felvonulás. Ennek ellenére az egyesület tagjai és a helyi óvodások is készülnek az eseményre. Az elmúlt napokban elkészítették a fogatokra szánt díszeket. Keresik a lehetőségeket, milyen módon tudnák megrendezni ezt a sokakat érdeklő látványosságot. Ám ha mégsem sikerül megoldást találni, akkor sem vesznek kárba a díszek, elteszik azokat jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!