Megújult a Kisalföld

2015.03.26. 13:05

Nincs megegyezés a paksi fűtőelemeről

Hiába jelentette be Lázár János két napja, hogy megállapodtak az Euroatommal a paksi fűtőanyag-beszállításról, az Európai Bizottság ezt nem erősítette meg.

Kész a megegyezés a paksi fűtőelem-beszerzésről az Euratom Ellátási Ügynökséggel (ESA), "sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást" – jelentette kedden este Brüsszelből Lázár János.

Azóta kiderült, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik állítása sem helytálló: nincs megállapodás, rengeteg részletkérdés vár még tisztázásra, jóváhagyásról és aláírásról pedig végképp nincs szó - írja a Népszabadság.

– Nem tudjuk megerősíteni a hírt, miszerint megállapodás született volna az ESA és a magyar kormány között a fűtőanyag-ellátásról – közölte az Európai Bizottság a Népszabadság kérdésére.

– Tudomásunk szerint a magyar hatóságok és a luxemburgi székhelyű ESA között még folynak a megbeszélések, ezeken azonban az Európai Bizottság nem vesz részt. Bízunk abban, hogy a tárgyalások alapján olyan megállapodás születik, amely megfelel az EU és ­Euratom-szerződés fűtőanyag-diverzifikációra vonatkozó követelményeinek – írta a bizottság illetékese.

Lázár mindezt úgy kommunikálta kedden, hogy a magyar kormánynak sikerült tisztáznia az Euratom Ellátási Ügynökségével (EAS) Paks II. fűtőanyag-ellátásával kapcsolatos kérdéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Miguel Arias Canete EU-biztossal abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság is lezárja a kérdést.

Az EU korábban azzal kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat, hogy Paks II.-nek 60 évig kizárólag az orosz Roszatom szállítana fűtőanyagot, ami több EU-s normát is sértene. Az új verzió szerint a Roszatom csak tíz évig kapna kizárólagos beszállítói lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!