Lélek

2022.05.22. 22:23

MENNY ÉS POKOL

„Nem mondják majd, hogy íme, itt vagy íme ott van, mert az Isten országa tibennetek van.” (Lukács evangéliuma 17,21)

– Kérlek, beszélj nekem a mennyről és pokolról!

Kanzaki mester felnézett az ifjú szamurájra, mosolyra húzta a száját, majd mosolygása rekedtes kacagásba fordult. Úgy mutatott ujjával az ifjú szamurájra, mintha az valami roppant nevetségeset mondott volna. Az ujját az ifjú felé rázva, és még mindig hangosan kacagva Kanzaki így szólt:

– Te tudatlan ripők! Engem a bölcs mestert mersz kérdezni mennyről és pokolról? Ne vesztegesd az időmet, ostoba! Túl buta vagy ahhoz, hogy felfoghatnád ezeket a dolgokat!

A szamuráj majd felrobbant a méregtől. Bárki mást megölt volna, ha csak így emeli rá az ujját, de most a sértés ellenére küzdött, hogy legyűrje indulatát.

Kanzaki mester azonban még nem fejezte be. Hanyagul odavetette:

– Világos számomra, hogy nincs egyetlen ember sem a te faragatlan, ostoba fajtádból, aki egy szót is értene abból, amit mondok...

Most már tényleg gyilkos düh szállta meg az ifjú harcost. Megragadta kardját, talpra ugrott, és felemelte a pengét, hogy leszedje a mester fejét...

Ebben a pillanatban Kanzaki mester a szamurájra mutatott, és nyugodtan ennyit mondott:

– Íme a pokol kapuja. A harcos kővé meredt. Az elméje abban a pillanatban megvilágosodott, és megértette a pokol természetét: azt, hogy a birodalma nem az életen túl terül el, hanem benne magában, akkor és ott. Térdre borult, maga mögé fektette pengéjét, és mélyen meghajolt a tanítója előtt:

– Mester, határtalan hálával tartozom ezért a bátor leckéért, amit adtál nekem. Köszönöm! Köszönöm!

Kanzaki mester elmosolyodott, ismét rámutatott a szamurájra, és azt mondta:

– Íme a menny kapuja.

(Dan Millman: Szókratész utazásai)

Ha indulat, harag, gyűlölet, vádaskodás, visszavágás stb. uralkodik rajtunk, akkor megtapasztalhatjuk magunkban a sötétség erőit. Ha viszont szeretet, öröm, békesség, hála és köszönet él bennünk, akkor a világosságban járunk. Te döntöd el, hogy melyik országban élsz, attól függően, hogy milyen hatásoknak engedsz. Sátán azt akarja, hogy az ő országát válaszd, amikor feldühítenek, bántanak, megsértenek, megaláznak. Hogy dühbe gurulj, visszavágj, gyűlölködj – ekkor ujjong, mert legyőzött. Isten viszont az Ő országába hív: békélj meg, bocsáss meg, szeress! Ha ezt választod, akkor Isten erőt ad, hogy meg is tudd valósítani. Mert „Jobb a hosszútűrő az erősnél, és aki uralkodik az indulatain annál, aki várost hódít” (Példabeszédek könyve 16,32). Menny és pokol! Melyiket választod?

„A test cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, versengés, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, irigység, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, hogy akik ilyeneket cselekszenek, Isten országának örökösei nem lesznek. De a Lélek gyümölcse szeretet, öröm, békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény. Akik pedig Krisztuséi, a testet indulataival és kívánságaival együtt megfeszítették. Ha a Lélek által élünk, a Lélek szerint is járjunk.” (Galata levél 5,19–25)

„Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm.” (Római levél 14,17)

 

Szerető barátod: Attila bácsi

[email protected]

Tel.: 30/2-26-27-28

Címkék#lélek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!