Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Véget ért Ariel Saron állami búcsúszertartása

A gyászszertartást minden izraeli tévé és rádiócsatorna élő adásban közvetítette. A magyar kormányt Fónagy János képviselte.
10.35 - Véget ért Jeruzsálemben, a kneszet épülete előtt Ariel Saron, a nyolcévi kóma után szombaton elhunyt volt izraeli miniszterelnök hivatalos állami búcsúztató szertartása hétfő délelőtt.

A koporsót szállító katonai konvoj ezt követően a családi birtokra, a Gázai övezethez közeli Szikomor-tanyára indult, ahol Brassóból elszármazott felesége, Lili mellé temetik a politikust.

A gyászszertartást minden izraeli tévé és rádiócsatorna élő adásban közvetítette. Elsőként az izraeli vezetők búcsúztatták a volt kormányfőt. Simon Peresz államelnök, aki a politikai paletta ellenkező oldalán is évtizedes barátságot ápolt Saronnal, megrendülve, irodalmi szépségű beszéddel bocsájtotta útjára egykori harcostársát.

"Válladon nyugodott a nemzet biztonsága, életed összefonódott az állam történetével. Lábnyomod bevésted minden hegyébe és völgyébe, sarlóval arattál és karddal védted a kévéket. Ujjlenyomatod rajta van minden diplomáciai teljesítményen és minden katonai poszton" - mondta, és egy Natan Alterman-költemény soraival zárta szavait.

Fotók

Benjámin Netanjahu miniszterelnök, egykori politikai riválisa is meleg szavakkal méltatta elsősorban Saron katonai érdemeit. "Lefektette az izraeli hadsereg harcmodorának alapjait, a kezdeményezés és a megtorlás módszerét a terrorizmus elleni harcban" - mondta.

A kormányfő elismerte, hogy "nem mindig értettek egyet", de - mint mondta - együtt dolgoztak Izrael biztonságáért és gazdaságáért. "Arik gyakorlati, pragmatikus ember volt" - tette hozzá. Izrael egyik legnagyobb formálójának nevezte, akinek emléke örökre beíródott népének történetébe.

Joe Biden amerikai alelnök elmondta, hogy több mint harminc évig ismerte Saront, és igen hamar megértette, hogy miért hívják bulldózernek. Bonyolult helyen élő bonyolult embernek nevezte az elhunyt politikust.

"Mint minden történelmi vezetőnek, volt egy vezénylő csillaga. Vezénylő csillaga, melytől megfigyelésem szerint soha nem tért el. Ez a csillag Izrael államnak és a zsidó népnek a túlélése volt" - mondta.

Biden méltatta a 2005-ös gázai övezeti egyoldalú kivonulást, és úgy vélekedett, hogy "másként mennének a dolgok", ha Saron nem betegedik meg 2006 januárjában. "Túl korán itt hagyott bennünket" - mondta, és egy Hamlet-idézettel zárta szavait: "Ő volt az ember, vedd akármi részben. Mását e földön nem látok soha."

Tony Blair volt brit miniszterelnök, az úgynevezett közel-keleti kvartett különmegbízottja szerint Saron soha nem változott meg. "Stratégiai célja soha nem ingott meg" - mondta. "Az államot meg kell védeni a következő generációk számára. Ha ez harcot jelent, harcolt. Ha békekötést, akkor ugyanazzal a vasakarattal kereste a békéhez vezető utat"- fogalmazott.

Fotók

A család kérésére két egykori harcostársa és miniszterelnöki titkárnője is elbúcsúztatta Izrael egykori kormányfőjét. A katonák az egykori tábornok bátorságát és keménységét méltatták, aki afrikai partraszállásával, a Szuezi-csatornán való átkeléssel megfordította az 1973-as háború menetét, titkárnője pedig barátságosságát, közvetlenségét és emberi melegségét hangsúlyozta.

A hivatalos állami búcsúztatáson jelen volt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára is.

"Engem ért az a megtiszteltetés, hogy a magyar kormányt képviselhettem a gyászszertartáson. Ezt indokolja részben évtizedes ismeretségem is, hiszen találkoztam Saronnal egészségesen is, és nyolc évvel ezelőtti kórházba kerülése után pár nappal alkalmam volt meglátogatni betegen is, egy Izraelben tartózkodó magyar delegáció tagjaként" - mondta az MTI tudósítójának.

"Először egy Auschwitzban tartott megemlékezésen volt módom személyes ismeretséget kötni a miniszterelnök úrral, ahová személyes érintettségem miatt is mentem, hiszen családom egy részét ott ölték meg" - folytatta.
"Ariel Saron egyik korábbi szárnysegédje magyar volt, és kicsi a világ, nekem általános iskolai osztálytársam. Odavitt a kormányfőhöz és bemutatott, ekkor ismerkedtünk meg személyesen. Erdélyi magyar felesége volt, ezért is külön érdeklődött Magyarország iránt, és jól ismert bennünket"- fejezte be emlékező szavait Fónagy János.

Korábban írtuk - Huszonhárom külföldi küldöttség érkezett Jeruzsálembe a nyolc év kóma után szombaton elhunyt volt miniszterelnök, Ariel Sarondélelőtti, a kneszetnél zajló búcsúszertartására. A magyar kormányt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviseli.

A hivatalos állami rendezvényen beszédet mond többek köztBenjámin Netanjahukormányfő, Simon Pereszállamelnök, Juli Edelstein, a kneszet elnöke, valamint a család által felkért két szónok:Simon Kahaner, egykori beosztottja a legendás 101-es ejtőernyős egységből (Izrael első, Saron által életre hívott és vezetett katonai kommandójából), és Marit Danon, az elhunyt politikus titkára kormányfői korszakából.

A temetés helyszíne mindössze tíz kilométerre található a gázai határtól, hétfő reggel két rakétát lőttek a szomszédos izraeli területekre a Gázai övezetből, de - a katonai rádió közlése szerint - ez nem változtatta meg az előkészületeket.

Drónokkal és a légierő más eszközeivel ellenőrzik a gázai térséget a temetés idején - mondták a hadsereg illetékesei. Várhatóan ezrek kísérik utolsó útjára Ariel Saront, védelmükre a környékre telepítették a Vaskupola védelmi rendszer egy egységét is.

A területen nyolcszáz rendőr vigyáz a tömeg nyugalmára, a távolabb állók számára hat hatalmas kivetítőn mutatják majd a sírnál zajló eseményeket. Miki Gavrielov elénekli az elhunyt politikus egyik kedves dalát, majd katonai szertartással helyezik örök nyugalomra a halottat.

Izrael egyik legmeghatározóbb, bár igen ellentmondásos személyiségének, Ariel Saronnak a nevét fogja viselni ezentúl egy híd és egy laktanya - jelentették be a hatóságok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfegyverzett civilek űzték ki a drogkartellt

A mexikói Templomosok nevű rettegett banda tagjaival több száz fegyveres polgárőr folytatott… Tovább olvasom