Kovács András blogja

2022.04.23. 06:45

Hétvégi tűnődések (2022/04-23.)

„Békesség nektek!” (Jn.20/20.)

Kovács András

Oly kicsiny és gyönge az ember, talán el sem bírja azt a sok kínt, amivel élete során meg kell birkóznia. Túl sokat bíztak volna rá? Önmagával is gyakran vívódik, hogy tudna hát másokért felelősséget vállalni – tolakodik elő a kérdés minden jószándékunk ellenére néha. S valóban – hiába fogadkozunk -, újra és újra legyőz bennünket a kicsinyesség. Ne áltassuk magunkat, ha alkalom kínálkozna, a legtöbben azonnal revánsot vennénk vélt vagy valódi sérelmeinkért. Belső tartásunkat, „elvhűségünket” is inkább az „adok-kapok” jellemzi, hisz elég egy váratlan és kedvezőtlen fordulat: máris kikezdi bizonyosságunkat a kétség. Még mindig nem akarjuk elhinni, olyan hatalmas és kegyelmes az Isten, akinek irgalmas szeretetébe annyi minden belefér – még a mi nyomorult kis életünk is… (Istennek ezt a hozzánk hajló jóságát szerette volna hangsúlyozni a szent pápa, II. János Pál, amikor a jubileumi szent évben húsvét második vasárnapjára elrendelte az isteni irgalmasság ünnepét.)

Egy valakinek lett volna „joga” és lehetősége, hogy önmagának szolgáltasson igazságot, de nem tette, s ezzel vált a leghitelesebb békehozóvá, amikor húsvétvasárnap első találkozásukkor így köszöntötte övéit: „Békesség nektek!” Később ugyanígy köszöntötte a feltámadás tényében kételkedő Tamás apostolt is. (Vö.Jn.20/19-29.)

„Békesség nektek!” – köszönt ránk most is, amikor Európa „hivatalosai” a demokráciáért aggódva – és éppen azt figyelmen kívül hagyva - a hazánkkal szembeni békétlenségen munkálkodnak; naponta tapossák meg keresztény értékeinket, közben Ukrajnában a szétlőtt üszkös romok között élet és halál keveredik, amikor az élet győzelmét és Isten irgalmas szeretetét ünneplő keresztények céltáblái az üldöztetéseknek; amikor a gyűlölet soha nem látott hullámokban és módon éri el a Krisztus-híveket – újra csak elénk tárja sebhelyes oldalát és karjait... 

Minden erőfeszítés és próbálkozás dacára, egyedül csak a békesség útján járva érhet célt az ember. Hinnünk kell benne, hogy az az Isten, aki egyszülött Fiát áldozta fel értünk, ma sem állít megoldhatatlan próbák elé minket... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában