Komárom és környéke

2019.07.19. 14:00

Belenőtt a lánc a kutyája nyakába - 120 ezer forint büntetést kapott állatkínzásért a tatabányai férfi

A kutyát megműtötték, több hónap gyógyulás vár rá.

Kisalföld Kommandó

A Tatai Járási Ügyészség a mai napon 10 óra 45 perckor állatkínzás vétsége miatt bíróság elé állította azt a tatabányai férfit, aki 2018. év őszétől 2019. június 23. napjáig Bajon a kutyáját láncra kötve tartotta oly módon, hogy a kutya nyakán lévő lánc annak bőrébe vájódott.


A rendőrjárőrök 2019. június 23. napján a kutyát olyan állapotban lelték fel, hogy a kutya nyakán lévő lánc túl szoros volt, a láncot részben már fedte a hegszövet, amely 3-4 hetes hanyagolt tartás következménye. A túl szoros lánc a bőr alatti területen keringési problémákat és bőrelhalást okozott, a tartás körülményei alkalmasak voltak arra, hogy a kutyának maradandó egészségkárosodást okozzon.


A kutyát a nyakába nőtt lánc eltávolítása végett megműtötték, amelyre figyelemmel a nyak teljes gyógyulása 2-3 hónapra tehető.

 

Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay


Vádlott megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben írtakat, amely szerint a megkötve tartott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.


Vádlott megszegte a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Korm. rendeletet is, mely szerint az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy az állatok tartási helyén a környezeti viszonyok megfeleljenek az állatok szükségleteinek, valamint hogy a tartási helyük úgy legyen kialakítva, hogy az ne okozhasson sérülést az állatoknak.


A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.


A Tatai Járási Ügyészség 2019. július 19. napján 10 óra 45 perckor állatkínzás vétsége miatt bíróság elé állította a vádlottat.  A tárgyaláson az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.


A Tatai Járásbíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a vádlottat 120.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős és végrehajtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!