Kisalföldi Históriák

2011.10.21. 12:26

Nyárias őszelők a XX. század elején

Emlékeinkben jó néhány évig megmarad az idei év szeptembere. Egy-két napot leszámítva a hónap egészében ragyogóan sütött a nap, a hőmérő higanyszála gyakran emelkedett 25 °C fölé. Amellett, hogy kevés csapadék hullott, még felhőt is alig lehetett látni az égen. Rendkívüli időjárásról azonban egyáltalán nem beszélhetünk, hiszen régebben is gyakori volt a nyárias őszelő. Sőt 1932-ben és 1942-ben még az ideinél is melegebb volt az ősz első hónapja. Rövid ismertető írásomban Bodócs István észlelésére hagyatkozva elsősorban e két esztendő szeptemberének időjárását szeretném felidézni.

Az általam vizsgált időszak legmelegebb szeptembere 1942-ben volt, akkor a havi középhőmérséklet Győrben 20,3 °C-ot ért el, s csak 5,5 mm csapadék hullott. A hónap folyamán 20 nyári nap volt, vagyis az ősz első hónapjának kétharmad részében a legmagasabb nappali hőmérséklet meghaladta a 25 °C-ot. Ebből hat alkalommal a hőmérő higanyszála 30 °C fölé emelkedett, tehát kánikulai nap is előfordult a kisalföldi megyeszékhelyen. Bodócs István szeptember 1-én 33,2 °C-ot, 2-án 30,5 °C-ot, 3-án 32,4 °C-ot, 4-én 32,6 °C-ot, 6-án és 27-én pedig 30 °C-ot mért. A nyári félév időjárása 1942-ben sokban hasonlított az idei évhez: a változékony júniust meleg július elő követte, a hónap közepétől azonban változékonyabbra és hűvösebbre fordult az idő. Az inkább hűvös augusztus elejét követően erőteljesen felmelegedett a levegő, a hónap végén hét kánikulai nap volt. A nyárias időjárás szeptemberben végig kitartott, a vénasszonyok nyarának az október 9-én érkezett hidegfront vetett véget. Az észlelő „ az orosz pusztákról advektált száraz levegő" hatásának tulajdonította az augusztus 19-október 8 közötti meleg időszakot. Ha a makroszinoptikus viszonyokat nézzük, az idei évhez képest kicsit eltérő volt a helyzet. Míg 2011-ben szeptember elején az Azori Anticiklon, a hónap második felében pedig a Közép-Európa feletti magas légnyomású képződmény biztosította a száraz, napsütéses időt, addig 1942-ben a Kelet-Európa feletti anticiklon nyugati peremén helyezkedett el hazánk. Tudjuk, hogy az anticiklonban a levegő az északi féltekén az óramutató járásával megegyező irányban forog, így a légköri képződmény nyugati peremén délről északra mozog a légtömeg. Az 1942-es év nyárias szeptemberében az esetek túlnyomó részében délkeleti vagy délnyugati szél fújt, amely a felforrósodott Balkán-félszigeten keresztül utaztatta az amúgy is meleg kontinentális légtömegeket. Az időjárás alakulása, mint mindig, a történelmi események menetébe is beleszólt: 1942-ben a száraz nyárutónak és őszelőnek köszönhetően a német csapatok a keleti fronton eredményes offenzívát hajtottak végre, s von Kleist hadseregcsoportja a száraz földutakon egészen a Kaukázus előteréig hatolt. Előtte egy évvel a csapadékos ősz okozta sár miatt az ostromló német és szövetséges csapatok alig tudtak mozogni.

 

Anticiklonban nyáron és ősz elején gyakran teljesen felhőtlen az égbolt

 

Anticiklonban nyáron és ősz elején gyakran teljesen felhőtlen az égbolt

A XX. század második legmelegebb szeptembere 1932-ben volt, akkor 20,17 °C-ot ért el a havi középhőmérséklet, csapadékból pedig mindössze 2,3 mm hullott. Ebben az évben Bodócs István nem észlelt olyan kiugróan magas nappali hőmérsékleti értékeket, mint 1942-ben, egyedül szeptember 10-én emelkedett a hőmérő higanyszála 30 °C fölé (31,1 °C). Ám 18 alkalommal a nappali órákban 25 °C fölé melegedett a levegő, vagyis 1932-ben is egyértelműen nyárias szeptemberről beszélhetünk. A makroszinoptikus viszonyokra a szerző nem tett utalást, a szélirányból és az időjárás jellegéből azonban utólagosan lehet következtetni a globális légköri viszonyokra. Feltételezésem szerint a hónap első napjaiban az Azori Anticiklon keleti peremén lehettünk, ezt bizonyítja az északi-északnyugati szél gyakorisága. A hónap hátralévő részében a gyenge szél még egy napon belül is többször váltott irányt, véleményem szerint a jó időért felelő magas nyomású légköri képződmény Közép-Európa fölé húzódhatott.

A XX. század első felében a meteorológusok úgy számolták, hogy Győrben a szeptember hónap átlagos középhőmérséklete 16,2 °C, s abban a hónapban 58 mm csapadéknak kell hullania. Az általam vizsgált 1926-1944 közötti időszakban a havi középhőmérséklet 12 alkalommal meghaladta az addigi átlagot (ez nem azonos a most számított százéves átlaggal), s csak hét alkalommal fordult elő átlagosnál hűvösebb szeptember. A második világháború alatt két egymást követő évben is nyárias idővel köszöntött be az ősz: a már említett 1942-es évet követően 1943-ban is 18,27 °C volt a havi középhőmérséklet, s csak 23 mm csapadék hullott. A leghidegebb szeptembert 1931-ben észlelték, akkor csak 12,57 °C volt a hőmérséklet havi középértéke. A havi csapadékmennyiség 12 alkalommal volt kevesebb az átlagnál, mindössze hét esetben fordult elő csapadékos szeptember. Aszályos volt az őszelő 1929, 1932 és 1942 szeptemberében, 1927-ben viszont az aránylag magas havi középhőmérséklet (17,7 °C) ellenére 103,2 mm eső esett. A képet némiképp árnyalja, hogy a szeptember 26-i hidegfront betörését kísérő zivatarból 35,7 mm eső hullott, vagyis meglehetősen egyenetlen volt a csapadék havi eloszlása.

Látható, hogy régebben is gyakran előfordult, hogy egyik évszak áthúzódott a másikba, s szeptemberben jobb idő volt, mint nyár derekán. Az időjárás szeszélyes jellegében a globális felmelegedésnek, s az emberi tényezőknek is van szerepe, azonban a Föld egészét érintő környezetszennyezések és környezeti katasztrófák időszaka előtt is voltak anomáliák.

 

Áldozó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!