Csináld magad!

2021.10.24. 08:18

Tök jó dekoráció

Nem magyar hagyomány ugyan, de a család minden tagja élvezi a töklámpás és más halloweendekorációk készítését. A klasszikus formák mellett egyre népszerűbbek az extravagáns változatok is. 

Mediaworks

Lépésről lépésre

1. A hagyományos töklámpás készítéséhez kifejezetten erre termesztett tököket találunk „halloweentök” néven a zöldségeseknél. A legjobb, ha olyat választunk, amin a szára is rajta van, ez plusz dekorációs elemet jelent. Mivel a kivájt tök – különösen melegebb időben – hamar romlásnak indul, néhány nappal az ünnep előttre időzítsük a töklámpás elkészítését, legalábbis, ha halloweenre szeretnénk megalkotni. A lámpás egy-másfél hetet bír ki, utána teljesen összeesik.

A tökfaragás mindig jó családi móka.

2. Tervezzük meg előre, milyen mintát szeretnénk kifaragni; a hagyományos arc mellett – amiből rengetegféle létezik – választhatunk macskát, boszorkányt, de divatosak a geometrikus mintázatok is. A lehetőségeknek csak a képzeletünk (na meg a kézügyességünk) szab határt!

3. A megtisztított töknek vágjuk le a „kalapját”, majd egy kanál segítségével „belezzük ki”. Ha nem áll elég stabilan, akkor az aljából is levághatunk egy kis szeletet. A tök kivájása sok kosszal jár, ezért érdemes alaposan leteríteni alatta a területet. Fontos, hogy egészen a tök kemény héjáig el kell távolítani a belső, puha részt, különben a lámpásunk hamar rothadásnak indul! Ne felejtsünk el a tök kalapján kivágni egy háromszög alakú nyílást szellőzőnek, a tervek szerint a hátoldalon.

4. Töröljük szárazra a tököt és rajzoljuk fel a mintát az oldalára; ezt megtehetjük egy hegyes ceruzával bekarcolva, de akár egy vékonyabb alkoholos filccel is. Ha nem bízunk a kézügyességünkben és nem tudjuk szabad kézzel felrajzolni a motívumo(ka)t, nyomtassuk ki a mintát, majd celluxozzuk a papírt a tökre és úgy karcoljuk bele a mintát.

Tipp: Az is egy megoldás, ha fordított lámpást készítünk, azaz nem felülről helyezzük bele a kivájt tökbe a mécsest, hanem a tököt, mintegy búraként, ráborítjuk a földre helyezett mécsesre.

5. Ezután egy kis hegyes késsel vagy sniccerrel vágjuk ki a kívánt mintát. Legyünk óvatosak, a tök csúszós héján ugyanis könynyen megszalad a kés; éppen ezért a munkának ezt a részét ne bízzuk a gyerekekre, nekik inkább a minta kitalálását és a kivájást tartogassuk! Végül helyezzünk a kész lámpásba temetői mécsest vagy teamécsest, vagy akár elemes LED-mécsest, s már csak gyönyörködnünk kell a művünkben.

Fúróval rajzolva

Nem feltétlenül kell késsel kialakítanunk a mintát, akár egy fúró is alkalmas a feladatra, amellyel érdekes, lyuggatott mintákat készíthetünk. Válasszunk vastagabb fúrószárat a művelethez, s azonos távolságra készítsünk lyukakat a tök héjába, az előre felrajzolt sablont követve. A lyukakon átvilágító gyertyafény igazi halloweenhangulatot teremt.

Festett haverok

Vidáman fogadják a vendégeket a teraszon vagy a bejárai ajtó előtt ezek a festett tökfejek. Nem feltétlenül kell ilyen nagyban elkészítenünk őket, kisebb méretű dísztökökből is alkothatunk. Az éles késsel végzett tökfaragással ellentétben ez a munka a gyerekek számára is veszélytelen.

Elegáns változatban

Elegánsak és kifinomultak ezek a flitterekkel díszített tökök, amelyekhez először fessük le egyszínű fehérre azokat. Ehhez használhatunk zománcfestéket, festékspray-t is. Száradás után egyenként ragasszuk fel a felületükre a csillogó flittereket.

Ragasztott és csillogó

Ha alapnak egyszínűre festettük a tököt, a felszínére nemcsak festhetünk, de akár ragaszthatunk is. Csillámos öntapadós tapétából például készíthetünk csillagos-holdas mintát rá. A motívumok felragasztásában a kisgyerekek is segíthetnek. Gyorsabban megy a munka, ha a csillagokat formalyukasztó segítségével vágjuk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában