Méret, forma, ár

2021.10.20. 14:35

Az emlékezés koszorúi

Szabó Csilla

Október végén a virágüzletek polcai és a virágárusok standjai megtelnek különböző méretű és alakú koszorúkkal, dísztálakkal. A sírok díszítésére sokan választják az élő virágokat, amelyek közül a krizantém az egyik legkelendőbb, többen kérnek fehér vagy vörös rózsát, szegfűt, illetve szép gesztus az elhunyt kedvelt virágját is a sírra helyezni. A meghalt szeretteinkre emlékezéskor a mécsesek, gyertyák gyújtásával imádkozunk, hogy az elhunytak lelkében örök világosság fényeskedjen.

 

Mindenszentek és Halottak napjára virágba borulnak a temetők, a koszorúk változatossága szembetűnő a sírkertekben. Mivel a koszorúk nagyságát és formáját meghatározza a rendelkezésre álló hely, ezért is készülnek a virágkötők a különböző méretekkel, de mindemellett már a készítésben is vannak kedveltebb és egészen modern formák. Összességében elmondható, hogy változnak az igények – mondta el Ocskainé Szabó Kata, egy győri virágkötészet üzletvezetője, aki szerint egyre inkább a letisztult, ízléses, és nem a giccses vagy túldíszített darabokat részesíti előnyben a vásárlók. Az üzletvezető hozzátette, októberben ők is készítenek előre koszorúkat, de egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy saját elképzelésüknek megfelelőt rendelnek meg. Náluk a nem túl extravagáns, inkább a visszafogott szépségű koszorúkat, tálakat találják meg, amelyek a közepes árkategóriába tartoznak. Persze változtat az áron a felhasznált díszítőelemek mennyisége és anyaga is.

A kis és nagyobb kör alakú koszorúk mellett kelendőek a beültetett tálak, amelyek hosszúkás vagy ovális formájúak. Az utóbbi években egyre kedveltebbek a mohából vagy gipszből készült szív vagy félszív alakúak is. Fotó: Ocskainé Szabó Kata

Csónak, szív és kereszt

A kis és nagyobb kör alakú koszorúk mellett kelendőek a beültetett tálak, amelyek hosszúkás vagy ovális formájúak. Az utóbbi években egyre kedveltebbek a mohából készült szív vagy félszív alakúak is. A kínálatban vannak még kereszt alakúak, de sokan választják a lézervágott fa, gipsz, toboz, moha vagy terméses formákat is. Gipszből készült különféle formájú tálakat is beragasztanak száraz oázissal, amire aztán különböző díszítőelemek kerülnek. Ha fenyőággal dolgoznak, azok közül a tartósabb fajta a jó, mint a jegenyefenyő, a lucfenyő hamar ledobja a tüskéit, míg az ezüstfenyő nagyon szúrós, virágkötőként „nem jó vele dolgozni”.

Naturális színek és művirágok

Ocskainé Szabó Kata hozzátette, egy koszorú nagyon mutatós lehet, ha felületének felét vagy negyedét díszítik csak, a színek tekintetében pedig azt tapasztalja, hogy három-négy-féle, és azon belül is a fehérített, naturális színek a közkedveltek, a bordó, a bézs, a barna és a narancsos színeket komponálják egymáshoz. Van, aki a terméses darabokat kedveli, mert azok az ősz színeivel harmonizálnak. A jutaszalag szintén a természetközelséget érezteti, tartása miatt pedig jól formálható, és a termések, mint díszítőelemek mellett élő- vagy művirágot kérnek a vásárlók. Az utóbbit, ma már a készítés technikájának köszönhetően szinte nem is lehet megkülönböztetni az eredeti, élő változattól és előnye, hogy sokkal tartósabb is.

A sírhely mérete meghatározó

A koszorú méretét a 10-40 centiméteres alap határozza meg, urnasírnál a kis változatot kérik. A beültetett tálak, sírvázák, kegyeleti tálak, sírdíszek nagyságát a sírhelyhez igazítják, van, aki csak „szálvirágot” helyez rá vagy a rajta lévő vázába. Az üzletvezető kiemelte azt is, hogy például a moha alapú koszorúknál régóta cérnával dolgoznak, hogy a drót ne hagyjon nyomot a sírhelyen, és nagyon mutatós megoldás, ha évelő mininövényt, örökzöldet, kövirózsát vagy hideget jól tűrő virágot tesznek a nagyobb koszorúkra. Modern változat a fatábla virágokkal mécsessel, egy kis szöveg is rákerülhet a megemlékezésre szánt sírdíszre. Az üzletvezető azt is elmondta, a fiatalabbak körében elterjedtebb a sírtálak választása, míg az idősebbek inkább koszorút vesznek. A koszorúkat, tűzött tálakat díszítik különböző méretű és fajtájú gyertyákkal, mécsesekkel is, de Ocskainé Szabó Kata azt tanácsolja, hogy azokat mindig körültekintően gyújtsuk meg, és ha lehet, maradjunk a sírnál, amíg égnek, vagy oltsuk el őket, mielőtt távozunk.

A koszorúk ára függ a díszítéstől és a mérettől is.

Az ár függ a díszítéstől és a mérettől

A koszorúk és a sírdíszek ára függ a mérettől és a díszítéstől, a felhasznált alapanyagoktól és a virágok mennyiségétől. A kis alakú, egyszerű díszítésű, tobozalapú koszorú már 800-1500 forinttól kapható, a közepes méretűek 2500-3000 forinttól, a nagyobbak 5-6000 forinttól kezdődnek, a fenyőalapúak ugyanezen méretekben kissé drágábbak. A temetői csokrok ára átlagosan 2500 forinttól indul, a közepes 3000, a nagyobb méretű 4000 forintnál kezdődik. A kisebb és egyszerűbb sírtálakat, sírdíszeket 2500-3000 ezer forintért már tudunk beszerezni, de a nagyobb alap és extrább díszítőelemek miatt az ár 4-5000 forinttól indul és akár 10.000 forint felé is mehet. Vannak, akik a sírra csak egy nagyobb koszorút vagy sírdíszt helyeznek, ha a családtagok együtt vásárolnak, a legnagyobb méretű koszorúk és sírcsokrok, sírtálak ára azonban már 10.000 forint felett van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában