A versenyképesség kulcsa az emberi erőforrás

2022.01.16. 06:24

Mi a HR?

A HR, vagyis a human resources, magyarul a humán erőforrás menedzsment története a múlt század húszas éveitől indult az ipari forradalom következményeként. Az alig száz év során a munkaügyek intézésétől fejlődött és bővült a különféle szakmai csoportokat magába foglaló komplex HR szervezet létrejöttéig.

Szabó Csilla

Fotó: Dreamstime

A humán erőforrás gazdálkodás a vállalatok és vállalkozások emberi oldalának tervezése, a vállalati kultúra letéteményese. Maga a felismerés, hogy nemcsak a gépeket és a vállalat pénzügyi erőforrásait kell okosan tervezni, hanem az azokat működtető emberi erőforrásokat is, nem is olyan régi keletű, alig százéves felismerés – ismertette Gombos Klára HR igazgató.

 

A vállalaton belül a munkáltatói márkaépítés (employer branding) segít a megfelelő emberek megtalálásában, kiválasztásában és beállításában. A HR nem csak a munkaerőtoborzás és a kiválasztás, ahogy sokan vélik. A HR szervezeti egység, itt dolgoznak azok a szakemberek, akik a vállalat és vállalkozás céljainak megvalósítása érdekében megtervezik, hogy jövőre, három-öt év múlva mennyi és milyen tudással rendelkező emberre lesz szükség. A HR-esek képzik a vállalkozás dolgozóit a jövő céljainak megfelelően. Azért is, hogy az esetlegesen változó üzleti és technológiai változások miatt ne kelljen mindig új munkaerőt keresni új tudásokkal, hanem a régi alkalmazottak legyenek képesek az új elvárásoknak megfelelni. A HR-szakma szépsége, hogy rendkívül szerteágazó, attól függően, hogy milyen méretű, vagy milyen szférában tevékenykedő vállalatról van szó, a feladatkörök sokszínű és többrétegű munkát takarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában