Ünnep

2021.12.01. 13:11

Gyerekkori minták és motivációk határozzák meg a karácsonyhoz való viszonyunkat

Van, aki egész évben fát díszítene és mézeskalácsot sütne, más viszont kitörölné az évből azt a néhány napot is, amit karácsonynak hívunk. Gyerekkori minták és motivációk határozzák meg a szeretet ünnepéhez való viszonyunkat, de jó-e, ha valaki már szeptemberben koszorút készít, és hogyan lehet megváltoztatni az idekapcsolódó rossz beidegződéseket?

Wurmbrandt András

S. Tóth Márta, coach, NLP tréner szerint nagyon sokféle szülői mintával érkezünk a felnőttkorba, amelyek közül az egyik a karácsonyhoz való viszonyunk, így az is, hogy ki mikor kezdi el a felkészülést az ünnepre, akár érzelmileg, lélekben, akár az ajándékvásárlás tekintetében. Van, akinél ez az időszak már szeptemberben elkezdődik, azonban nekik figyelniük kell arra, hogy ne tévesszék össze az ünnepeket, hiszen a magyar kultúrában számos olyan hagyomány él, amelyek szintén alkalmat adnak a család összehívására, a megpihenésre. Hozzátette, sokan türelmetlenek a karácsonnyal kapcsolatban, valószínűleg azért, mert ez az ünnep tölti fel őket igazán pozitív életérzéssel, de ezeket a pozitív energiákat a mindennapokban is meg kellene találniuk – hangsúlyozta.

A szülői minták és a gyerekkorunk meghatározzák a karácsonyhoz való viszonyunkat.

S. Tóth Márta ezzel kapcsolatban rámutatott, vannak tehát, akiknek valamiféle pótcselekvés, hogy már szeptemberben adventi koszorút raknak az asztalra, és mézeskalácsot sütnek, ezzel kompenzálva a pozitív impulzusok hiányát, más személyiségű embereknél viszont lehet, hogy pusztán racionalitásról van szó. Utóbbiak persze nem a lakás mielőbbi feldíszítésében gondolkodnak, hanem azt tervezik meg jó előre, hogy kinek mit vegyenek ajándékba. Így sokszor már a nyári leárazásokkor bevásárolnak, és elteszik az ajándéknak valót egy félévre.

A coach kitért azokra is, akik jobban befolyásolható személyiségek, és a csokimikulások, reklámok október végi megjelenésekor tudat alatt elkezdenek készülődni. Ennek az inverze az az ember, aki a karácsonyból él, ezért korán beszélni kezd róla, termékeket ajánl, vagy akár ilyen célú csoportot működtet a közösségi médiában.

Advent: ráhangolódás és stressz

S. Tóth Márta kitért arra is, mindennek megvan az ideje, nem véletlen a karácsony előtti adventi időszak, ami rávezet az ünnepre, alkalmat ad a gyertyagyújtásra, a várakozásra, a ráhangolódásra. Ugyanakkor a másik oldalról nézve, négy hét elegendő abból a fajta stresszből, ami a karácsonyra való felkészülést kíséri, különösen a nők esetében: mindenkinek legyen megfelelő ajándék, legyen jó a vacsora, legyen szépen feldíszítve a lakás és a fa, igyekszünk a maximumot kihozni ezekből, megmutatni a rokonoknak, hogy milyen tökéletesek vagyunk, közben ezek mind plusz logisztikát, szervezést igényelnek, többször végigjárjuk a bevásárlóközpontokat a tömegben, pedig utáljuk a tömeget, ráadásul a munkahelyen is nagy az év végi hajtás, még az ünnep előtt le kell adnunk a határidős feladatokat stb. A fogyasztói társadalom elvárásai miatt sokan olyan helyzetbe kerülnek, hogy végül úgy ülnek asztalhoz szenteste, hogy alig várják, hogy vége legyen. Az NLP tréner nekik azt tanácsolja, jól tervezzék meg ezt a négy hetet, delegáljanak feladatokat a család többi tagjának, és ne töltsék az időt a tömegben vásárlással, inkább rendeljenek online.

Rossz emlékek, rossz karácsonyok

A rákészüléssel járó stressz is oka lehet tehát, ha valaki nem várja annyira a karácsonyt, de azok, akik nem szeretik, legtöbbször a rossz emlékek, minták miatt vannak így vele. Ha gyerekkorukban sokszor járt a szülők, nagyszülők közötti konfliktussal az ünnep, akkor felnőttként már nem nagyon van kedvük hozzá. Fontos ugyanakkor, hogy ezeken a beidegződéseken, a múlton lehetőségünk van bármikor változtatni úgy, hogy a jelenben létrehozunk egy szebbet, jobbat – emelte ki a coach, de megjegyezte azt is, el kell fogadni, ha mondjuk valakinek a párja ilyen közegből jön, és ellenérzései vannak a rossz tapasztalatai miatt. Adjuk meg nekik azt a nyugalmat, békét, amire vágynak ilyenkor, hiszen a karácsony a szeretet kifejezéséről szól, és ha valakinek ezt egy csendes gyertyafényes vacsorával tudjuk megadni, akkor legyen „csak” annyi.

Szinglik és magukra maradtak

S. Tóth Márta szerint a másik csoport akiknek nehéz megélni ezt az időszakot, a szinglik, az egyedülállók, illetve azok az idősek, akik magukra maradtak. Utóbbiak a legveszélyeztetettebbek, nemcsak ilyenkor hanem egész évben, hiszen nekik rendkívül nehéz. Rájuk idén az eddigieknél is jobban oda kell figyelni, hiszen a járvány beállított egyfajta távolságot köztünk. De nézzünk rá a szomszédban lakó nénire, vagy hívjuk fel idős rokonunkat akkor is, ha mérgező kapcsolat van köztünk, próbáljunk meg kicsit empatikusabbak lenni tanácsolta a coach. Azok pedig akik egyedül vannak, tegyék félre a büszkeségüket, sértettségüket, makacsságukat, legyenek bátrak, és vegyék fel a telefont, menjenek át egy órára egymáshoz, és beszélgessenek, de semmiképpen sem maradjanak egyedül. A karácsony jó alkalom arra is, hogy az ember hozzá hasonló magányosokat keressen, akikkel beszélgethet akkor is, ha már elmúlt az ünnep.

Gyász karácsonykor

Az NLP tréner beszélt arról is, hogy a járvány szinte minden családba hozott veszteséget, és a szeretet ünnepe jó alkalom arra, hogy azokra gondoljunk, akik már nincsenek velünk. Ha gyászban vagyunk, engedjük meg a gyászt magunknak, engedjük meg a sírást, a dühöt, amelyek nem kizárt, hogy karácsonykor felerősödnek, de ezek az érzések hozzátartoznak a gyász folyamatához. Viszont ezért is ügyeljünk rá, hogy ne legyünk egyedül, és támogassuk egymást ebben az időszakban – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában