Maszk alatt az arcunk

2021.12.27. 05:06

Az elfedett bőr még fokozottabb törődést igényel

A koronavírus-járvány miatti maszkhordással önmagunkat és embertársainkat is védjük, ám ehhez a helyzethez alkalmazkodva a bőrünk nem egyformán reagál. A különböző bőrtípusú emberek - legyenek férfiak és nők egyaránt - megtapasztalhatják, hogy milyen „mellékhatása” van annak, amikor az arcunkat tartósan fedi valamilyen anyag.

llusztráció/pixabay.com

Érzékenység és irritáció

 

Dr. Kiss Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, alapvetően négy bőrtípust különböztetünk meg, a száraz, a normál, a zsíros és a kombinált típust, amelyek közül bármelyik lehet érzékeny a különböző irritációra, allergiás tünetek is jelentkezhetnek mind a négy esetben. Az is fontos, hogy mindegyik típusnál sérülhet a bőr védőrétege, ami két fontos barrierből áll. Az egyik egy hidrolipid vizes, zsíros filmréteg, aminek fontos összetevője a szaruzsír (ceramidok), a másik pedig a bőr mikrobionja. Erre a kettőre koncentrálnak a szakemberek, amikor figyelembe veszik, hogy milyen problémák jelentkeznek a különböző bőrtípusoknál. A járvány alatt a maszk és annak anyaga (műszál) is okozhatja az arcbőr irritációját, vagy a saját, kifújt levegőnk, amely párás és meleg, beszorul a maszk alá, olyan speciális környezetet (mikroklímát) teremtve ezzel, ami nem a bőrünk sajátja. A tisztításnál minden bőrtípusnál elengedhetetlen, hogy a szennyeződés ne maradjon, ne pangjon a bőr felületén. 

 

Normál bőr 

 

A normál bőrtípusnál érzékeny lehet a bőr, ha kiszárad, de a maszk is okozhat kellemetlen érzést. Textilmaszk esetében a mosáskor benne maradt mosószer, öblítő is okozhat problémát, ezért nagyon fontos a megfelelő öblítés, de az öblítőszer használatát nem javasolja a bőrgyógyász. Vasalással lehet fertőtleníteni a textilanyagot az enzimes mosószeres tisztítás után (a pamut jó hőtűrő), amely sterilizál, mivel a magas hőnek csirátlanító hatása van. 

 

Száraz bőr

 

A száraz bőrtípusnál a hidrolipid filmréteg nagyon kevés, ezáltal nem akadályozza meg, hogy a bőrből a nedvesség elpárologjon. A külső hatásokra kivörösödés, égő érzés, viszketés, cserepesedés lép fel. Ebben az esetben nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk és hidratáljuk, védjük meg a bőrt. A tisztítás lehetőleg illatanyagmentes, önmagában is hidratáló, alkohol nélküli, hypoallergén cimkével ellátott termékkel történjen, amelyek kímélő hatásúak, drogériákban, gyógyszertárokban kaphatók. 

 

Zsíros bőr

 

A zsíros bőr problémája lehet - a maszk alatt különösen - a viszonylag magas faggyútermelődés, amely befülledést okozhat, a pórusok kitágulnak, mitesszerek és pattanások alakulhatnak szájat és orrot takaró anyag alatt. Különösen ajánlott ebben az esetben a lehető leggyakoribb szellőztetése a bőrnek, persze másokat nem veszélyeztetve vagy egy újabb, tiszta maszk feltétele. E bőrtípusnál is elengedhetetlen a tisztítás és hidratálás, de semmiképpen nem zsíros hidratálóval kell és lehet megnyugtatni a faggyúmirigyeket. A zsíros bőr felületén kialakuló réteg egyébként amúgy is kedvez a pattanáskeltő bacilusoknak, ezért is nagyon fontos az alapos, de nem alkoholos termékkel való tisztítása a bőrnek.

 

Kombinált bőr

 

A kombinált bőrtípus a legnehezebb a tisztítás és hidratálás, táplálást tekintve (az arc T-zónája: homlok, áll, orr, száj zsíros, az orcák szárazak). Ajánlott kikísérletezni, hogy az orca oldalsó részein kicsit gazdagabb krémet használva, a T-zóna területén pedig könnyebb hidratálóval tápláljuk a bőrt. A kombinált bőrtípusnál is ajánlott a bőr többszöri szellőztetése és természetesen az alapos tisztítás és hidratálás.

 

A hidratáló termékek összetevői

 

A hidratáló termékek három alapvető összetevőt tartalmaznak: az egyik záróréteget képez a bőr felszínén (pl. olajok, méhviasz, vazelin, szilikon), de önmagukban nem elegendők, csak a vízvesztést akadályozzák meg, ettől még a bőr száraz és kemény marad. A második a lágyítók, amelyek beszívódnak a bőr külső rétegébe és megpuhítják azt (pl. a répceolaj), a harmadik a nedvességmegkötő anyagok, amelyek bevonzzák a száraz hámba és meg is kötik a nedvességet (pl. glicerin, karbamid, urea). Ehhez még egy negyedik összetevő is hozzáadódik, amely a mikrobiomra ható prebiotikus hatóanyagok csoportja. Érdemes odafigyelni, amikor hidratálót választunk, hogy milyen összetevőket tartalmaz, hiszen a felsoroltak megfelelő kombinációjával teljesül a bőr védelme. Tisztítsuk, tápláljuk, hidratáljuk az arcbőrünket, mert most nem csak a hideg, de a kötelező maszkhordás is nyomot hagyhat rajta.  

Sminkelés - A járvány alatt a sminkelés legjobb, ha csak a bőrhibák elfedésére szolgál. A bőrgyógyász felhívta a figyelmet, hogy maszk alatt ne sminkeljük magunkat, mert még tovább nőhet a felvitt kozmetikumokkal az irritáció lehetősége és pattanáskeltő hatása, emellett összekenjük vele a maszkot, sok esetben nehéz kimosni belőle a sminkmaradványokat. Inkább pihentessük a bőrünket, és figyeljünk arra is, hogy a hajlakk, parfüm, dezodor is irritációt, gyulladást válthat ki a fül mögött a maszk pántjánál. A pánt egyeseknél kidörzsölheti a bőrt, ezt fokozhatják tovább a rákerült egyéb, előbb említett kémiai anyagok. 

Ne kísérletezgessünk! - A házi készítésű arcpakolások esetében az interneten is lehet találni jó megoldásokat, de a szakember itt is figyelmeztet arra, hogy legyünk tisztában azzal, mire vagyunk allergiások (pl. fehérjeérzékenyek ne használjanak tojás alapú pakolást), az az összetevő ne legyen az arcpakolásban. Jó tanács még, hogy ne most álljunk neki kísérletezgetni az otthoni praktikákkal, lehet, hogy többet ártunk, mint használunk a bőrünknek. 

 

Címkék#bőr#Maszk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában