Sohasem késő

2021.11.21. 08:38

Párkeresés negyven felett

Berögzült szokások, rugalmatlanság, időhiány – negyven felett már vannak bizonyos negatív tényezők, amelyek befolyásolják a társkeresést. Valami megváltozott, mások lettek a prioritások, mint voltak húszévesen, talán mások vagyunk mi is, és valahogy hely és alkalom sincs az ismerkedésre. Vagy mégis?

Wurmbrandt András

Nagyon nehéz negyven felett társkeresési céllal ismerkedni, de leginkább azért, mert az embernek először le kell győznie önmagát, hogy nyitni tudjon a világ felé – véli egy negyvenes évei elején járó férfi, akit inkognitója megőrzése miatt hívjunk most Zsoltnak. Ő azt mondja, neki ahhoz, hogy több éves szünet után újra randizni tudjon, először át kellett lendülnie az önmaga által húzott demarkációs vonalakon, a szokásain, azon, hogy berozsdásodott. Szerinte a sokak által használt internetes társkeresők nem működnek, annak mindig csalódás a vége, mert az ember mást vár, és a másik oldalon róla is mást képzelnek, mint ami a valóság. Az ő tuti tippje, hogy az embernek legyen egy olyan hobbija, amihez el kell járni otthonról. Aközben lehet ismerkedni, szóba elegyedni hölgyekkel is. Ráadásul a berozsdásodott negyveneseknek nem árt, ha új randipartnerükkel van egy közös szenvedélyük, amiben egyetértenek, amit tudnak együtt csinálni. A hobbi ráadásul egy abszolút biztonságos platform az ismerkedésre – hangsúlyozta. Zsolt egyébként néhány éve fut, ami bár magányos sportnak tűnik, mégis sok ismeretséget hozott számára.

A hosszú évek után nemrég párt talált Lilla szerint kutyasétáltatás közben rengeteg ismeretséget tud kötni az ember, de szerinte komolyan szinte sehol nem lehet társat keresni. Az internetes platformokról már ő is régen letett, és inkább a sorsra bízta dolgot. Azt mondja, arra várt, hogy a munkahelyén vagy a barátain keresztül útjába sodor valakit a sors, akit ráadásul az ismerősein keresztül le is tud ellenőrizni.

Okosan, online

Jánosi Valéria, mentálhigiénés szakember szerint a negyven feletti társkeresőknek két nagy csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, akik válás után igyekeznek újra párt találni, a másikba pedig azok, akik még nem voltak házasok.

A kifejezetten társkeresőkkel is foglalkozó szakember rámutatott, előbbiek gyakran megtépázott önbecsüléssel, tele kétségekkel, illetve az egyedülálló szülők problémáival állnak neki a randizásnak. Fejükben a nagy kérdéssel: kellek-e még valakinek gyerekkel?

 

Ha online keresünk párt, törekedjünk a minél előbbi személyes találkozóra.

Jánosi Valéria nekik azt tanácsolja, hogy csak azután kezdjenek neki újra a párkeresésnek, miután – akár egy szakember segítségével – helyre rakták az önbecsülésüket, illetve jobban megismerték önmagukat, választ találtak arra, hogy mi volt az ő szerepük a házasságuk megromlásában. Mindezek abban segítenek, hogy másodszor ne válasszanak rosszul – hangsúlyozta.

Ezek után a szisztematikus társkeresést javasolja a szakember, és ha csak valaki nem rendelkezik különösen jó szociális képességekkel, akkor mindenképpen az online társkeresést ajánlja, már csak azért is, mert ott sokkal több emberrel lehet találkozni. Zsolt és Lilla internettel kapcsolatos szkeptikusságára pedig azt mondja, tény, hogy nagyon sokan hazudnak ezeken a platformokon, illetve vannak, akik csak szexpartnert keresnek, de őket ki kell tudni szűrni, ennek pedig az a módja, hogy keveset csetelünk vagy levelezünk, és minél előbb a személyes találkozóra törekszünk. Ott sok mindent fel lehet mérni, ki lehet deríteni a másikról, akinek ráadásul látjuk a metakommunikációját is.

Elegyedjünk beszédbe bárhol bármikor

Jánosi Valéria a másik csoportba a szingliket sorolja, akiknek voltak ugyan kapcsolatai, de soha nem házasodtak meg. Az ilyen nőkben általában őrült vágy van, hogy találjanak valakit, akivel minél előbb családot alapíthatnak, és emiatt kapkodnak. Ez persze magában rejti azt a csapdát, hogy hosszútávon nem jó partnert találnak. Ezért azt javasolja, hogy dolgozzanak egy kicsit az önismeretükön, vizsgálják meg, hogy eddig mi akadályozta őket abban, hogy életre szóló kapcsolatot tudjanak kialakítani, milyen minták, milyen félelmek gátolják őket, illetve hogy áll az önbecsülésük. A szakember szerint nem szabad bizonytalanul belevágni a párkeresésbe, bírni kell a kudarcokat, és ebben a korban már kicsit úgy kell ezt kezelni, mint az álláskeresést, csinálni kell, amíg a megfelelő partnert meg nem találja az ember. Természetesen nekik is az internetet javasolja elsősorban, illetve ha valaki végképp elzárkózik ettől, akkor a különböző klubokat, csoportokat, legyen annak tánc, túra vagy akár társasjáték a központjában.

Jánosi Valéria a félénk, nehezen kezdeményező férfiaknak is adott egy jó tanácsot: elegyedjenek beszédbe bárhol bármikor bárkivel, csevegjenek, s akár gyakorolják az ismerkedést azzal, hogy idős nénikhez lépnek oda. Így rutint szereznek, és ha eljön az alkalom, nem kell nagy szöveget nyomniuk, csak dicsérjék meg a lány mosolyát, legyenek kedvesek, és érdeklődőek – ez tetszeni fog a hölgyeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában