Jár az adókedvezmény

2021.09.23. 10:06

Laktózérzékeny? Akkor, kedvezményre jogosult

2021. január elsejétől személyi adókedvezményt vehetnek igénybe többek között az emésztőrendszeri problémákkal küzdők, így a cukorbetegek, a glutén- és laktózérzékenyek is. A lehetőséggel azonban utóbbi esetekben még csak kevesen élnek, pedig legjobb esetben is 15–20 százalékkal többe kerül a táplálkozása annak, aki ilyen okok miatt kényszerül rá, hogy megválogassa, mit eszik és iszik.

Wurmbrandt András

Börzsei Cecília dietetikus szerint a laktóz nagyon sokaknak problémát jelent, a laktózintoleranciának azonban különböző fokozatai vannak, és a betegség mértéke szabja meg, hogy ki milyen élelmiszereket fogyaszthat. Van, aki például csak a tejre érzékeny, és sajtot vagy felvágottat nyugodtan ehet, másoknak már ez utóbbiakat is el kell hagyniuk. Hozzátette, van, akit már gyerekkorban fokozottan érint ez a betegség, de menet közben is kialakulhat. Az évek múltával bélrendszerünk laktózlebontó- képessége ugyanis csökken, azaz negyven felett már számolni kell az érzékenységgel, a hatvanon túliakat pedig már rendkívüli módon befolyásolja ez az intolerancia. Sokan azonban nem is tudnak róla, hogy mi a bajuk, és az első jeleket, például a puffadást, majd az enyhe hasmenést, nem is veszik komolyan. Általában akkor kerül orvoshoz a beteg, amikor már napi négy-ötszöri hasmenése van. Börzsei Cecília kitért arra is, a laktózmentes táplálkozás mintegy 15–20 százalékkal kerül többe, mint a hagyományos – ami nem annyira vészes. Ez valószínűleg azért van így, mert ma már sokan fogyasztanak ilyen termékeket, az élelmiszeriparnak pedig jobban megéri nagyban gyártani ezeket, és így olcsóbban lehet értékesíteni őket – tette hozzá.

 

Más a helyzet viszont a gluténmentes táplálkozással, ahol a dietetikus szerint csekélynek bizonyul az adókedvezménynek köszönhető támogatás az ilyen jellegű termékek árához képest. Azok ugyanis minimum háromszor annyiba kerülnek, mint a glutént tartalmazó élelmiszerek. A gluténérzékenység azonban jóval kevesebb embert érint, mint a laktózintolerancia, kortól függetlenül bármikor kialakulhat, kiválthatja vírusfertőzés, de jöhet derült égből villámcsapásként is. Gyakran társul hozzá cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia, ami inkább beszűkíti a fogyasztható termékek körét, és növeli ezzel a táplálkozásra fordított összeg nagyságát. Ennek ellenére kombinált betegség esetén is ugyanakkora az igénybe vehető adókedvezmény mértéke – jegyezte meg a szakember. Börzsei Cecília beszélt arról is, hogy az adókedvezményhez a szakorvosnak minden esetben igazolnia kell a betegséget, ez a laktózintolerancia esetében általánosan elfogadott módon, hidrogén-kilégzéses vizsgálattal történhet. Ha ez a teszt pozitív, akkor adhatja meg a hozzájárulást a kedvezményhez a gasztroenterológus.

A tejfehérje is problémát okozhat

A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyan nincs bent a kedvezményezetti körben, de akit érint, annak jelentős problémát okoz a tejfehérje-érzékenység, az ugyanis nem laktózmentes diétát jelent, hanem tejfehérjementeset. Ez azt jelenti, hogy csak növényi tejet lehet fogyasztani, aminek literenkénti ára 550-600 forintnál kezdődik. Nem beszélve a növényi sajtokról, joghurtokról – jegyezte meg. Ugyanakkor kiemelte, a tejtermékek jelentik az egyik legjelentősebb kalciumforrásunkat, ezért mindenképpen meg kell oldani valahogy a helyettesítésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában