Kék hírek

2019.08.14. 18:38

Balesetdömping az autópályán - ki helyszínel most az M1-es sztráda győri szakaszán?

Az elmúlt napokban, hetekben számos baleset történt az M1-esen - leginkább a győri szakaszon - ; lassan fél éve annak, hogy a lébényi autópálya-rendőrség majd minden tagját elfogták. Joggal vetődik fel a címben szereplő kérdés.

Sudár Ágnes

Vallomás után


Tizennyolc rendőrrel szemben indult eljárás, összehangolt akció során csaptak le rájuk február végén. Azzal gyanúsítják őket, hogy készpénzért cserébe nem büntették meg a szabálysértő autósokat. Hivatalosan ez úgy szól, hogy a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességet megszegve bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat ellenük nyomozást.


Ahogy korábban többször megírtuk, gyakorlatilag a teljes lébényi autópálya-rendőrőrs érintett, csak a parancsnok és a helyettese maradhatott a beosztásában. A rendőrök vallomást tettek, jó ideje nincsenek már letartóztatásban, de a munkájukat a nyomozás idején nyilván nem láthatják el.


"Szellemőrs"


Lassan fél év eltelik az ügy kirobbanása óta, s mi nem először voltunk a lébényi őrsön, hogy megnézzük, van-e már ott valaki. Kérdéseinket sem először tesszük fel a rendőrségnek. Ezúttal a közelmúlt sztrádabalesetei miatt azzal kezdtük, hogy "A helyszínelési és forgalomirányítási munkákat kik végzik?" A válasz a szokásos volt: "Az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a kérdésben említett szakmai tevékenységet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság – a feladatra szakmailag képzett – hivatásos állománya látja el."

De feltöltötték-e már a rendőrségi állományt az autópályásoknál, van-e most ott bárki az őrsön? "Az alosztály irányítását végző tiszti állomány feltöltött. A tiszthelyettesi beosztások feltöltése folyamatban van. Az alosztály illetékességi területén a folyamatos rendőri jelenlét biztosított" – szólt a válasz.


Hogy lássuk, pontosan mit jelent ez, ismét megnéztük az autópálya-rendőrség lébényi őrsét, de ezúttal is "szellemőrsöt" találtunk, senki nem volt sem a parkolóban, sem pedig az épületben. Ez azért aggályos továbbra is, mert az autópályán tábla irányítja ide azokat az autósokat, akik bajba jutottak, s esetleg rendőri segítségre számítanának. Nem fognak találni senkit, így amíg zárva az épület – megítélésünk szerint –, az M1-es lehajtónál lévő táblán ezt illenék jelezni.


Motoros rendőrök


Időközben úgy értesültünk, hogy a személyi állomány hiánya miatt motoros rendőrök személyében kapott segítséget a rendőr-főkapitányság. "A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományában két motoros rendőr teljesít szolgálatot. Az autópályán végrehajtott akciók, fokozott ellenőrzések során – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a közeli megyék motoros rendőri állománya is segíti a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök munkáját. A megerősítő erők célhoz kötötten, az akciók idejére érkeznek megyénkbe, létszámukat az adott feladat létszámigényének megfelelően terveztük" – szólt a válasz.

Az M1-es autópálya győri szakaszán történt gyakori balesetekről ide és ide kattintva olvashatják el múlt heti írásainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!