Kék hírek

2016.01.31. 21:32

Mégis életben vannak a törökszentmiklósi kábítószerező nők újszülöttjei

A dizájner drogokról továbbra sem tudni, milyen hatással van a magzatra - mondta a szakértő.

kisalfold.hu

 

21.20 - Nem ismertek a dizájner drogok hatásai a magzatokra


Nem lehet tudni, hogy akár rövid, akár hosszú távon milyen hatással vannak az új pszichoaktív anyagok a droghasználók magzatára - mondta a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának adjunktusa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Pap Csaba közölte: mivel az új pszichoaktív anyagok csupán tíz éve jelentek meg a kábítószerek között, nem ismert, hogy hosszú távon milyen hatással vannak a használóra, és az sem, miként hatnak a szerhasználó magzatára. A törökszentmiklósi esettel kapcsolatban hozzátette: a tünetek alapján egyelőre nem lehet megmondani, mit vehettek be az érintettek, de vagy egy teljesen új szert, vagy egy már ismert anyagot nagy dózisban.


Az állapotos szerhasználókkal kapcsolatban még nincs egészségügyi protokoll, mert nem volt széleskörű probléma, de úgy tűnik, ki kell alakítani egy stratégiát - vélekedett az orvos. Csütörtök éjszaka és péntek délelőtt több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról veszélyes pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. Közöttük két várandós nő is volt, akiken a szolnoki Hetényi Géza kórházban császármetszést is végre kellett hajtani. Az öt felnőttből négy életveszélyes állapotban van, egyikük állapota hétfőre javult, a két újszülött az első hírekkel ellentétben életben van.


17.20 - Mégis életben vannak a törökszentmiklósi kábítószerező nők újszülöttjei 


Mégis életben van az a két újszülött, akit császármetszéssel hoztak világra az orvosok Szolnokon, miután édesanyjuk kábítószert fogyasztott múlt héten. A hírt az egyik nő nagymamája erősítette meg az MTI-nek hétfőn.


Az asszony elmondta: a kisbabák állapotáról a Semmelweis Egyetem tájékoztatta őket, miután a sajtóban a kisbabák halálhírét keltették. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt múlt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt. A Szolnoki Járásbíróság elrendelte a törökszentmiklósi kábítószerüggyel kapcsolatban meggyanúsított férfi előzetes letartóztatását egy hónapra.

Két vegyülettel, a TH-PVP és a Mexedrone nevű anyaggal bővült az úgynevezett új pszichoaktív szerek jegyzéke - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel. Miután a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma (OAC) megvizsgálta a TH-PVP-t és a Mexedrone-t, stimuláns hatásuk miatt javasolta, hogy vegyék fel mindkettőt az új pszichoaktív szerek jegyzékére - áll a közleményben. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. Hozzátették: a jegyzékben szereplő új pszichoaktív szerek - más néven dizájnerdrogok - forgalmazása büntethető, így visszaszorítható a terjesztésük, a használatuk. Az OAC javaslata alapján az új pszichoaktív anyagok jegyzéke folyamatosan bővül, és mivel tavaly januártól a jegyzéket nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, a jogalkotó a korábbinál sokkal gyorsabban reagálhat.


14.00 -  Elrendelte a törökszentmiklósi kábítószerüggyel kapcsolatban meggyanúsított férfi előzetes letartóztatását egy hónapra a Szolnoki Járásbíróság - közölte a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a hétfői tárgyalást követő tájékoztatón, hozzátéve: a döntés nem jogerős.    

   

Papp Judit elmondta: a férfi az ügyészi indítványban foglaltak szerint azzal gyanúsítható, hogy 2016-ban úgynevezett kristály és herbál kábító hatású anyagot hozott forgalomba. Ezen túl gyanúsítható azzal is, hogy 2016. január 28-án több embernek pentadron tartalmú port adott át, a port fogyasztók eszméletlen állapotba kerültek - jegyezte meg.   

   

A nyomozó hatóság marihuánát is foglalt le a gyanúsított lakóhelyén - tette hozzá.   

   

Papp Judit elmondta: a járásbíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását a fentiek alapján, a kiszabható büntetés nagyságára tekintettel továbbá azért rendelte el, mert az ügyben még több tanú kihallgatása várható, akik befolyásolásával a gyanúsított a bizonyítási eljárást veszélyeztetheti.   

   

A döntés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés, házi őrizet elrendelése érdekében fellebbezett - közölte.   

   

A megyei főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt. A rendőrség múlt pénteken azt közölte, hogy a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban. 


10.10 - Meghalt mindkét kábítószerező törökszentmiklósi nő császármetszéssel világra hozott újszülöttje - erősítette meg a családok ismerőse hétfőn az MTI-nek az RTL Klub és a szoljon.hu információit. Az újszülötteket a fővárosi Semmelweis Egyetemen látták el, de az intézmény a betegjogok és a folyamatban lévő eljárások miatt nem ad tájékoztatást. 


Az MTI érdeklődésére a szolnoki Hetényi Géza kórházban személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilatkoztak.   


Szintén elzárkóztak a nyilatkozattól az érintett családok gondozói, valamint a törökszentmiklósi polgármester, Markót Imre (Jobbik) is.   

   

Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje az MTI-nek hétfőn azt mondta, csupán a médiából értesült a történtekről, hivatalos értesítést nem kapott az újszülöttek állapotáról. Szabó Zoltán, a megyei főkapitányság sajtószóvivője pedig közölte: a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel a korábbi közleményét nem kívánja kiegészíteni.   

   

A rendőrség múlt pénteken arról adott tájékoztatást, hogy a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban.  


A megyei főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt.   

   

Ecseki Tímea, a Hetényi kórház ügyeletes orvosa az M1 aktuális csatornának péntek este azt mondta, hogy két várandós nő is hozzájuk került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani.   

   

A Semmelweis Egyetem hétfőn délelőtt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az intézmény orvosai és munkatársai - a betegjogok, illetve a folyamatban lévő hatósági eljárás miatt - nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett újszülöttek állapotáról. Az eljárások lezárta után, amennyiben a szülő, vagy a kijelölt gyám engedélyezi, akkor az egyetem munkatársai válaszolnak a kérdésekre - tették hozzá.


Előzmények:


Az RTL Híradó úgy értesült, hogy meghalt az a két csecsemő, akiket idő előtt császármetszéssel hoztak a világra, miután mindkét kismama drogmérgezést kapott Törökszentmiklóson. A két kisfiút a szolnoki kórházban császármetszéssel hozták világra, majd Budapestre szállították őket a SOTE I. szám Gyermekklinikájára.


A két nő életveszélyes állapotban fekszik a szolnoki kórház intenzív osztályán. Egyelőre gép lélegezteti őket és állapotuk nem javul.


Az RTL-nek nyilatkozó Zacher Gábor toxikológus megismételte korábbi állításait, miszerint a dizájner drogok megjelenése óta már sokszor a dílerek sem tudják, mit árulnak. A változó hatású, de hasonló fantázianeveken futó anyagok így különösen veszélyesek.


Ez persze nem menti fel a kábítószerező kismamákat, akik ellen büntetőjogi eljárás is indulhat.


Korábban


Őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.    


Szabó Zoltán tájékoztatása szerint a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.    

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt.


Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa az M1 aktuális csatorna Híradójában azt mondta, hogy két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani. A két nőt az intenzív osztályon ápolják. Az újszülötteket Budapestre, az 1-es számú gyermekklinikára vitték. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!