Kék hírek

2015.06.12. 11:37

Zacher Gábor: Orosz rulett most a drog

Itt ül velem szemben több száz, potenciális felhasználójelölt, s a felnőttvilág nem tudja megfelelően kezelni ezt a helyzetet – dr. Zacher Gábor főorvos előadásának első mondata összefoglalta a probléma lényegét, amit úgy hívnak: kábítószer-fogyasztás.

Sudár Ágnes

„A döntés a gyerek kezében van, ő mondja ki, hogy akar-e szert használni. Esküdhet arra, hogy nem teszi, de ha ott van az éjszakában és kínálják, egyedül marad nemet vagy igent mondani." Egyszerű és nagyon igaz mondat, ami elhangzott tegnap a győri Bercsényi-középiskola tornatermében. Dr. Zacher Gábor, a budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője a diákoknak tartott előadást, nyíltan, egyenesen szólt a hallgatóihoz.

A bezzeg az én időmben szlogen semmit nem ér, a felnőtt generáció nagy részének fogalma sincs, mi az, ami most van. Hogy „egy telefon és az iskola előtt a cucc". Zacher azt mondja, fogadjuk el, hogy ebben a világban a fiatal az őslakos, a szülő pedig a betelepülő. Egy világ köztük a távolság. Ezt kellene áthidalni – elsősorban a szülőnek.

Miért használnak az „őslakosok" kábítószert? Mert divat. Mert nem mondhatja azt, hogy nem merem. Mert ez a kortársi minta.
A múlt héten még nem okozott bajt, szedjed csak. És most…?

Ő tudja, hogy nincsenek „csak egyek". A szerek megváltoztatnak, úgy, hogy abba nem tudunk beleszólni. A fő kérdés tehát a nemet mondás tudománya.

Dr. Zacher Gábor a győri Bercsényi-középiskolában nyíltan beszélt a drogokról. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Zacher Gábor a győri Bercsényi-középiskolában nyíltan beszélt a drogokról. Fotó: H. Baranyai Edina

A modern dizájnerdrogok olyan gyorsan jelennek meg, hogy az orvosszakma képtelen követni. A legutóbbi, halálos áldozatot követelő Facebook-tabletta is ilyen volt. Ez orosz rulett. A múlt héten még nem okozott bajt, szedjed csak. És most…?

És azt tudták, hogy a béka a szeme mögött olyan hatóanyagot termel, amely hallucinációt okoz? Ennek fényében nézzük meg azt a mesét, amelyben a királylány megcsókol egy békát, s az királyfivá válik... „Ez a klasszikus betépett hallucináció." A példák sorát hozta még fel Zacher Gábor, a gyerekek élvezték, de a végén rendre ott volt a mondat: „A hatást látjátok anélkül, hogy kipróbálnátok. Akkor minek kipróbálni?"
Mit hozhat a jövő? Tovább emelkedik a használók száma. Hacsak nem lesz divat az ellenkezője. Hacsak nem beszélnek nyíltan erről a családok, már a gyerekmeséknél. Vagy az iskolák. És a kortársak.
„Én senkinek nem tilthatom meg, hogy használjon kábítószert. Nincs ilyen jogosítványon. Nem is szeretném. Aki köztetek szeretne használni, használjon: nulla milligrammot. Akkor nem történik semmi. Máskülönben megváltoztok. Végleg. Nem kívánok mást: csak jó döntéseket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!