Ingatlanpiac

2023.09.16. 15:00

Nincs egyetértés a városi csok kivezetésének prognózisában

A szakértők egyik fele szerint visszaesést generál az ingatlanpiacon, a másik csoport szerint felfutást eredményez. Egy biztos – természetesen az adón és a halálon kívül –: valakinek igaza lesz.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény városi ingatlanokra csak az év végéig áll az érintettek rendelkezésére. Korábbi cikkünkben számtalan okot felsoroltunk arra, hogy miért érdemes igénybe venni még idén azoknak, akik ezzel a lehetőséggel egyszer – de! – élni akartak. Most annak próbáltunk utánajárni, miért nincs egyetértés abban, hogy mi fog történni az ingatlanpiacon a következő időszakban.  

A KSH által közzétett adatok szerint 2022-ben körülbelül 140 ezer lakás kelt el, idén pedig 100 ezer cserél majd összesen gazdát. Ez az utóbbi 10 év legalacsonyabb száma, állítja az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A szakember szerint a csok hitelek 56 százaléka városi, így a csok jelen formájában való 2024-es megszűnése miatt nagy hiány fog keletkezni a piacon. Persze azt is hozzátette, a módosítás miatt az év fennmaradó részében  az előrehozott vásárlások megnövekednek. Ami a probléma: ezt már belekalkulálták a 100 ezres számba. 

A Duna House szerdán publikált elemzése szerint az ingatlan- és hitelpiaci adatok alapján ki lehet jelenteni, hogy az idei második legerősebb hónap az augusztus volt, vagyis felfutóban van az ingatlanpiac. Bár hozzátették, a tavalyinál 16 százalékkal alacsonyabb a mértéke. de növekszik, és reális esélyt látnak arra, hogy közel azonos szintre tud felfutni az év végéig. 

Ennek némileg ellentmond, hogy idén az első félévben kiadott építési engedélyek száma 39 százalékkal elmaradt a 2022 első félévitől. Ami azt jelenti, a jövőbe vetett bizalom magas visszaesését mutat. Ráadásul a magas kamatok és az ügyfelek hiteltörlesztésre fordítható jövedelmének csökkenése miatt eleve kevesebb hitelt – fele annyit sem – vettek fel eddig ebben az évben az emberek. Hogy miért látja a másik tábor pozitívabban az év végi hajrát, nem tudni. Az biztos, hogy nagyon sokan kivárnak a városi csok esetén, remélve, hogy olcsóbbak lesznek az ingatlanok, a tulajdonosok viszont, úgy tűnik,  nem akarnak engedni az árból, csak ha ők is sürgető élethelyzetbe kerülnek.

Tény, hogy valami történni fog az utolsó negyedévben, és vélhetően a városi lakások esetében lesz elmozdulás, hiszen a ház árak annyit emelkedtek, hogy már nem férnek bele a csok kedvezménybe sem. De az hogy melyik szakértőtábornak lesz igaza, csak év végén fog kiderülni. 

Ha Ön szeretné még igénybe venni, nézzen szét az Ingatlanbazár oldalán, hogy ne maradjon le róla!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!