Közlemény

2023.07.22. 14:00

Jövő héten indul a roham az albérletekért

Egy percet se várjon az albérlet kereséssel! Most keressen albérletet vagy vegyen lakást, mert az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően sokkal nehezebb dolga lesz – hívja fel a figyelmet az Ingatlanbazár.hu.

MW

Illusztráció/ Jövő héten indul a roham az albérletekért

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ivanko80

Az egyetemi ponthatárokat július 26-án hirdetik ki, ekkor dől el, hogy hol fognak élni a felsőoktatásba bekerült fiatalok az elkövetkezendő években. 

Ezért ez az időszak minden esetben nyomot hagy az ingatlanpiacon, nemcsak a vásárlás, de a bérlés tekintetében is.

Az élénkülő érdeklődés a piacon drágulást eredményez, és ha ez nem lenne elég, augusztus végére már ez a szegmens szűkölködni is fog a kínálatban – hívják fel a figyelmet.

Happy,University,Student,And,His,Female,Friend,Walking,After,The
Illusztráció
Fotó: Drazen Zigic / Forrás:  Shutterstock

A szakemberek szerint abban az esetben érdemes gondolkodni a vásárlásban, ha biztosra vehetjük, hogy a gyermek abban a városban akar majd élni, ahova egyetemre megy, és rendelkezünk megfelelő mennyiségű önrésszel. Ellenkező esetben drágábbra jön ki a havi törlesztőrészlet, mintha csak bérelnénk az ingatlant. Ez annak köszönhető, hogy nagymértékben drágultak a hitelek és ez rányomta az ingatlanpiacra a bélyegét, hiszen többen keresnek albérletet, mint korábban. 

Mint már márciusban kiderült, a tavalyihoz képest jelentősen nőtt a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, így jóval több ember kezdi meg a tanulmányait szeptemberben az egyetemi városokban. 

Ráadásul pályakezdők is ebben az időszakban jelennek meg az ingatlanpiacon, vagyis idén különösen nehéz dolga lesz annak, aki olcsóbb, de jó albérletbe szeretne költözni. Míg egy pályakezdő már most tud albérletet keresni, addig egy felvételiző, ha nem biztos benne, hogy van helye az egyetemen, mindenképp megvárja a  július 26-át. 

A roham tehát jövőhéten indul 

– emelik ki.

Passing,A,Bunch,Of,Keys,To,A,New,Apartment,From
Illusztráció
Fotó: PawelKacperek / Forrás:  Shutterstock

További nehezítő körülményként említik, hogy a nyári időszakban idén jóval többen döntöttek a rövidtávú ingatlanbérbeadás mellett. Ezt a turizmussal magyarázzák, mivel ilyenkor nagyobb bevételre tehetnek szert rövidebb idő alatt a bérbeadók, mint a hosszabb távú bérbeadással. Ebben az inflációs időszakban ez nem egy elhanyagolható szempont.

Vagyis, sok jó minőségű kicsi lakás nincs is jelen az albérletpiacon, és hogy később megjelennek-e, egyelőre nem kiszámítható

 – mondják, majd hozzá teszik, hogy:

 az új ipari beruházásoknak köszönhetően a fővárosba és a nagyobb vidéki városokba megjelentek a cégek is mint bérlők, mert azzal, hogy a munkavállalóknak lakást bérelnek a toborzást könnyíti meg számukra.

A lakbérek emelkedése tehát borítékolható. Ebben az évben az összes bérbeadás figyelembevételével az országos átlagos bérleti díj 180 ezer forint volt havonta. Ugyanakkor jó tudni, hogy a nagy egyetemi városok albérlet árai együtt mozognak: 

Szegeden, Pécsett és Debrecenben egyaránt 140 ezer forint volt a havi bérleti díj eddig. Győr és Székesfehérvár ennél kicsit drágábban ment: 160 ezer forintos bérleti díj jellemezte mindkét várost. Budapesten pedig az elmúlt hat hónap bérleti díja átlagosan 236 ezer forint körül volt.

Mindezek fényében kijelentető, hogy ez csupa jó hír az eladóknak, mert most olyan mértékben lendül fel az ingatlankeresés – összegezték. 

További információk az Ingatlanbazar.hu oldalán találhatóak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!