Heti tudatos

2015.02.18. 16:48

Meghalt a kiskutya.

Ha ajándékba kapunk egy kiskutyát, vagy veszünk magunknak, mindenképpen különleges esemény az életünkben. Akaratlanul, vagy éppen akarattal tervezgetünk vele. Milyen jó lesz nagyokat sétálni tavasszal...amikor a hosszú hideg téli napokon a lábunkhoz kucorodik, és nem leszünk egyedül. Megvásárolunk neki hirtelen mindent! Fekhely, játékok, finom falatok, esetleg még cukkancs ruhát is kap. Nagyon tudnak az emberek lelkesedni érte. De nagyon sokan csak az elején…A kiskutya elkezd nőni, és már nem olyan édibédi. Bizony már foglalkozni is kell vele. Kijönnek a negatív tulajdonságai is, amiket vagy el bírsz viselni, netán a legjobbat kihozni belőle, vagy nem, és csak elfogadod. Vagy éppen azt sem. Rosszalkodik...bepisil...összehányja a szőnyeget...szétrágja a bútorokat…A gazda pedig fogja, kidobja a kiskutyát akivel előzőleg annyi terve volt, mert így egyszerűbb mint szenvedni vele. A kiskutya fázik, éhes, szomorú, és végül...meghal. Mert nem törődött vele az az ember aki pedig az elején önszántából döntött úgy, hogy kell neki. És, hogy mi köze ennek a halott kiskutyának a pénzügyeidhez? A végére megérted.

Alapvetően kétfajta pénzügyi szakember létezik. Ördögi logikán indulva akit érdekel az ügyfél, és akit nem. Az „akit nem” kategóriának is 2 alfaja van. Az unott, és a kapzsi. Az unott egy alkalmazott, ül a bankban vagy biztosítónál, és alig várja, hogy leteljen a munkaideje. Az általános tájékoztatásokat talán elmondja, lehetőleg úgy, hogy semmit se érts belőle, extra szolgáltatást, segítséget már ne várj tőle. A kapzsi fajta ügynök, vagy „pénzügyi tanácsadó” az, aki az életét nem hosszútávon ebben a szakmában képzeli el, és bármit képes behazudni neked, amit rendszerint elhiszel, mert nem nézel utána, és nem kérdezel eleget. Ők azok, akik egy gyors pénzverdének nézik a céget ahol vannak. Nekik rövid idő után már nem él a számuk, nem tudsz kapcsoltba lépni velük, és biztos, hogy nem érdekli őket a problémád. Ezek teljesen valós tények, de így van ez minden szakmában. Vannak jó autószerelők, „rosszak”. Van jó tanár, „rossz” tanár. És most nem sorolnám fel az összes létező területet, mert mindegyikre rá lehetne húzni. Akit érdekelsz, értelem szerűen az ő ellentétük.

 

 

Itt stoppoljuk is le ezt a történetet, és válaszolj meg két egészen egyszerű kérdést. Az orvos hívogat téged, hogy menj kontrollra? Ha nem mész el, és emiatt valami bajod lesz, kit hibáztatsz? Biztos, hogy nem az orvost, hanem önmagadat, hiszen te nem mentél vizsgálatra. Akkor a pénzügyeidben ez miért nem így van? Miért zengenek fórumok hanyag ügynökökről, „csalókról”, akik deszemetek, mert átvertek téged? Ez kinek a felelőssége? Kinek a felelőssége az, hogy nem olvasod el az ajánlatot, és sokan ha megkapják a hivatalos kötvényt akkor is olvasatlanul a szekrénybe dobják a többi papír közé, és örülnek ha alkalom adtán megtalálják. Ha egyáltalán megvan….Kinek a felelőssége az, ha nem értesz valamit, de nem kérdezel vagy nézel utána mielőtt bármilyen döntést meghozol, bármit aláírsz?

 

 

Tegyük tisztába, hogy a legtöbb üzletkötő ( szinte minden esetben) azért kapja a pénzét, a jutalékát, hogy ott akkor kimennek hozzád, tájékoztatnak, elrendezik az adminisztrációt, de nem azért, hogy után kezeljék kéretlenül a dolgaidat, és a pénzedet. Megint csak gondolj vissza az orvosra...Elmész egy privát rendelésre, kifizeted a pénzt, hívogat téged a szakember utána? Nem. Te hívod fel, ha kérdésed, vagy problémád van, és esetleg újabb időpontot kérsz. És itt védeném meg a „házaló” ügynököket is, és nyitnám fel azoknak a szemét, akik „ilyen munkát ugyan nem végeznek”. Ez csak is azért alakult így ki, mert az ügyfelek kényelmesek. Az ő elvárásaikra van szabva a legtöbb pénzügyi rendszer, hogy ne kellejen nekik bemenni irodákba, hanem kötetlenül otthon, a saját ráérős idejükben intézzék ezeket a dolgokat. Nehogy azt gondolja bár ki is, hogy üzletkötőként mennyire kényelmes mászkálni reggeltől estig, sok esetben sokkal egyszerűbb lenne mindenkinek egy irodában ülni.

 

 

Egy nagyon egyszerű példa a csapatunkból. Pár hónapja volt egy ügyfelünk, aki nem velünk, de még 6 évvel ezelőtt kötött egy megtakarítást, és most megkért minket, hogy nézzük át, mert eddig nem foglalkozott vele. Egy egész jó programja volt, de ennek ellenére a pénze -40% ban járt….Akkor, hogy mondhatom azt, hogy ez egy „jó program”? Pontosan úgy, hogy semmi mást nem kellett volna tenni, mint évente 1x-2x alapot váltani. De annyit mindenképpen megtenni, hogy bemenni a biztosítóhoz vagy felhívni az akkori üzletkötőt és rákérdezni. Mivel ez nem történt meg, ezért senki más nem volt a hibás érte mint ő magam.

 

 

Sokszor halljuk...”Befizettem egy csomó pénzt, és nem kaptam vissza annyit amit beletettem! Rosszak ezek a programok! Nem éri meg!”

Ilyenkor a kérdéseim:

hány éves a program? 10-15-20...stb...és mennyi idő után vetted ki? A válasz általában az, hogy nem fizették végig a programot, tehát „megszegték” a szerződést aminek ára van, általában visszavásárlási táblázatok formájában. Ha visszatérek a kiskutyára, akkor ezen a példán folytatva, ebben az esetben a kutyus nem is az elhanyagolásba halt bele, hanem egyenesen megölted . Pedig ezzel a pénzel is voltak terveid amikor megkötötted a szerződést ugye? Akárcsak a kiskutyával amikor megvetted.

De így, hogy tervezed a vagyon építést? ( vagyont minden esetben a jelenlegi anyagi helyzetedhez értsd)

 

Valamint, a következő dolog amit kérdezni szoktam az ügyfelektől, hogy hányszor váltottak alapot a program alatt. Válasz általában: mit? Kell?

Igen bizony….kell. Még egy mezei bankszámlát is érdemes felül vizsgálni évi legalább 1x, nem beszélve egy megtakarításról, vagy befektetésről. Kell, hogy időt szánj erre. Mert ha évi pár órát sajnálsz rá, akkor bizony sokkal többe fog kerülni neked.

 

 

Tehát:

ha van bármilyen pénzügyi szerződésed, amire évek óta rá sem néztél, kérdésed van, vagy csak nem vagy benne biztos, hogy minden stimmel, mielőbb keresd meg az üzletkötőt, a bankot, biztosítót, céget ahol csinálták neked, vagy nézesd meg egy független szakemberrel ( mondjuk velem :) ), mert ha ezt nem teszed meg, és később baj lesz ( vagy már most is az van, csak nem tudsz róla, ami mondjuk sanszos ha régóta úgy fizeted, hogy soha senki nem nézte meg) azért senki más nem lesz a felelős kizárólag csak te, és akkor bizony hiába hibáztatsz bárkit, csak önmagad csapod be!

 

 

Amikor úgy gondolod tudatosan „vert át valaki”, nem biztos, hogy így van...sajnos sok esetben a fejétől bűzlik a hal. Nem biztos, hogy rossz üzletkötővel találkoztál, nem egy példa volt rá, hogy még ő saját maga sem tudott róla, hogy megvezette az embereket. Mert őt magát is átverték azzal, hogy az oktatásokon nem mondtak el neki mindent, így hiszékenyen azt hitte még jót is cselekszik. Sajnos az oktatások minősége nem minden esetben kielégítő, és akkor még finom voltam. Érdemesebb az adott cég, vagy ügynök vezetőivel, főnökeivel elbeszélgetni ha bajba kerültél, és meg vagy róla győződve arról, hogy szándékosan hazudtak neked. Ilyen lehet például amikor nem tudtad a programod költségeit, vagy éppen a futamidejével nem vagy tisztában. Azért azt ugye tudjuk, hogy sehol nem kezelik ingyen a pénzünk? És ez így rendben is van. Érdemes átgondolni ha a biztosító, vagy a banki termékek ellen vagy, hogy inkább legyen 1-2% pluszod, vagy tartod a párnában, és a pénzromlás mínuszba kergeti? ( vagy totális nullába ha ellopják )

 

 

A következő „hiba” amit elkövethetsz ha rossz tapasztalatod volt egy céggel, hogy az egészre rámondod, hogy ez pocsék! Ők „csalók”! Azért mert egy emberrel nem voltál elégedett, még nem jelenti azt, hogy minden ott dolgozó ugyan olyan. Ez intelligencia kérdése. És ennek a ( pénzügyi) intelligenciának a hiánya, sok valóban felkészült és korrekt szakembert keserít meg, mert sémákat húzol rá. Ha veled, a te szakterületeddel ezt tennék, és téged is beállítanának a sorba más negatív példája miatt, te mennyire örülnél neki? Nem titok az, hogy sok jó szakembert veszít a szakma emiatt, tehát légy megfontoltabb te is.

 

 

Teljesen mindegy, hogy mit nézünk az életben...a párodat, az emberei kapcsoltaidat, családot, barátságot, szerelmet…. a munkádat….kiskutyát, kiscsibét, sündisznót, kakadut...virágot, fát...tücsköt, bogarat...bútort, autót...a hajad..a ruháid...a pénzed! Ha nem foglalkozol vele, elhanyagolod, és csak az elején vagy lelkes, de később az sem jut eszedbe, hogy ránézz, akkor vége. Meghal, tönkremegy, elromlik…. Ahogy a szerelmed nem fog veled maradni ha nem kap tőled kedvességet, odafigyelést, inkább választ mást, úgy bizony a pénzed is elvándorol! Megéri? Lehet, hogy túl sokat veszítesz, pedig csak minimális törődés kellene. Persze csak akkor, ha terveid vannak vele, és akarod. Ha nem..engedd el. De utána ne hiányold, és ne hibáztass mást!

 

Borítékokat megvettétek már? Ha nem, van még pár nap :)

 

 

Előző bejegyzés:

https://www.kisalfold.hu/blog/heti_tudatos/barmi_lehetsz_ami_csak_akarsz/194/4392/

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/pages/Heti-tudatos/1067201513306003?pnref=story

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!