Heti tudatos

2015.02.23. 21:40

Elő a borítékokkal!

Amennyiben kezdő beosztó vagy mindenképpen fontos, hogy a tortát kis szeletekben edd meg. Ha habzsolni próbálsz egy idő után megfekszi a gyomrod, hányingered lesz, és biztos hogy elmegy a kedved tőle egy életre. Ellenben ha átesel a ló másik oldalára, és egy falatnyi élvezetet sem engedsz meg magadnak fennáll a veszélye, hogy amikor szeretnéd, már nem lesz lehetőséged rá.

 

Tudtad, hogy a költött pénzed 10% olyan pénz, ami úgy megy el, hogy észre sem veszed? Felváltod a tárcádba, és pikkpakk semmi nincs belőle. Hiába próbálod visszavezetni mire költötted, képtelen vagy emlékezni ha nem írod tételesen és pontosan a kiadásaidat. Viszont egyértelműen ez az az összeg, ami alapvetően nem hiányozna a családi költségvetésből ha elvileg nem lenne...Mert enélkül is meg tudod oldani a havi költekezést. Ha nem hiszel nekem, bebizonyítom, hogy ez bizony így van.

 

 

Miután elkészítetted a költségvetést amit előzőleg megbeszéltünk, és leírtam azt, hogy mivel tudsz szinte azonnal pénzt spórolni, jöjjön egy kisebb trükk amivel szó szerint vagyonokat takaríthatsz meg. A „Boríték” módszer! Bélyeg ugyan nem kell rá, mert ezt képletesen szólva sem adhatod fel. :) Annyi borítékot állíts hadba amennyire szerinted szükséged van, ez mindenkinek egyéni. Hiszen például valakinek van hobbija, van akinek nincs. A borítékokra különböző kategóriákat írunk.

 

Pl:

- Bevásárlás

- Benzin költség

- szórakozás

 

 

 A bevásárlás kategóriába a minden nap használatos dolgok tartoznak. Élelmiszer, tisztító szer, tisztálkodó szer, ha például baba van, úgy az ő „felszerelése” is, mondjuk pelenka. A költségvetés alapján már tudjuk mennyit költünk rá havonta. Benzin egyértelmű, a szórakozás kinek mi. Mozi, étterem, színház, akár fitnesz terem, sport bérlet stb.

 

És ide egy döbbenetes információ. Egy család az aktív dolgozó évek alatt ( mondjuk 40 év alatt), több lakás árát is elkölti a „bevásárlás” kategóriára. Számold csak ki mennyit költötök havonta, és szorozzátok meg 40 évvel. Sokkolni fog a szám. Az a célunk most, hogy ebből ( is ) lefaragjunk minimum 10% ot, amiért alapvetően nem kell lemondani semmiről, mégis ha kiszámolod 40 év alatt sok sok millió!!!! Ft. Jól jöhet mondjuk a nyugdíjas éveidre.

 

 

Ahogy megvan a család össz bevétele ( fizetések, gyes, gyed stb…) borítékonként különítsük el az összegeket, ha kártyát használnak többet, akkor lehet „virtuálisan” is, akár egy füzetbe vezetni.

 

Hogy nézzen ez ki?

Ha bevásárlásra mondjuk 100.000 Ft költünk / h, akkor tegyük bele a „Bevásárlás” jelzővel ellátott borítékba a 100.000 Ft ot. Ha a benzin 30.000 Ft/ h, akkor azt a pénzt az „Benzin” borítékba. Ha szórakozás mondjuk 20.000 Ft, azt is különítsük el.

 

Majd vegyünk kézbe egy külön ”szűz” borítékot, és írjuk rá: +10%. A bevásárlás borítékból tegyük át a 10% ot ebbe. Majd menjünk végig minden egyes borítékon, és kurtítsuk le a az összegeket 10% al. Ha csak ezt a hármat nézzük, akkor kezdésnek 15 000 Ft kell, hogy legyen itt. Az egy évben 180.000 Ft megtakarítás. 10 év alatt, 1. 800.000 Ft. Az említett 40 év alatt több mint 7 millió!!! forint. Csak ezen a 3 példán. És akár több kategóriával is megcsinálhatod. Ha képes vagy hónapokig ezt végigvinni, akkor alkalmas vagy rá, hogy akár egy megtakarítást elindíts magadnak. Még ha nem is havi 15.000 Ft al, akár 10 el. De már akkor is elmondhatod, hogy igen is van félretett pénzem! Igen is van, vész tartalékom bármi lesz!

 

Ha a fene fenét eszik is, mostantól ezekből a 90% okból kell kijönnöd. Figyelj rám: MEG TUDOD CSINÁLNI! Nincs szükséged minden jajj de jó akciós termékre. Nincs szükséged arra, hogy minden fránya csippcsupp ügyre elővedd az autót! Igen. A tét elkezdődött. Senki másnak, csak saját magadnak bizonyítsd be, hogy képes vagy ellenállni megannyi kísértésnek. ÖNKONTROLL!

Nyilván nem azt írom ha éhen halni készülsz se nyúlj hozzá a +10% os borítékhoz, itt nem az a cél, hogy szenvedj, hanem, hogy a spórolás kényelmes legyen és élvezetes. De jegyezd meg! Ez a boríték NEM arra van, hogy elköltsd, hanem arra, hogy elkezd vele a vagyon építésed.

 

 

Ha van „kedved”, ami célszerű, csinálhatsz egy különleges boríték kategóriát is. Említettem már nektek, hogy vannak olyan események amire nem költünk mindig. Névnap, karácsony, szülinap, gyerekeknek tábor stb. Ezek a plusz kiadások ha bejönnek nagyon meg tudják terhelni abban az időszakban a családi költségvetést. Ha el akarod kerülni azt, hogy megint padlóra vágja adott hónapban a pénztárcádat, minden hónapban egy bizonyos összeget tegyél ezekre félre. Így a sok kicsi sokra megy elven nem egyszerre vered magad nagy kiadásokba. A mennyit tegyek erre félre / h mértékét csak te tudod meghatározni, ha kiszámolod ilyenekre sacc mennyit költesz egy évben, és azt lebontod hónapokra.

 

A következő alkalommal még egy 10% megtakarítós ötletet be fogok mutatni nektek, és hamarosan azt is, miért nem élhetsz azzal a kifogással, hogy ez nem megy.

Figyelj rám: MEG TUDOD CSINÁLNI!

 

 

 

 

Előző bejegyzés:

https://www.kisalfold.hu/blog/heti_tudatos/meghalt_a_kiskutya/194/4398/

 

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/pages/Heti-tudatos/1067201513306003?pnref=story

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!