Heti tudatos

2015.02.16. 20:35

Bármi lehetsz ami csak akarsz?

Hétköznapi motivációnak tűnhet, hogy bármi lehetsz ami csak szeretnél. Hiteltelenül, elcsépelten hangzik néha, és ha nem tapasztalod a saját bőrödön, akkor valóban sablonos dolgok ezek, amit soha nem tudsz átérezni, átélni igazán. Csak másokat figyelsz irigykedve, és azt mondod...mert neki szerencséje volt! Nem, talán csak tett érte, így bármi... az lehetett ami akart!

Én nem hiszek a szerencsében. Maximum a sorsban. Hogy mennyi közöm volt a pénzügyi szakmához? Semmi. Nulla. Soha nem is érdekelt, soha nem is foglalkoztam vele, soha nem is erre készültem. Ha valaki akkoriban, a most már alap fogalmakat említette nekem, csak néztem rá nagy szemekkel, hogy mégis mi a fenéről beszél? Évekig a szépségiparban dolgoztam, először kamera előtt mint modell, majd mögötte mint szépítő. A skatulyázástól én sem menekültem meg, mint oly sokan. A modellek azért élnek a kinézetükből, mert buták!- gyakran halljuk ezt.... A rossz tapasztalatok, netán az irigység? Ki tudja.

Tény, hogy mára már minden „kislány” egy kicsit modell, mert készült róla 1-2 kép, akár önjelölt fotósok által, de azért ez valójában nem ilyen egyszerű. Én nem elsősorban a kinézetemből éltem, hanem a mozgásomból, amit akkoriban rendkívül jól tudtam kamatoztatni. Nem így születtem én sem, de azért már senki nem veregetett vállba- nem mintha elvártam volna-, hogy előzőleg gyerekkorom óta hány tánc órát izzadtam végig kitartóan. Hiába látszik egy csillivilli klassz világnak a szépségipar, az árny oldalain kívül nekem egy idő után volt még egy súlyos problémám. Úgy éreztem ennél sokkal több van bennem, nem tudok mindent kiadni magamból amit szeretnék,. Sokaktól eltérően én korszakot akartam zárni, és egy teljesen újat nyitni, de fogalmam nem volt róla, hogy mégis merre induljak tovább. Aztán a sors, de nevezze ki minek szeretné, egy olyan helyre sodort, ahol sokkal többet kaptam mint azt bárki is elsőre gondolná. Vagy én gondoltam volna valaha is... :)

És bár ez sem egy gondtalan világ, sőt…. mégis tökéletesen megváltoztatott mindent, és örökre hálás leszek a teremtésnek, hogy így alakult az életem. Még annak ellenére is, hogy sok szakmabeli „kollégával” egyáltalán nem értek egyet semmilyen szinten. Hiába próbáltam egy időben megadni az esélyt, és az ő szemüvegükön keresztül nézni a dolgokat, mindig megmaradtam annak aki voltam / vagyok. Egy „túl” őszinte embernek. De a „túl” szó mint olyan, ebben a vonatkozásban nem is szerepel a szótáramban. Valaki vagy őszinte vagy nem.

 

 

 

Miután hoztam egy döntést, hogy emellett teszem le a voksom, sok nehéz pillanatom volt, és van a máig is. Az egyik nagyon rossz élményem ami a mai napig elkísér, amikor még az elején reggel 11 től, este 11 ig oktatáson ültem, a végére olyan fáradt voltam, hogy kb az agyam elkezdett kijönni a szememen, és másnap az ügyfél közölte velem, hogy én nem vagyok tanácsadó, „csak egy ügynök”, akikkel ő nem tárgyal... Valamint ott volt a másik oldal is igen gyakorta, hogy egy exmodell, vajon mit érthet ilyesmihez? Néha összetörtem...Ezért tanulok ennyit? Ezért szánok ennyi időt és energiát az egészre? Két lehetőségem volt. Vagy elfogadom amit mások „kiabálnak”, és bemegyek a „sarkiboltba”, talán egy kenyér eladás erejéig bíznak bennem ha már máshogyan nem, vagy bebizonyítom azt, hogy ezek a sémák butaságok, és aki kitartó bármit képes elsajátítani. Tanultam, rengeteget olvastam, évek teltek el, és bizony hosszú, nehéz volt az út aminek soha nem lesz vége, hiszen a fejlődés folyamatos, de legalább ma már eljutottam addig, hogy sablonokat elhagyták. Bár a távolabbi ismeretségi körömben a legtöbben csak csendben figyelik a ténykedéseimet, de legalább ..már csendben. Sokszor fel akartam adni, de végül is mi értelme lett volna? Ehhez van / volt kedvem, és kezdhettem volna előröl valami mást. Miért? Mert volt aki nem bízott bennem? Nah bumm….a legnagyobb hiba amit ebben az életben elkövethetsz, hogy másokkal foglalkozol, és nem a saját dolgodat teszed. Azok a „mások”, akik le akarnak beszélni bármiről amivel speciel ők nem értenek egyet, nem ülnek majd ott az utolsó pár óráidban...és te is pontosan tudod, hogy sosem fognak bocsánatot kérni tőled azért, hogy elszúrták az életed. Amit valójában te magad tettél, mert a szíved helyett az ő a negatív gondolataikat hallottad csak meg. Addig addig beszélték tele a fejed, mígnem megtörtél, és boldog ugyan nem vagy, de legalább beállt a sorba. Hát ezt akarod? Így akarsz majd visszaemlékezni? Kétlem! Fogd fel végre amit Buddha mond: Az a baj, hogy azt hiszed van időd! De nem tudhatod van e... Soha! Ezért nem kellene végre úgy élned, ahogy te szeretnél?

Igen. A napokban kicsit szentimentális vagyok, de ez a „lelkizős szöveg” nem áll annyira távol a racionális világtól. Hidd el, jól megfér egymás mellett benned is, ahogyan bennem. Ehhez viszont az kell, hogy ébredj fel végre, és hidd el azt, hogy minden a Te a döntésed az életedben, a pénzügyi helyzeted változása is!

 

 

 

Ezért remélem, hogy mára már meghoztad a döntésed, és helyesen gondolom, hogy megtetted az első lépést, azaz megcsináltad a költségvetésed az instrukciók alapján. ( amennyiben nem, vagy csak lemaradtál róla, a bejegyzés alján megtalálod az ehhez tartozó írást) Itt három dolog történhetett. Az első, hogy minden stimmel, a második, hogy fogalmad sincs mert nem tudod mire mennyit költesz, és a harmadik, hogy semmi nem stimmel. Eddig azt hitted pontosan tudod a kiadásaid, de a táblázatod alapján most azt látod, nem tudod hova megy el a pénzed, mert a bevétel-kiadás egyáltalán nincs összhangban. Volt olyan ügyfelem akinek konkrétan havi 50.000 forint ment el úgy a semmibe, hogy fogalmuk sem volt róla hol van, mire költik. Még csak azt sem lehet mondani, hogy átlagon felül élt a család, egyszerűen nem figyeltek oda. Nyilván ez azét nem egy gyakori eset, de még 10-20 ezer forintot is meg lehet érezni. Itt a harmadik kategóriánál van a legnagyobb baj. Majdnem biztos, hogy szükséged van szakemberre, de futhatsz pár kört, hogy meglásd önnönmagadtól képes vagy e kijönni a csapdából. Aki be tud mászni, az ki is tud jönni, de ha nagyon nem megy, vagy csak lusta vagy „szenvedni”, esetleg nem akarsz tovább várni, javaslom jelentkezz valamelyik elérhetőségemen és segítek.

 

„Házi feladatok”:

 

A második, és a harmadik kategóriába tartozó emberek gyűjtögessék továbbra is a blokkokat, szorgosan írják a kiadásaikat, mert így egy idő után összeáll az a bizonyos kép.

 

Ami mindenkire vonatkozik, az egy kis „játék”, aminek viszont a későbbiekben komoly tétje van. Üljön le a család minden tagja a hónap végén, és nézzétek át mit vásároltatok. Garantáltan nem egy olyan dolog lesz, amire nagyon nem volt szükségetek, sőt! Még csak hiány éreztet sem okozott volna ha nem veszitek meg, egyszerűen csak jó alanyai voltatok a fogyasztói társadalomnak. A következő hónapban ezáltal már sokkal megfontoltabbak és tudatosabbak lesztek, mert akarva akaratlanul eszetekbe fog jutni, hogy erről vagy arról a termékről volt szó, és most biztos, hogy kell? Ezeket a „megbeszéléseket” szükségszerűen csináljátok hónapokig, mert bár hihetetlenül hangzik, de komoly előre lépéseket tudtok tenni. Különösen javasolt olyanoknak, akiknek kamasz gyermekei vannak, mert ez még a pénzügyi nevelés kategóriába is belefér.

 

Két dologgal tudtok még szinte azonnal pénzt „találni”. Érdemes időről időre megnézni, vagy megnézetni a telefon, internet, tv előfizetéseket. Az ügyfelek lojalitását a cégek próbálják díjazni akciókkal, egyéb kedvező díjcsomagokkal, Ne sajnáld az időt rá, menj be, kérdezz rá, mert akár több ezer forint maradhat a zsebedbe ezzel.

 

Ugyan ez igaz a pénzügyi szerződéseidre is. Mi számít „pénzügyi” szerződésének? Bankszámlák, megtakarítások, biztosítások ( lakás, élet, baleset stb..), szinte minden banki, biztosító termék ide tartozik. Egy egyszerű bankszámlán, lakás biztosításon is sok pénzt tudsz megspórolni, nem beszélve egyéb más termékekről. Érdemes mindent átnézetni szakemberrel, mert lehet, hogy tud neked jobbat ajánlani. Akár olcsóbbat, akár ugyan azért a pénzért amit most fizetsz több funkciósat. Miért ne te magad intézd? Ha biztos vagy benne, hogy a rengeteg biztosító, a sok száz banki ajánlat között ki tudod választani a számodra megfelelőt árban, összetételben, akkor….nagy az esély rá, hogy tévedsz. Nincs ennyi időd, sem ennyi energiád erre. Lehet ugyan találni kiváló kalkulátorokat a neten, de ha nem vagy a pénzed ellensége, akkor igen is rászánsz pár órát, hogy ne járj úgy, mint sokan, akik például a kötelezőjüket az egyik internetes oldalon intézték, majd amikor kijött a csekk meglepődve tapasztalták, hogy az összeg jóval több volt, mint amit ott kiszámoltak. A kényelemnek néha komoly ára van. Egyébként sem szabad hosszútávon egyetlen egy pénzügyi szerződést sem magára hagyni, még a legapróbbakat sem, nem beszélve a befektetésekről, megtakarításokról. Erről bővebben a következő alkalommal írok nektek.

 

De addig is...szerezzetek be 5 borítékot, mert hamarosan érkezik a következő trükk amivel még hatékonyabban rendbe tehetitek a pénzügyeiteket!

 

 

Előző bejegyzés:

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/pages/Heti-tudatos/1067201513306003?pnref=story

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!