Heti tudatos

2015.02.25. 15:13

A lusták spórolása!

Amennyiben macerásnak találod a múltkori borítékos módszert, és egyszerűen a fejed hátsó részébe van ásva a valamit valamiért elv amit képtelen vagy előszedni, akkor ezennel adok neked egy választási lehetőséget, de előtte „beszélgessünk”….

Tévesen hiszed azt, hogy amit megkeresel az a te pénzed. Az emberek itt tévednek el legelőször, ezáltal már az elején súlyos hibát vétenek a pénzügyeikben. A kereseted NEM tiéd. A boltosé akinél ott hagyod. A cipészé, az asztalosé, a butikosé, és stb. Dolgozol, dolgozol, dolgozol akár egy rabszolga, mindenki másnak fizetsz, csak saját magadnak nem. Neked nem jár jutalom? Neked magadnak nem jár a tényéleges fizetés? Tudom...ebbe így te bele sem gondoltál, és most világlott ki, hogy valóban mindenki más többet kap a saját pénzedből mint te magad.

 

 

El vagyunk ájulva a modern kütyüktől, a hiperszuper fejlesztésektől, de azt, hogy a vagyon építésnek szabályai vannak, azt, hogy saját magadnak kell előszór fizetést adnod, még Babilon népe is tudta, ismerte. És te, a mai modern élet hétköznapi harcosa nem…Azért ez döbbenetes nem?

De amit mindig írok neked….VÁLTOZTASS MÉG MA!!!

 

 

Alapvetően kétfajta ember létezik. Az egyiknek megvan a havi költése, aztán hó végén ha marad valami félreteszi, ha nem, nem. Persze ez az embertípus általában ha 5000 Ft-ja is marad, akkor is elkölti valamire, addig biztosan nem nyugszik...És majd a jövő hónapban kezd el takarékoskodni..elvileg...gyakorlatilag persze soha.

Aztán van a másik fajta ( ebből a kevesebb), akik a hónap elején félretesznek minimum 10% ot, és a maradék 90 et osztják úgy be, hogy hiányt semmibe ne szenvedjenek, mégis legyen félretett pénzük amivel vagyont képeznek maguknak.

 

 

Az előző bejegyzésben azt taglaltuk, hogy tudsz ebből abból lefaragni 10% ot, ezáltal évek alatt több milliós pénzügyi előnyre szert tenni. De ha egyszerűsíteni akarod a történetet, akkor tedd meg egycsapással! Megvan a havi bevétel. Nem csak a munkahelyi fizetésed, hanem a család össze bevétele. Családi pótlék, gyes stb. Az össz bevétel mondjuk 300.000 Ft. Ennek a 10% át azonnal a hó elején tedd el a +10 % os borítékba! Ha úgy tetszik, ezzel a pénzzel adtok fizetést saját magatoknak. A 90% ot, viszont kategóriák szerint oszd be, mert egyébként ugyan úgy átláthatatlan lesz mint eddig, és így nagy lesz az esély rá, hogy többet is félre tudsz tenni mint 10.

Akinek hitele, vagy adóssága van, annak kicsit nehezebb a helyzet, mert a nagyságától mérten a bevétel 60-70% ból kell rendezni a mindennapi költségeket.

 

A szabály most is érvényes. Ha hónapokig képes vagy félretenni a pénzed 10% át, úgy, hogy nem nyúlsz hozzá, akkor alkalmas vagy rá, hogy egy részét, vagy egészét befektesd, kamatoztasd. Idővel ebben is a segítségedre leszek, hogy a számodra, a te embertípusodnak, mi a legmegfelelőbb megtakarítási módszer, de egyelőre még csak az alapoknál tartunk.

 

 

És most lenne egy rossz hírem azoknak, akik azt mondják…:így is alig birok kijönni a pénzemből, hogy tennék még félre minimum 10%ot????

Nokéremszépen...a következő hetekben azzal fogunk foglalkozni, hogy ezt gyakorlatiasan, egyszerűen, hogy is lehet megvalósítani! Nyakunkon a hónap eleje! Soha jobb alkalom, hogy elkezd a programot! Költségvetés összeírása, borítékok beszerzése, megírása, pénz szétosztása, az agyadban tudatos-pénzhasználó vagyok ON gomb bekapcsolása! Egyelőre ennyi a dolgod, a neheze még csak most jön. :)

 

 

 

Előző bejegyzés:

https://www.kisalfold.hu/blog/heti_tudatos/elo_a_boritekokkal/194/4404/

 

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/pages/Heti-tudatos/1067201513306003?pnref=story

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!