Labdarúgás

2024.03.02. 09:03

Győzelemmel debütált 55 éve a Rába ETO név

Jeles dátum volt az ETO életében 1969. március 2. Ezen a napon szerepelt az NB I-ben először Rába ETO néven a labdarúgócsapat.

Papp Győző

Korsós István elől itt ment a dunaújvárosi kapus.

Az 1968. év végi egyesületi közgyűlésen hozták nyilvánosságra, a jövőben ez lesz a klub új neve. 

Valószínű, az akkori döntéshozók sem gondolták, hogy ezzel egy korszakos brand alapjait rakták le. Labdarúgásban a Rába ETO különösen a Verebes-korszakban vált fogalommá, akkor kapta meg az igazi fényét. 

Az 1969-es idény nyitányán – abban az évben utoljára naptári év szerint rendezték a bajnokságot – a Rába ETO a Dunaújvárosi Kohászt fogadta még a régi vagongyári pályán. 
Az időjárás Győrött nem volt kegyes a bajnoki rajthoz. A mérkőzést megelőző héten dolgos kezek sokasága szorgoskodott az ETO-pálya játékterének jobbá tétele érdekében. Vasárnap reggel aztán előbb eső, majd havas eső áztatta a gyepet. Marton László játékvezető azonban rövid vizsgálódás után kijelentette: „Kissé csúszós és mély a pálya, de játékra alkalmas.” 

Győrött ragyogó gólok sorát láthatták a szurkolók az évadnyitó mérkőzésen. Már a hetedik percben zörgött a dunaújvárosi háló: Stolcz jobb oldali beadása után Somogyi balról visszatette a labdát, és ebből Stolcz közelről a hálóba passzolt. 1:0. A következő dugó előkészítése Keglovich nevéhez fűződött. Az előretörő szélső hátvédet csak az ötödik dunaújvárosi védő tudta szerelni, de Oláhról a labda a kaputól 25 méterre levő Somogyihoz került, aki óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba. 2:0! A 40. percben Stolcz remek beadását Korsós tizenegy méterről, nagyszerű csúsztatott fejessel küldte a jobb alsó sarokba. 3:0. Ezt az alakítást a dunaújvárosi Somogyi az 50. percben ugyanarról a helyről megismételte. 3:1. Az 51. percben Keglovich lövése Aczél kapus füle mellett vágódott a hálóba. 4:1. 
Mészáros József, az ETO edzője boldogan nyilatkozott a lefújás után: 

Színvonalas mérkőzésen, különösen az első félidőben, igen jól játszott a csapat, örvendetes volt a jó összteljesítmény, a kifogástalan erőnlét. Úgy érzem, megérdemelten nyertünk.

Jegyzőkönyv

Rába ETO–Dunaújvárosi Kohász 4:1 (3:0) 

Győr, 7000 néző. V.: Marton.

Rába ETO: Tóth dr. (Földes, 75.) – Keglovich, Orbán, Kiss, Izsáki – Nagy, Somogyi J. – Stolcz, Varsányi, Korsós, Magyar. Edző: Mészáros József.

Dunaújváros: Aczél – Formaggini, Oláh, Ruppert, Csepecz – Somogyi S., Nagy E. – Kovács, Csörgő (Mihály, 68.), Végh, Tatár. Edző: Palicskó Tibor. 

Gsz.: Stolcz (7.), Somogyi J. (25.), Korsós (40.), Keglovich (53.), ill. Somogyi S. (50.).

 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában