Női kézilabda

2024.01.06. 20:06

Bajnokok Ligája – Egy híján húsz góllal győzött a Győri Audi ETO KC a svéd bajnok ellen

Az év első BL-mérkőzésén 39–20-as sikert aratott a svéd Sävehof felett a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata.

Kisalföld.hu

Oftedalék (zöldben) átgázoltak svéd ellenfelükön.

Fotó: Krizsán Csaba

Audi-ETO–Sävehof 39–20 (19–7)

Győr, Audi-aréna, női Bajnokok Ligája-mérkőzés, A csoport, 9. forduló, 4285 néző. V.: Weijmans, Wolbertus (hollandok).

Audi-ETO: SOLBERG – GYŐRI-LUKÁCS 4, KRISTIANSEN 6, OFTEDAL 3, Brattset Dale 5, Haugsted 2, Szöllősi-Schatzl 3. Cs.: DUIJNDAM (kapus), Gros 3, Blohm 3, Nze-Minko 3, Hovden 1, De Paula 1, Broch 1, Rju 2/1, Farkas J. 2. Edző: Ulrik Kirkely.

Sävehof: Linder – Sembe 3, Koppang 3, Mihailovic 3, Blomst, L. Jensen 1, Mellegard 3. Cs.: Bundsen (kapus), Granat. Stankiewicz, Karlsson 4, Kylberg 1, C. Martin, Wiksfors 2, Erndelind, Heikka. Edző: Jesper Östlund.

Hétméteresek: 1/1, ill. 1/0. Kiállítások: 2, ill. 2 perc.

Legutóbb november közepén, még a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt lépett pályára a Bajnokok Ligájában – az 52. születésnapját egy napja ünneplő – Ulrik Kirkely vezetőedző együttese, amely szerdán a NEKA ellen 43–28-ra megnyert bajnoki mérkőzéssel vette fel a fonalat. A mezőnyben egyedüliként hibátlan kisalföldi gárda vendége az a svéd Sävehof volt, amely pont nélkül utolsó az A csoportban. Ez hazai sikert vetített előre, akárcsak az, hogy a győriek mind a kilenc eddigi egymás elleni találkozójukat megnyerték.

Az első öt percet 3–0-val tudta le az ETO, és a folytatásban is uralta a játékot, szinte futószalagon szerezte a gólokat, miközben kiváló visszarendeződésével nem nagyon adott teret a svédek támadásainak. Így 13 perc elteltével kapuscserére késztette riválisát a magyar bajnok, 9–2 állt ekkor az eredményjelzőn. A szünetig 65(!) százalékos hatékonysággal védő Silje Solberg hárításaira és stabil védekezésére alapozva a 26. percben már tízgólos volt a házigazda csapat előnye (17–7), a szünetre pedig tizenkettőre nőtt a különbség.

A fordulást követően gyors támadásokkal három találatot lefaragott hátrányából a Sävehof, a győri kapuba érkező Rinka Duijndam ekkortájt nem tudta hozni Solberg hatékonyságát, miképp a védelem sem az első félidei remek visszarendeződést. Ennek eredményeként nagyobb volt a rohanás és kevésbé szép a játék. A második félidő derekáig tartó periódus végén ismét nőni kezdett a győri előny, ezt a vendégek időkérése sem tudta megtörni, az 52. percre pedig valamennyi hazai mezőnyjátékos betalált (32–16). A hajrára csupán az volt a kérdés, lesz-e legalább húsz találat a különbség, ez végül megállt 19-nél.

Veronica Kristiansen hatszor, Kari Brattset ötször, a győri mezben 150. mérkőzését játszó Győri-Lukács Viktória négyszer volt eredményes. Solberg 13, Duijndam 8 védéssel járult hozzá az október végi, svédországi 29–26-os sikernél jóval könnyedebb diadalhoz.

Kirkely hangsúlyozta: nem felejtették el, hogy az első mérkőzésen idegenben milyen nehezen tudták legyőzni riválisukat, ez elővigyázatosságra intette őket és jól felkészültek.

– Az első félidőben a védekezésünket kell kiemelni, Silje Solberg remekül védett – értékelt a sajtótájékoztatón a vezetőedző, aki a hálóőr visszatérését szülési szabadsága és a világbajnokság után a jövőre nézve pozitív üzenetnek nevezte.

A mérkőzés legeredményesebbje, Kristiansen szerint a csapat fókuszált volt és jól felkészült az ellenfélből.

– Az első félidőt kontroll alatt tudtuk tartani remek védekezéssel, de a második játékrész első húsz percében a Sävehof feljött. Ezt lehetett volna jobban csinálni, összességében azonban elégedett vagyok az egész mérkőzést nézve – szögezte le a norvég játékos.

A győriek egy hét múlva az Odenséhez látogatnak.

A csoportok első hat helyezettje jut tovább, az első kettő közvetlenül a negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig a rájátszás első körébe. Az utolsó két helyen zárók számára lezárul az európai kupaidény.

A négyes döntő június 1-jén és 2-án lesz a budapesti MVM Dome-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában