Női kézilabda

2023.12.04. 22:19

Fájó vereség Montenegrótól – Esélye sem volt a magyaroknak a szünet után

Hiába vezetett a félidőben három góllal a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró ellen, végül sima vereséget szenvedett az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörében.

Kisalföld.hu

Golovin Vlagyimir nem tudott helyes irányt mutatni a magyar női kézilabda-válogatottnak.

Fotó: Illyés Tibor

A magyar női kézilabda-válogatott 24–18-ra kikapott Montenegrótól az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, hétfőn Helsingborgban.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese csütörtökön Paraguayt, majd szombaton Kamerunt is fölényesen győzte le, az olimpiai selejtezőtornán való részvételhez szükséges negyeddöntőbe jutás szempontjából kulcsfontosságú rangadón viszont a második félidő elején bekövetkezett hosszú gólcsend nyomán alulmaradt.

A göteborgi középdöntőbe két pontot visz magával a nemzeti csapat, amely legközelebb csütörtökön lép pályára az A csoport harmadik helyezettje ellen.

A Győri Audi ETO-ból Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine, a Motherson Mosonmagyaróvárból Pásztor Noémi és Szemerey Zsófi – egy hetes erejéig – lépett pályára, a harmadik MKC-játékos, Albek Anna nem volt a keretben.

Montenegró–Magyarország 24–18 (7–10)

Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2, Vámos 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1. Cs.: Szemerey (kapus), Papp 3, Simon 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi, Töpfner, Márton, Juhász 2.

A csoportsorsolás óta tudni lehetett, hogy az elsőség szempontjából döntő lesz ez a találkozó, és ami még fontosabb, a jó eséllyel olimpiai selejtezőtornán való részvételt érő nyolc közé kerüléshez kulcsfontosságú a középdöntőbe vitt pontok miatt. A két együttes ezt megelőzően kilenc alkalommal találkozott, magyar szempontból öt győzelem és négy vereség volt a mérleg. Legutóbb 2021 júliusában egy siófoki felkészülési mérkőzésen 28–22-re nyert a magyar csapat. Két héttel korábban Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a futballválogatott november 19-i Montenegró elleni 3–1-es sikerére utalva azt kérte a csapattól, folytassa a balkáni országgal kapcsolatos "szép magyar sporthagyományt".

A magyarok 18-as keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbátlövő Albek Anna maradt ki.

A nemzeti csapatot az előző két mérkőzésen is bíztató szurkolókhoz újak csapódtak a lelátón, érkezett "friss erő" Győrből, Sopronból és Budapestről is.

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, ám több akkori kulcsjátékosát nélkülöző montenegrói együttes a várakozásoknak megfelelően kőkemény védekezéssel kezdett, ugyanez volt elmondható a magyar falról is, amely az előzetes tervek alapján a beálló hatástalanítására összpontosított. A hatékony védelmek nyomán kevés gól volt az első percekben, tíz perc elteltével 3–2-re vezetett Montenegró. A kapuban Böde-Bíró Blanka több fontos védést is bemutatott, akárcsak az ellenfél hálóőre. Mindkét fél igyekezett főként a szélsői révén megbontani a rivális védelmét ebben a periódusban, a belső posztokon cserékkel frissített a magyar válogatott, így ott is át-áttörte a montenegrói védelmet, a fonalat elkapó Böde-Bíró hárításainak is köszönhetően pedig – a csapatkapitányt éltették is a magyar szurkolók – háromgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre.

A fordulás után Marta Batinovic elkapta a fonalat a montenegrói kapuban, több ziccert is megfogva ötvenszázalékosra javította védési mutatóját, erre alapozva egyenlített, majd a vezetést is visszavette a balkáni gárda (11–12), amely a korábbiaknál hatékonyabban játszotta be beállóba a labdát. Montenegró 6–0-ás sorozatot produkált, mígnem Vámos Petra 13 perces gólcsendet zárt le. Batinovic ihletett formában védett, elbizonytalanítva a magyar lövőket, nyolc perccel a végső dudaszó előtt ötgólos montenegrói előny állt az eredményjelzőn (14–19). A hajrában közeledni nem sikerült, sőt növelte előnyét a magyar védelmet egyre többször átjátszó Montenegró, amely a második félidei teljesítményének köszönhetően hat góllal felülkerekedett.

A magyar válogatott így két ponttal jutott a göteborgi középdöntőbe, ahol Svédország és Horvátország együttese már biztosan ellenfél lesz, a harmadik rivális pedig Szenegál és Kína csapata közül kerül ki. A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig - amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye - részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Korábban: Kamerun–Paraguay 26–23 (12–12). A csoport végeredménye: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában