Visszaemlékezés

2023.12.27. 07:15

Ez történt 2023-ban (1. rész) – Fontos bejelentéseket tett a Győri Audi ETO KC

Az év első hónapja mozgalmas volt, örömteli és szomorú események egyaránt történtek. Összeállításunkban ezekre emlékezünk vissza.

Kisalföld.hu

Veronica Kristiansen (balra) januárban jelentette be, hogy babát vár. Később Silje Solberg (jobbra) is áldott állapotba került.

Január

1. A Sopron Basket női kosárlabdacsapata a 65. Év Sportolója Gálán 418 újságírói szavazat alapján bekerült a legjobb három közé a hagyományos csapatsportágak kategóriában. A másik két jelölt a Magyar labdarúgó-válogatott és a Ferencváros labdarúgócsapata. Az Év Sportolónője kategóriában Fegyverneky Zsófia nem jutott be a három legtöbb szavazatot kapott sportolónő közé, ahogy a soproni vezetőedző, Gáspár Dávid sem kapott elég szavazatot az edzők kategóriájában

6. Ötvennyolc éves korában elhunyt Gianluca Vialli, az olaszok legendás futballistája. Az 59-szeres válogatott támadót először 2017-ben diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal, egy évvel később gyógyultnak nyilvánították, tavaly azonban bejelentette, hogy a kór ismét megtámadta a szervezetét. A nyolcvanas évek közepén Vialli a Sampdoria játékosaként lett világszerte ismert futballista, Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert, Bajnokcsapatok Európa Kupája-döntőt játszott a genovai csapattal. Ezt követően a Juventusban futballozott, a torinóiakkal az 1995/96-os szezonban felért a csúcsra a Bajnokok Ligája-serleg elhódításával. Karrierjét a Premier League-ben szereplő Chelsea-ben fejezte be.

7.  A 2023-as évet új felszerelésben kezdik meg a Győri Audi ETO felnőtt sportolói és stábtagjai. Azáltal, hogy a Mizuno a Győri Audi ETO hivatalos sportszermárkájává válik, a játékosok nem csupán a pályán, hanem az utazások és az edzések alkalmával is viselik a világvezető japán termékeket. A Mizuno japán tradíció, innováció és precizitás. A 1906 óta családi tulajdonban lévő, futómadarat szimbolizáló brand egybeforr a sporttal és a professzionális sportcikk fejlesztéssel. A Mizuno örök jelszava ma is érvényes, miszerint nem a legnagyobb, hanem a legjobb sportmárkává akar válni! A kézilabda már több mint tíz éve a Mizuno életének kiemelkedő sportága, folyamatosan megújuló kínálata az egyedi textíliák és az extrém terhelésnek kitett cipők létrehozásában teljesedik ki. A szerződés három és fél évre szól, a Győri Audi ETO felnőttcsapata már 2023 januárjától, míg az utánpótlásba tartozó fiatalok ősztől viselik a nagy tradíciókkal bíró ruházatot.

9. Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt Mészáros Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapusa. A Bubunak becézett kapus 1984-től még két idényt a magyar bajnokságban, a Rába ETO színeiben szerepelt, végül a pályafutását a portugál Setubalban fejezte be.

10. A Nemzetközi Nyílt Vízi Úszó Szövetség (WOWSA) a világ tíz legjobb paraúszója között tartja számon a győri Patkás Tamást. A csupaszív, kisalföldi, láb nélküli parasportoló az egykori börtönszigetről, az Alcatrazról indulva úszta át a San Franciscó-i öblöt tavaly nyár végén.

10. A győri nyolcasok nyerték a Cambridge elleni futamot. Mozgalmas napja volt a győri és a cambridge-i evezősöknek, ugyanis az itt edzőtáborozó brit küldöttség tagjai előbb ellátogattak a városházára, majd az esős idő ellenére késő délután a két klub nyolcasai is összecsaptak. Mind a fiúknál, mind a lányoknál hazai siker született. Pedig a legjobb győri férfi evezősök jelenleg Törökországban edzőtáboroznak, míg egyetemi női nyolcasa nincs a GYAC-nak, így a serdülő és ifjúsági versenyzőkből összeállított egység szállt hajóba.

11. Kettős vereséggel búcsúzott az UNI Győr az Európa-kupától. A zöld-fehéreket a török Galatasaray búcsúztatta.

12. A Győri Audi ETO KC bejelentette, hogy norvég átlövője, Veronica Kristiansen babát vár, így a 2022/23-as szezonban már nem lép pályára. „Hihetetlen boldog vagyok, és várom már a várandósság időszakát. Fantasztikus érzése, hogy egy új élet növekszik a szívem alatt. Köszönöm a klub eddigi támogatását” – mondta Veronica Kristiansen.

12. Kitüntetést kapott a Győri Audi ETO technikai vezetője. A Magyar Kézilabda Szövetség Verseny Albizottsága nevében Rupp István versenyigazgató adott át elismerést Fodor B. Péternek, a Győri ETO KC technikai vezetőjének, aki a Verseny Albizottság tagjaként hosszú éveken keresztül segítette a magyar kézilabdázást. Fodor B. Péter nyugdíjazása óta is aktív munkatársa a győri klubnak.

13. A 17 éves győri diák, Nagy Erik második lett a snooker felnőtt magyar bajnokságon. A Krúdy-iskola tanulója két éve tette le a névjegyét a magyar felnőttmezőnyben: alig 16 évesen dobogóra állhatott az ob-n. Múlt év végén egyet lépett előre, döntőt vívhatott, igaz, itt egy tapasztalt játékossal, Horváth Attila Gergellyel szemben közel ötórás csatában maradt alul. Erik tagja a hazai korosztályos és felnőttválogatottaknak is, így tavaly részt vehetett az albániai Európa-bajnokságon és a romániai vb-n is. A ménfőcsanaki tehetség egy osztrák edző, Paul Schopf segítségével csiszolja tudását a sportágban.

A győri Nagy Erik a biliárd egyik legnagyobb hazai reménysége.

13. A Győri Audi ETO irányítója, Estelle Nze Minko hosszabbít Győrben. A csapat francia kulcsjátékosa 1+1 éves kontraktust írt alá a klubbal. Estelle Nze Minko 2019 nyarán igazolt a Győri Audi ETO csapatához, mellyel magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes lett, a Bajnokok Ligájában eddig egy ezüst- és egy bronzérmet tudhat magáénak.

14. Hagyományteremtő céllal rendezett rangos egyetemi jégkorongtornát a győri Széchenyi István Egyetem az UNI Győr ETO HC utánpótlására építve. A székelyföldi Sapientia Egyetem mellett három szlovákiai egyetem csapata, a Besztercebánya, a Trencsén és a Zsolna együttesei játszottak egymással és a győriek ellen. A végeredmény: 1. ETO HC, 2. Gladiators Trencin, 3. Sapientia U23, 4. HC Uniza, 5. UMB Hockey Team.

16. Három évvel meghosszabbította nyáron lejáró szerződését Győr-Lukács Viktória az Audi-ETO kézilabdacsapatával. A 27 évesjobbszélső 2020 nyarán csatlakozott a győriekhez. A klubbal magyar bajnoki címet (2022) és Magyar Kupát nyert (2021), a Bajnokok Ligájában eddig egy bronz- (2021) és egy ezüstérem tulajdonosa (2022).

16. A kerékpárosok idei Cyclo-Cross Országos Bajnokságnak Fonyód adott otthont. Az MTB Sopron három bajnoki címmel és további három éremmel gazdagodott. Nagy Tünde U13-ban magabiztosan nyerte a korosztályát, Bökönyi Huba közel két és fél perccel diadalmaskodott, Süle Róbert pedig végig izgalmas, drámai küzdelemben, a fiataloknak példát mutatva hódította el a Master1 bajnoki címet. Mellettük Benke Bianka Brigitta 2., Hámori Koppány és Molnár Ágoston 3. lett. A felnőttek csatáját a nőknél a világkupákon is remeklő, korábban szintén soproni színekben versenyző  Vas Kata Blanka nyerte.

18. Tisztújító közgyűlést tartott kedden az idén 111 éves győri DAC. Az új elnök a volt klubigazgató, Arnold Csaba lett. Az elnökségbe Virág-Adorján Andrea mint társadalmi elnök, Rózsavölgyi László mint önkormányzati koordinátor, Hontvári Tamás mint klubigazgató, Markó Dániel mint gazdasági vezető, Szabó Gábor mint szakmai koordinátor és Marányi Ernő mint sportmenedzser került be. A felügyelőbizottság vezetője Farkas Imre lett, tagoknak Jalics Lászlót és Békés Ferencet választották meg.

20. Negyvenharmadik alkalommal választotta meg a Kisalföld a megye legjobb sportolóit. A szavazáson Kopasz Bálint (kajak, Graboplast VSE), Jakabos Zsuzsanna (úszás, UNI Győri Úszó SE), Molnrá Botond (torna, GYAC), Gyertyás Róza (cselgáncs, koroncói Tutti JK) lett a legjobb, míg csapatban ismét a Sopron Basket ülhetett a trónra. A parasportolók között a díjazott Szvitacs Alexandra, a GYAC-Aréna asztaliteniszezője lett.

Kopasz Bálint a férfimezőnyben lett a legjobb a Kisalföld hagyományos szavazásán.

22. Díjat vehetett át győri Janicsek Zsanett teqball-világbajnok edzői munkájáért. A már hungarikumnak számító sportágban megtartották a sikeres tavalyi év díjátadóját. A budapesti eseményen köszöntötték a tavalyi vb-n részt vett válogatott tagjait. A tavalyi vb-n öt éremmel a magyarok nyerték a nemzetek versenyét. A vb-csapat tagjai: Izsák Anna, Janicsek Zsanett, Vasas Lea, Bakó Ádám, Blázsovics Ádám, Nagy Zoltán (szövetségi kapitány), Bajor Gábor (edző).

22. A Pénzügyőr SE nyerte meg XIX. Alcufer-kupát Győrben. A hagyományos téli felkészülés tornán a Győrújbarát végzett a 2., a Lipót Pékség pedig a 3. helyen.

23. A Győri Audi ETO KC bejelentette, hogy még egy évet marad a zöld-fehéreknél Schatzl Nadine. A balszélső szerződésében szerepelt egy opció mindkét fél számára a 2023/24-es szezonra vonatkozóan, és mivel közös szándék volt a folytatást illetően, így ez a passzus érvénybe lépett. A 29 éves Schatzl Nadine, aki négyszeres magyar bajnok, 2011-ben, 2012-ben, valamint 2022-ben a Győri Audi ETO KC csapatával hódította el a címet. A Magyar Kupát háromszor (2011, 2012, 2017) nyerte meg. A Bajnokok Ligájában 2012 után 2022-ben is ezüstérmet szerzett a győri csapat színeiben. A játékost 2019-ben Magyarország legjobb női kézilabdázójának választották meg.

23. A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és Győr önkormányzata huszonnyolcadik alkalommal köszöntötte az elmúlt év legkiválóbb győri sportolóit, edzőit, sportvezetőit. A Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében, az egykori zsinagóga épületében rendezett színvonalas gálán tíz sportág legeredményesebb versenyzői léptek a pódiumra. A díjazottak, nők: 1. Jakabos Zsuzsanna (úszás, Győri Úszó SE), 2. Sass Edit (teke, Ipartechnika SE), 3. Czéllai-Vörös Zsófia (kajak, Graboplast Vízisport SE). Férfiak: 1. Kopasz Bálint (kajak, Graboplast Vízisport SE), 2. Mészáros Krisztofer (torna, GYAC) és Szabó Szebasztián (úszás, Győri Úszó SE), 3. Szabó Bence (evezés, GYAC). Csapatok: 1. Audi-ETO, női kézilabda, 2. ETO FC Győr, női labdarúgás, 3. UNI Győr-SZESE, női kosárlabda. Egyéni sportágak csapatversenye: 1. Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia kajakpáros (Graboplast Vízisport SE), 2. Ipartechnika SE Győr tekecsapata, 3. Somogyi Electronic-GYAC, férfi teniszcsapata. Az év felfedezettje, lány: 1. Rédecsi Polett (kézilabda, Audi-ETO). Fiú: 1. Molnár Botond (torna, GYAC). Edzők: 1. Demeter Irén (kajak, Graboplast Vízisport SE), 2. Alföldi Zoltán (evezés, GYAC), 3. Szűcs Róbert (torna, GYAC). Győr Sportjáért Életműdíj: Pirk János (súlyemelés). Az alapítvány különdíjában részesült Ihász Veronika (darts, Győri DC) és Szvitacs Alexandra (paraasztalitenisz, GYAC).

25. Negyedik helyen végzett a magyar női U18-as válogatott az olaszországi Rittenben rendezett divízió 1/A világbajnokságon. A mieink három győzelmet arattak – egyet hosszabbítás után –, kétszer pedig vereséget szenvedtek. A keretben egy győri játékos szerepelt: a Nemak ETO-t Tóth Flóra képviselte.

25. Kiss-Leizer Lucát, a KKE Spartacus (Kapuvár) sportolóját, Senpai Molnár Imre tanítványát választottak 2022 legjobb ifjúsági karate versenyzőjének.

26. Megkapta a magyar állampolgárságot Jelena Brooks, a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának játékosa. Lánykori nevén, Jelena Milovanovicként még fiatalon, 18 éves korában került Sopronba, ahol három évet húzott le, így ott volt a zöld-sárgák első Euroliga négyes döntőjében. A mindenki által Jecaként becézett játékos 2010-ben az orosz Szpartak Moszkvához igazolt, ahonnan két év után visszatért. Egy szezont maradt a szerb kosaras, aki 2017-ben harmadszor is a Sopront választotta állomáshelyéül. A soproniakkal ismét az Euroliga négyes döntőjébe jutott, melynek a Novomatic-aréna adott otthont. A sokáig emlékezetes Final Four végén ezüstérmet ünnepelhetett a csapattal, nem kis részben az ő remeklésének köszönhetően. A 2018/19-es szezont kihagyta a kosaras, hiszen anyai örömök elé nézett. Szülése után viszont újult erővel vetette bele magát a munkába, és miután férjhez ment David Brooks kosarashoz, immár Jelena Brooks néven szerepel. A mai napig a Sopron meghatározó játékosa, és alighanem a sors legnagyobb ajándékának tartja, hogy egyik legkedvesebb klubjával sporttörténelmet tudott írni az Euroliga megnyerésével.

Jelena Brooks idén magyar állampolgár lett. 

27. Yvette Broch tavaly nyáron kötött 1+1 éves szerződést a Győri Audi ETO kézilabdaklubbal, és a klub bejelentette: ez az opció lép életbe. A 32 éves holland beálló, először 2015 és 2018 között szerepelt Győrben. Egy időre felhagyott a kézilabdával, majd a Metz és a CSM Bukarest után 2022 nyarán tért vissza a Győri Audi ETO KC csapatához. Első időszakában két alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, háromszoros magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes.

30. A diákolimpia országos döntőjét az V–VI. korcsoport számára Miskolcon rendezték meg. A lányoknál a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium a második, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium a 4. helyet szerezte meg. Az All Star-csapatba a két iskola egy-egy játékosa, Molnár Laura (Líceum) és Völgyi Lili (Eötvös) került be.

31. Az NB II-ben szereplő Gyirmót FC Győr közös megegyezéssel szerződést bontott Vass Ádámmal. A 34 éves védekező középpályás 2019-ben igazolt Gyirmótra, ez idő alatt 77 tétmérkőzésen számított rá Csertői Aurél vezetőedző. Vass meghatározó alapembernek számított a kék-sárgáknál és teljesítményével nagyban hozzájárult, hogy a Gyirmót korábban ismét az élvonalba jutott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában