Kosárlabda

2024.05.16. 11:55

Telt ház előtt, soproni játékosokkal vívná ki az olimpiai részvételt a 3x3-as válogatott

A szervezők telt házra számítanak a csütörtöktől vasárnapig tartó, debreceni 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, amelyen a magyar női és férfiválogatott is részt vesz. Előbbiben két Sopron Basket-játékos, Papp Klaudia és Böröndy Vivien is lehetőséget kap.

Kisalföld.hu

Papp Klaudiáék remélik, hazai környezetben kiharcolják a párizsi részvételt.

Fotó: fiba.basketball

Papp Klaudia, magyar válogatott játékosa elmondta: a sikertelen hongkongi kvalifikáció után mindent elkövetnek a kijutás érdekében.

"Bízom a csapatban és a közönség buzdításában" – tette hozzá.

A Nagytemplom előtti Kossuth téren sorra kerülő torna az utolsó esély a párizsi ötkarikás kvóta megszerzésére. A helyzet igencsak emlékeztet a 2021-es kvalifikációs hajrára: akkor a magyar válogatottak épphogy lemaradtak a tokiói seregszemléről, a nők utolsó másodperces kosárral kaptak ki a döntőben, mint ahogy a férfiak is ott voltak a fináléban.

Ami a jelenlegi képet illeti, a férfiaknál az Egyesült Államok, Kína, Szerbia, Hollandia és a címvédő Lettország már megszerezte az olimpiai indulási jogot, a nőknél pedig Franciaország, Kína, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán és Ausztrália rendelkezik kvótával.

A nőknél Földi Attila szövetségi kapitány együttese a D csoportba került Hollandia, Olaszország és Izrael mellé. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű csapat az izraeliekkel kezd csütörtökön 19.20 órakor. A válogatott – Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállításban – április közepén csak az elődöntőig jutott Hongkongban az első selejtezőn, ahonnan a tornagyőztes szerzett ötkarikás indulási jogot.

Az olimpiai selejtező csoportbeosztása

Nők, A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia. B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile. C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia. D csoport: Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

Férfiak, A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár. B csoport: Magyarország, Ausztria, Puerto Rico, Izrael. C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom. D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország.

A férfimezőnyben Csirke Ferenc szakvezető gárdája – Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics – a B csoportban szintén Izraellel vívja az első meccsét, majd Puerto Rico és Ausztria következik. Itt elvileg mindhárom ellenfelet magasabban rangsorolják a magyaroknál.

Mindkét nemnél csoportonként az első két gárda jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

A viadalt az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalán lehet élőben követni.

A magyarok csoportmérkőzései

Nők, csütörtök: Magyarország–Izrael, 19.20. Magyarország–Hollandia, 21.35. Szombat: Magyarország–Olaszország, 20.45.

Férfiak, péntek: Magyarország–Izrael, 19.20. Magyarország–Puerto Rico, 21.35. Szombat: Magyarország–Ausztria, 21.35.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában