GIPZ helyett GIPE

2024.05.16. 14:32

Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére leveszik a GIPZ besorolást a győri Ipari Park 2 területéről

– Tárgyalásaink eredményeként a lakosságot aggasztó, “jelentős mértékben zavaró hatású” GIPZ övezetből GIPE övezetbe – azaz “egyéb ipari övezetbe” – sorolják át az új Ipari Park 2 területét – jelentette be közösségi oldalán dr. Dézsi Csaba András polgármester csütörtök reggel. A Stratégia Kabinet szerdai ülésén tárgyalta az új besorolást, a döntés pedig társadalmi egyeztetésre felkerül a kormány.hu oldalra.

Kisalföld.hu

– Teljesítettem, amit a lakosság kért tőlem – állapította meg a polgármester.

Mint már többször foglalkoztunk vele, a Győri Ipari Park betelt és az önkormányzat a város további fejlődésének érdekében, a kormány 10 milliárd forintos támogatásával előkészítette az új Ipari Park 2-t. Ám egy városházi, a területre vonatkozó lakossági egyeztetés során derült ki, hogy a területet az állam GIPZ, azaz jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetbe sorolta. Elterjedt a hír, hogy akkumulátorgyár fog épülni, ami ellen a fejlesztésben legjobban érintett győrszentivániak aláírásgyűjtéssel, lakossági fórumokkal, tüntetéssel tiltakoztak.

Forrás: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook

– Polgármesterként az a feladatom, hogy a győriek érdekeit és véleményét képviseljem minden fórumon. Orvos-polgármesterként meggyőződésem, hogy a megelőzés rendkívül fontos, ezért a környezetünkre veszélytelen ipari cégeket szeretnénk telepíteni az új ipari parkba. Ezért mindent megtettem, hogy ez az indokolatlan és a helyi lakosságot irritáló besorolás megváltozzon. Több szakmai és döntési fórumon is elmondtam a véleményemet, többek között személyesen miniszterelnök úrnak is, amikor legutóbb Győrben járt. Nyomatékos kérésünkkel levélben fordultam Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez is, aki a Nemzeti Befektetési Ügynökséget is felügyeli, és kértem, hogy a GIPZ övezeti besorolást változtassák meg, ugyanis azt semmi nem indokolja

 – mondta el lapunk kérdésére dr. Dézsi Csaba András polgármester, ennek köszönhető, hogy a terület besorolását sikerült megváltoztatni.

A polgármester meggyőződése, hogy szükség van az új ipari parkra, s a város jövője érdekében arra is, hogy az ott működő cégek ne csak az autóiparhoz kapcsolódjanak, a város több lábon tudjon állni.

– Ha nem készülünk fel időben és nem figyelünk az ipari fejlődés jelzéseire, akkor könnyen úgy járhatunk, mint a rendszerváltás idején, amikor szinte az egyik pillanatról a másikra 14 gyár épült le vagy zárta be a kapuit Győrben, ezzel jelentős munkanélküliséget okozva – mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy az új ipari park területei iránt már vannak érdeklődők, a 400 hektárból lassan elkelhetnek az első területek. A még nem értékesített területeken az ásatások végeztével a gazdák továbbra is folytathatnak mezőgazdasági termelést azért, hogy a területek ne álljanak parlagon.

A polgármester leszögezte, fontos, hogy biztonságos és egészséges környezetben élhessünk Győrben, ezért ennek érdekében továbbra is mindent megtesz. A Győrbe települő vállalkozások csak a legszigorúbb munkahelyi előírásoknak megfelelően működhetnek, s minden vállalkozásnak be kell tartania a környezetvédelmi szabályokat, amelyeknek környezeti hatásait az önkormányzat rendszeresen figyelemmel kíséri, mint ahogy az utóbbi időben is tette. Miután a győrszentiváni civilek az ipari park elleni tiltakozásuk során több környezetvédelmi mérést is végeztettek, hogy bebizonyítsák, hogy az ipari park szennyezi a környezetet, az önkormányzat megbízásából Győrszentiván levegőjét többször vizsgálták a környezetvédelmi szakértők. A kiértékelt eredmények azt mutatták, hogy néhány érték, például a formaldehid koncentráció emelkedése volt észlelhető néhány napon, ám ez nem jelentett veszélyt az emberekre. Ezeket az értékeket fűtési szezonban és csak néhány órán át rögzítették és a szakemberek a lakosság nem megfelelő tüzelési szokásaival hozták összefüggésbe. A önkormányzat megvizsgáltatta a talajvíz-állapotát is.

– A laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján a szakemberek megállapították, hogy egyes helyeken a lítium koncentráció mutatott határérték közeli eredményt, ami betudható a környező mezőgazdasági területek hatásainak, hiszen számos műtrágya tartalmaz lítiumot, ami az évtizedek során beszivárgott a földbe. Ez sem közelítette meg azonban a veszélyt jelentő értéket. A független laboratóriumban elvégeztetett méréseink eredményeit természetesen át is adtuk további értékelés céljából a zöld hatóságoknak – mondta el a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában