Olimpia selejtezőtorna

2023.10.05. 21:53

Női kosárlabda - Sopronba jön a spanyol és a japán válogatott is

A spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a magyar női kosárlabda-válogatott a 2024-es párizsi olimpia selejtezőtornáján, amely február 8. és 11. között lesz Sopronban.

Kisalföld.hu

Két napja sok szabályt hozott a FIBA az esemény előtt, így leszűkült azon csapatok névsora, amelyek ellenfeleink lehetnek.

A Múzeumnegyedben rendezett csütörtök esti sorsoláson elsőként a rendezők kerültek be saját tornájukra – mint ismert, a mieink Sopronban játszanak majd 2024. február 8. és 11. között. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese az erősorrend alapján összeállított kalapok közül Spanyolországot kapta az első kalapból, ez pedig a másik két ellenfelet is eldöntötte a második és a harmadik kalapból.

 

Mivel két európai nemzetnél több nem kerülhetett egy négyesbe, a második kalapból pedig csak Franciaország és az amerikai előselejtező első helyezettje lehetett ellenfelünk (Brazília és Belgium szintén rendező), így megkaptuk az amerikai előselejtező győztesét.

Az amerikai előselejtező tornát november 9. és 12. között rendezik a házigazda Kolumbia, Kanada, Puerto Rico és Venezuela részvételével.

A harmadik kalapból Nigériát nem kaphattuk (Szenegállal kellett együtt lenniük a mi kalapunkból), Szerbia harmadik európaiként nem kerülhetett hozzánk, az amerikai előselejtező győztese miatt pedig annak a tornának a második helyezettje sem, így Japán lett a harmadik ellenfelünk.

A soproni csoport az alábbiak szerint néz ki: Spanyolország, Magyarország, amerikai előselejtező első helyezettje, Japán.

Nem lesz könnyű dolga Székely Norbert csapatának, de csak egyetlen ellenfelet kell megelőzni Párizsért, mivel a soproni négyes torna első három helyezettje szerez kvótát a franciaországi játékokra.

A magyarok a júniusi Európa-bajnokságon szerzett negyedik helyükkel vívták ki a szereplést az olimpiai kvalifikációban. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián és negyedikként zárt Moszkvában.

A női olimpiai selejtezőtornák teljes csoportbeosztása

Kína: amerikai előselejtező második helyezettje, Kína, Új-Zéland, Franciaország.

Belgium: Szenegál, USA, Belgium, Nigéria.

Brazília: Brazília, Németország, Szerbia, Ausztrália.

Magyarország: Spanyolország, Magyarország, amerikai előselejtező első helyezettje, Japán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában